Kurssivinkkejä KUMUlaisille

Mietityttääkö noppien uupuminen, kuumotteleeko Kela? No ei kuumottele kauaa, kun täältä voi napsia ihkaoikeiden kumulaisten kurssisuosituksia osaksi opintoja!

 

Ja jos taas haluaisit vinkata meille jotain bängeriä kurssia, josta ajattelisit olevan hyötyä, pääset vinkkaamaan sen tästä.

SOSA115 Sosiologian historia SOSA115 (5op)

Sosiologian aineopinnot


“Teorioita ja teoreetikkoja, kaikki tärkeimmät ja tunnetuimmat. On paljon hyötyä Kumussa jos antropologia ja etnologia kiinnostelee ja esim. opinnäytteitä varten hyvää teoriapohjaa! Nää tyypit tulee vastaan melkein kaikilla kursseilla niin hyvä perehdytys et tietää mistä puhutaan, jos niitä ei muilla kursseilla enempää avata.


Luento-opetuksena ja luentotentti, ei ollut kovin vaikee mutta tosi paljon asiaa et kannattaa varautua siihen, että pitää opetella ulkoo asioita eikä voi mennä vaan "pohdi ja analysoi" -periaatteella tenttiin :D Kannattaa käydä tää kurssi ennen kuin tekee kandin mut muuten ei varmaan väliä ja ei siitä myöhemminkään haittaa oo.”



SOSA2012 Taloussosiologia (5op)

Sosiologian syventävät opinnot

Osa Työn ja työelämän kokonaisuutta.


“Kävin itse osana Työn ja työelämän opintokokonaisuutta kandivaiheessa ja hyvin onnistui. Tää lähestyy taloutta todella mielenkiintoisesti sosiologian näkökulmasta. Suosittelen kaikille kumulaisille, sillä kurssilla oppii talouden ja ihmisen vaikutuksista ja riippuvuudesta toisiinsa!”



YKPS3102 Migration Policy (5op)

Yhteiskuntapolitiikan syventävät opinnot

Osa Crises and Security -kokonaisuutta.


“Maahanmuutosta kiinnostuneille suosittelen tätä kurssia, jolla käsitellään kriittisestä näkökulmasta etenkin EUn rajoja ja maahanmuuttopolitiikkaa.”


“Käsittelee maahanmuuttoa syväluotaavasti. Luennot ja ryhmätyö. Todella hyvä kulttuuripolitiikan opintojen jatke.”



DEVS3015 Current Trends in Development Policy (5op)

DEICO:n syventävät opinnot

Osa Crises and Security -kokonaisuutta.


“Tyypeille, jotka pitivät meidän Development Ethnologysta, suosittelen kurssia, jolla perehdytään teorioihin vähän analyyttisemmin.”




FILA510 Ethics of Global Responsibility (5op)

Filosofian aineopinnot

Osa Crises and Security -kokonaisuutta.


“Filosofiasta kiinnostuneille suosittelen erittäin lähestyttävää kurssia, jolla käytiin lähinnä läpi kirja Widdows, H. (2014). Global ethics: An introduction, Routledge. Tämä toki voi vaihdella luennoitsijasta riippuen (minulla oli Gonzalo Cortes Capano).”



FILA406 Ympäristöetiikka (5op)

Filosofian aineopinnot


“Tää kurssi bängää!”



YFIP1001 Maailman tila. Johdatusta yhteiskunnallisten ilmiöiden tarkasteluun (10 op)

Yhteiskuntatieteiden perusopinnot


 “‘Opintojaksolla tutustutaan monipuolisesti yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen ajankohtaisten esimerkkien, sekä klassisten ja nykyisten teorioiden avulla.’

Avaa yhteiskuntatieteiden tutkimuskohteita esimerkkien avulla. Hyvä kumulaisille, koska sisartiede ja samoja teemoja voidaan tutkia myös meillä.


Toteutuksena verkkokurssi tai läsnäololuennot, suoritustapana oppimistehtäviä ja tentti. Verkkototeutuksessa Moodle-tentti. Kurssin voi suorittaa missä tahansa opintojen vaiheessa. Parasta on etämahdollisuus ja vierailevat luennoitsijat.”



KKEA5004 Johdatus kestävyyskysymyksiin (5op)

Kestävän kehityksen moduulin aineopinnot.



KKES5002 Energia ja yhteiskunta (5op)

Kestävän kehityksen syventävät opinnot.



Study Module in Intercultural Communication -kokonaisuus (25+ op), jonka kursseista erityisesti

LACS1022 Migration and Transition in a Global World (5op)

LACS1020 Diversity in Organizational Communication (5op)

Kulttuurienvälisen viestinnän syventävien opintojen kokonaisuus.


“Kokonaisuuden aiheet ovat hyvin lähellä omaa alaamme (esim. mitä on kulttuuri, toiseuttaminen, stereotypiat, monimuotoisuus, vuorovaikutus..) ja käsittelee näitä usein kriittisestä näkökulmasta. Mielestäni kurssit tukevat omia opintojamme tarjoten vähän konkreettisempaa sisältöä, jota usein omilta kursseiltamme olen jäänyt kaipaamaan (vaikka pintapuoliseksi voi käsittely näilläkin kursseilla välillä jäädä). Kursseilla esim. usein luetaan kivasti artikkeleita. Suosittelen erityisesti ihanan Margarethe Olbertz-Siitosen kursseja. Hän on upean empaattinen ja aiheistaan innostunut ja tuo usein ajankohtaisia/omakohtaisia aiheita esimerkeiksi.”



