Pár választás, vemhesség, utód gondozás

Pár választás

Minden csincsilla igényli, hogy legyen mellette egy fajtása. A kedvencként tartott manóknál mindenképp javasolt az AZONOS neműek együtt tartása! Ők is tökéletese jól kijönnek egymással, akár nőstényekről, akár hímekről legyen szó. Nem nagyobb a vita lehetősége, mit egy külön nemű párnál.

Ha felelősen még is úgy döntenél, hogy külön nemű egyedeket szeretnél tartani itt megtalálsz néhány hasznos infót, ami ehhez elengedhetetlen.


Fiú - lány páros mikor, milyen feltételek mellett kerülhetnek össze?

Azaz a külön nemű pár együtt tartásának szabályai:

A csincsillák 3-4 hónapos koruktól ivarérettek, de ez nem azt jelenti, hogy testileg is elég fejledtek az utódok kihordásához és felneveléséhez.

Minimum a 8 hónapos kort és az 500g-ot el kell érni a nősténynek, mikor összekerülhet a bakkal. Az 500gr-os súlykorlát a bakra is érvényes.

Az a nőstény amelyik nem éri el az 500gr-ot NEM tenyészthető!

Csak olyan csinikkel tenyésszünk, akiknek ismertek a felmenői, hogy elkerüljük a beltenyésztést és az öröklődő betegségeket!

1 éves kora előtt és 500gr-os súly alatt, a nőstények testileg nem elég fejlettek az elléshez, illetve az picik megfelelő felneveléséhez. Van olyan, aki ez után sem minősül jó anyának. (egyáltalán nincs teje, nem foglalkozik a kölykökkel) Ne tenyésszünk velük!

Minden második ellés után azonnal a papát el kell választani a mamától, hogy ne vemhesüljön újra. A szervezete tudjon regenerálódni.

A pihenőidő letelte után előfordulhat, hogy a mama nem fogadja vissza a papát, ilyenkor újra össze kell szoktatni őket.

Rokon csiniket nem párosítunk!

A korai ellésnek súlyos következményei lehetnek:

  • halva és/vagy fejletlenül születnek a kicsik
  • a mama bele is halhat a túl korai ellésbe, nem elég fejledt testileg egy normális vemhesség kihordására, ilyenkor a picik ott maradnak, akiket neked kell felnevelni, ha az ellés sikeresen lezajlott
  • a mama és a kölykök is elpusztulnak

A legfontosabb, hogy mérlegeljük van e elég helyünk, ketrecünk, időnk és pénzünk a megnövekedett létszám bevállalására!

2 hónaposan a külön nemű testvéreket ie el kell választani, hogy megelőzzük a vérfertőzést.

Nem kevés kiadás 2-3 új ketrec beszerzése, illetve arra is gondolnunk kell, hogy mi lesz a kölykökkel, ha azonnal nem sikerül megfelelő gazdit találni nekik.

Külön nemű párosnál oda kell figyelni, mert vannak olyan színek, amik nem párosíthatóak, bármilyen két white, illetve bármilyen két velvet csincsilla összerakása TILOS! E két gén találkozása halálos lehet a kölykökre és a mamára is.

Még egy hasznos ötlet így a végére! Az azonos nemű párost érdemes egy helyről beszerezni, így a tenyésztő akár össze is szoktathatja az előre kiválasztott manókat. Ezzel segítve az új családba való beilleszkedést és egy nagy feladatot levéve a gazdi válláról. Nem mindig egyszerű a két csinesz összeszoktatása, pláne minden tapasztalat nélkül annak, aki épp most kezd el ismerkedni ezekkel a kis szőrös angyalokkal.

Nemek megkülönböztetése:

Gyakran találkozom azzal a problémával, hogy sokan nem tudják eldönteni milyen nemű a kedvencük, így bajban vannak, milyen nemű társra is lenne szükségük. Találkoztam már olyannal is, ahol az állatorvosnak sem sikerült megállapítani.... (no comment) Ezért készítettem néhány lesi fotót az alsó részekről, hogy könnyebb legyen a feladat. De ha valakinek ezek ellenére sem sikerülne színesen segítek egy jól elkészült fotó alapján :)
kölyök nőstény
felnőtt nőstény
kölyök bak
felnőtt bak

A képek fejjel "lefelé" készültek, a farok megemelésével.

