A csincsillák

Viszonylag régebb óta, kb 30-40 éve tartják kedvencnek ezeket a cuki, pihe-puha "szőr manókat". Ennek ellenére nagyon kevesen ismerik őket. Sokan összekeverik a csincsilla nyúllal, pedig külön fajról van szó. A nyusziknál a csincsilla egy szín megnevezést jelent.

Ezen az oldalon szeretnék egy kis útmutatást nyújtani, hogy a gazdi és a kiválasztott manó is boldog legyen, illetve, hogy előre fel tudjatok készülni az alapokra és megfelelően tudjátok kedvencetek lakhelyét berendezni.

Fontos hogy felelősségteljesen válasszunk magunknak kedvencet, tudjuk felmérni az ő igényeit és a mi lehetőségeinket is, mind helyben, pénzben és időben egyaránt.

Érdemes előre mindent beszerezni, még az új családtag érkezése előtt, ne akkor kelljen kapkodni, hogy valami hiányzik.

A kezdő felszerelés kb. 50.000Ft-tól kezdődik (lejjebb találjátok a részletes listát, hogy mire is lesz szükségetek az indulásnál :) ), plusz a kiválasztott csini/k ára. (hiszen párban tartandók ;) )

A havi ellátása két csincsillának min. 5.000Ft!

Ha végig olvastad az oldalt és úgy gondolod, hogy a csinik megfelelőek a számodra mindenképp érdemes keresni egy tenyésztőt! Aki a továbbiakban is a segítségedre lesz. A linkek között megtaláljátok a többi tenyésztőt is. (sajnos egyre kevesebben vagyunk)

Akkor csapjunk a közepébe :)

Mit is érdemes tudni a csincsillákról:

- a dél – amerikai Andok – hegységből származik, ahol a sziklák repedéseiben bujkálva él

- rágcsáló, tehát mindent megrág, késő délután, éjszaka aktív

- napi rendszeres min. 20-30 perc foglalkozást igényel, 15-20 éven keresztül

- társas lények, ezért legalább kettőt kell belőle tartani, az azonos neműek tökéletesen jól kijönnek egymással, kedvencként csak ez a fajta tartás ajánlott

- egy szőrtüszőből kb. 60-80 szőrszál lóg ki, ettől a bundája sűrű és puha, kiváló védelem a hideg ellen, ami napi ápolásra szorul (homok fürdő)

- ha megijed, bundájából kihullik egy nagyobb szőrcsomó (nem lesz kopasz a tévhiedelmekkel ellentétben, ezt védekezésre használják a természetben, míg a ragadozó az elhullajtott szőrcsomóval van elfoglalva, addig ők el tudnak illanni)

- 18-25 fok között érzik jól magukat

- nem feltétlen szereti, ha simogatják/dédelgetik ("koszos" lesz a bundája), persze vannak kivételek is

- nagyon kíváncsi, minden érdekli, gyorsan tanul

- az új gazdinak is "meg kell küzdenie a kegyeiért", ne az alapján válasszunk, hogy a tenyésztőnél, hogyan viselkedik

Felszerelés:

ketrec : csináltatott vagy gyári (rácsos polcokat érdemes kicserélni vagy bevonni a sérülések elkerülése végett)

- speciális kvarcmentes csincsilla homok (fürdéshez), más egyéb nem megfelelő, eltöredeznek tőle a szőrszálaik és ronda lesz a bundájuk

- jó minőségű, csincsillák számára gyártott táp: (Versele Laga Chinchilla és degu complete, Bunny chinchilla traum basic, Darwins Nutrin csincsilla eledel, Versale-laga csincsilla és degu crispy, Oxbow Essentials Chinchilla)

- széna

- alom: forgács, pellet, szalma (száraz helyen tartott, penész mentes), csutka alom, papír alom

- berendezési tárgyak: itató, etetőtál, búvóhely (lehetőleg fából), faágak, extra polcok

- agyag/fém tál vagy 5l-es befőttes üveg a fürdéshez (tálnál 35cm átmérőjűre min. szükség van)

- nasi (extra) (lejjebb bővebben)

- nagy méretű mókuskerék (extra) (min. 45cm)

Jó áron, jó minőségű csinis és más kisállatos cuccok beszerezhetőek a ForPet vagy a VetPlusz Patika internetes kisállatboltban.

A ketrec elhelyezése a lakásban:

Mivel éjszakai állatról van szó, olyan helyre kell tenned, ahol nem zavar az éjszakai randalírozáskor, tudj tőle aludni és napközbe te se zavard az ő pihenését, de a délutáni / esti csini időben elérhető legyen. Kerüld a radiátor környékét, a sérülések elkerülése végett. Érdemes egy olyan helyet keresni, ahova nem süt oda állandóan a nap. Nagyon nehezen tudnak hőt leadni, így a folyamatos napsütéstől hőgutát is kaphatnak. Óvjuk a ketrecet a huzattól, ami szintén okozhat betegségeket kedvencünknél.

A legideálisabb hőmérséklet a 18-25 fok.