Pár választás, vemhesség, utód gondozás

Pár választás

Minden csincsilla igényli, hogy legyen mellette egy fajtása. A kedvencként tartott manóknál mindenképp javasolt az AZONOS neműek együtt tartása! Ők is tökéletese jól kijönnek egymással, akár nőstényekről, akár hímekről legyen szó. Nem nagyobb a vita lehetősége, mit egy külön nemű párnál.

Ha felelősen még is úgy döntenél, hogy külön nemű egyedeket szeretnél tartani itt megtalálsz néhány hasznos infót, ami ehhez elengedhetetlen.


Fiú - lány páros mikor, milyen feltételek mellett kerülhetnek össze?

Azaz a külön nemű pár együtt tartásának szabályai:

A csincsillák 3-4 hónapos koruktól ivarérettek, de ez nem azt jelenti, hogy testileg is elég fejledtek az utódok kihordásához és felneveléséhez.

Minimum a 8 hónapos kort és az 500g-ot el kell érni a nősténynek, mikor összekerülhet a bakkal. Az 500g-os súlykorlát a bakra is érvényes.

Az a nőstény amelyik nem éri el az 500g-ot NEM tenyészthető!

Csak olyan csinikkel tenyésszünk, akiknek ismertek a felmenői, hogy elkerüljük a beltenyésztést és az öröklődő betegségeket!

1 éves kora előtt és 500g-os súly alatt, a nőstények testileg nem elég fejlettek az elléshez, illetve az picik megfelelő felneveléséhez. Van olyan, aki ez után sem minősül jó anyának. (egyáltalán nincs teje, nem foglalkozik a kölykökkel) Ne tenyésszünk velük!

Minden második ellés után azonnal a papát el kell választani a mamától, hogy ne vemhesüljön újra. A szervezete tudjon regenerálódni.

A pihenőidő letelte után előfordulhat, hogy a mama nem fogadja vissza a papát, ilyenkor újra össze kell szoktatni őket.

Rokon csiniket nem párosítunk!

A korai ellésnek súlyos következményei lehetnek:

  • halva és/vagy fejletlenül születnek a kicsik

  • a mama bele is halhat a túl korai ellésbe, nem elég fejledt testileg egy normális vemhesség kihordására, ilyenkor a picik ott maradnak, akiket neked kell felnevelni, ha az ellés sikeresen lezajlott

  • a mama és a kölykök is elpusztulnak

A legfontosabb, hogy mérlegeljük van e elég helyünk, ketrecünk, időnk és pénzünk a megnövekedett létszám bevállalására!

2 hónaposan a külön nemű testvéreket ie el kell választani, hogy megelőzzük a vérfertőzést.

Nem kevés kiadás 2-3 új ketrec beszerzése, illetve arra is gondolnunk kell, hogy mi lesz a kölykökkel, ha azonnal nem sikerül megfelelő gazdit találni nekik.

Külön nemű párosnál oda kell figyelni, mert vannak olyan színek, amik nem párosíthatóak, bármilyen két white, illetve bármilyen két velvet csincsilla összerakása TILOS! E két gén találkozása halálos lehet a kölykökre és a mamára is.

Még egy hasznos ötlet így a végére! Az azonos nemű párost érdemes egy helyről beszerezni, így a tenyésztő akár össze is szoktathatja az előre kiválasztott manókat. Ezzel segítve az új családba való beilleszkedést és egy nagy feladatot levéve a gazdi válláról. Nem mindig egyszerű a két csinesz összeszoktatása, pláne minden tapasztalat nélkül annak, aki épp most kezd el ismerkedni ezekkel a kis szőrös angyalokkal.