Vemhesség:

A vemhesség, akkor mondható biztosnak, ha a kifejlett nőstény egy hónap alatt minimum 50g-ot hízik. Ilyenkor a mamát nem "zaklasd" túl sokat, véletlenül megnyomhatod a hasát, ami veszélyes a kicsikre, akár el is vetélhet. Fontos, hogy mindig legyen a mama előtt táp, friss víz és széna.

A vemhesség 111 napig tart, plusz, - minusz néhány nap eltérés lehet.

A vemhesség vége felé közeledve egyre többet fog a mama az oldalán feküdni. Az ellés előbb kb. két héttel a nőstény egyre többet tartózkodik az alomban. Kölykeit is ide hozza világra. Nem építenek fészket vagy búvóheyet a kölyköknek, mint mondjuk a nyulak.

Általában kora reggel vagy az esti órákban szoktak a picik megszületni.

Ellés közben előfordulhat, hogy a faros kölyök beszorul a szülőcsatornába (a mama 5-10 perc alatt sem tudja kihúzni), AZONNAL orvoshoz kell fordulni!

A kifejlett kölykök szőrösen és nyitott szemmel születnek. Megszületésük után néhány órával már a ketrec alján szaladgálva fedezik fel a "kinti" világot. Pár naposan a bátrabbak simán követik a szülőket akár a polcorkra is, ha van benn kis létra vagy faág, ami megkönnyíti a feljutást. Érdemes ilyenkor kicsit vastagabbra tenni az almot, hiszen ezek a kis manók hihetetlen vakmerőséggel mutatnak be kamikaze mutatványokat a polcról vagy a ketrec rácsáről.

Ellés után egy hétig ne adj homokot a mamának, mert fertőzést kaphat.

Utód gondozás:

Általában 1-3 kicsi születik, néha előfordul nagyobb alomszám is. Négy vagy öt kölyöknél már mindenképp szükséges a tápszeres pótlás, hogy egyformán tudjanak fejlődni a picik. A kölyköket a megszületésük után, száradást követően grammos mérleggel le kell mérni, hogy nyomon tudjuk követni a súlyfejlődésüket. Ezáltal jól megfigyelhető, hogy a mamának van e elegendő teje vagy pótlásra szorulnak az apróságok.

A kölykök súlya áltagonsan 30-60gr között mozog, attól függően, hogy hányan vannak manócskák. A 30 gr alatt születetteket mindenképp etetni kell. A 60gr feletti babáknál sokkal nagyobb a beszorulás valószínűsége, de ha gond nélkül megszülettek, akkor külön teendőd nem igényelnek.

Érdemes a súlymérést minden nap kb ugyan abban az időben végezni, így szolgál reális információval. A picik egy hetes koráig kell naponta ellenőrizni a súlyukat, ha szépen fejlődnek akkor lehet ritkítani a méréseket. Egy jól lakott kölykök pocakja tapintásra meleg és telt.

Az első napon 1-2 grammos súlycsökkenés normális, a második naptól el kell, hogy induljon a súlygyarapodás, illetve alomnagyságtól függően meg kell állnia a súlycsökkenésnek, ha nem áll nem vagy 2-3 napig stagnál a súlyuk, akkor is pótolni kell tápszerrel.

Az összes kölyköt etetni kell, naponta 4-5 alkalommal, így jut mindenkinek elegendő az anyatejből is.

A legmegfelelőbb tápszer növényi fehérjét tartalmaz (pl. Panzi).

A mama a 6-8 hét végéig szoptatja a kölyköket, akik 1 hetes koruk után a felnőttek eledelébe is belecsipegetnek.

Megfelelő gazdit kell találnod nekik, ha elérték a 250gr-ot és a 8 hetes kort, lehetőleg azonos nemű társ mellé.