XPV0015 Esiintymistaito (3op)

Puheviestinnän perusopinnot


“Suosittelen lämpimästi, sillä kurssilla pääsee harjoittelemaan monipuolisesti esiintymistä. Suurimmassa roolissa on konferenssiharjoitus eli akateemisesta näkökulmasta esitelmän pitämisen harjoitus, josta on hyvin paljon hyötyä. Kurssilla saa aktiivisesti palautetta opettajalta ja vertaisilta vertaispalautetta. Kurssi sopi meidän opintoihimme, koska KUMUsta puuttuu tietynlainen pääösin esiintymisen harjoittelemisen kurssi ja tällaisia tilanteita kun pääsee harjoittelemaan, toistamaan ja kokeilemaan useammin, se auttaa kehittymään esiintymisessä ja jännittäminenkin voi olla vähäisempää. Suosittelen kovin lämpimästi!”



VIJP1003 Mediamaiseman murrokset (5op)

Viestinnän ja journalistiikan perusopinnot


“Kurssilla käsitellään ajankohtaisia journalistiseen kenttään ja uutismedia-alaan liittyviä haasteita ja murroksia, esimerkiksi sanomalehtien digitalisaatio, klikkiotsikointi ja mainostulot nettilehdissä, sosiaalinen media vs, perinteinen media, kysymykset sananvapaudesta, ja sitä millaisia vaikutuksia näillä muutoksilla/asioilla on mahdollisesti.


Suosittelen ihan vain koska aiheet olivat mielenkiintoisia. Medialla on kuitenkin aika suuri rooli tämänhetkisessä maailmassa, ja kurssi auttoi ymmärtämään media-alan toimintaa paremmin. Tästä on hyötyä etenkin jos haluaa tutkia kulttuuria liittyen vaikkapa sosiaalisen median/ media-alan aineistojen kautta.

Kurssi koostuu ihan perus luennoista, luentopäiväkirjasta ja esseestä. Kurssissa parasta oli vierailevat luennoitsijat, jotka olivat eri lehtien toimittajia tai journalistiikan tutkijoita.”



TIEPER Tietotekniikan perusopinnot (25+ op)


“https://medium.com/@Mediauras/why-every-software-team-needs-an-anthropologist-812e66e0ecb6”




MUTY1010 Projektikurssi (5op) yhteistyössä Jyväskylän kulttuuritoimijoiden kanssa (EduFutura-yhteistyö)


“Kurssi soveltuu mielestäni aineopintoihin tai miksei syventäviin tai perusopintoihinkin (muttei heti alkuun).  Kurssilla pääsee toimimaan vertaisohjaajana muille yliopiston opiskelijoille, tutustumaan luovien menetelmien käyttöön, sekä suunnittelemaan ja pitämään erilaisia tapaamiskertoja oman ryhmän kanssa. Vertaisohjaamisen merkitys on yhä tärkeämpää opinnoissamme ja alallamme, ja on matalampi kynnys puhua ja keskustella ja kysyä apua opiskelutovereilta, kuin käydä melkoisia sähköpostikeskusteluja hlökunnan kanssa. Opiskelijoilla yhdessä on samaistumispintaa ja moni kamppailee samojen asioiden äärellä. Vertaisohjaaminen on hyvä paikka ohjausharjoittelulle ja siinä tutustuu eri alojen opiskelijoihin mukavasti☺️”


“Projektin toteutustekniikat valitaan ryhmäkohtaisesti ja kulloinkin tarjolla olevien tilaisuuksien mukaan.” - kurssikuvaus




XYHB1000 Yhdenvertaisuus ja osallisuus yhteisöissä (5op)

Movin kaikille avoimet kurssit


“Tämä on hyvä ja mielenkiintoinen kurssi, jolla käsitellään esim. luokkaa, etnisyyttä, vammaisuutta, sukupuolta ja seksuaalisuutta sekä niihin liittyvää yhdenvertaisuutta tukevaa kielenkäyttöä.Osallistuin kurssin ensimmäiselle järjestämiskerralle ja luentokurssina toteutus oli tuolloin hyvin keskusteleva ja vuorovaikutteinen opiskelijoiden ja opettajien välillä.”



TERV007 Kulttuuri ja terveys (3op)

Terveyskasvatuksen perusopinnot.


“Kurssilla käsitellään terveyden kulttuurista ulottuvuutta. Suosittelen kurssia, koska siellä saa käsityksen, miten terveystiedon opettajat ymmärtävät kulttuurin osuutta terveyteen. Kurssilla kumulainen näkökulma voi olla terveyskasvattajien näkökulmaa positiivisesti laajentava. Oman alan ajattelu hahmottuu paremmin, kun kuulee määrälliseen tutkimukseen pohjaavaa ajattelua kulttuurin ja terveyden yhteydestä. Jos kulttuurihyvinvoinnin pariin työllistyminen kiinnostaa, suosittelen, koska kurssilla saa tuntumaa terveydenhuollon näkemykseen kulttuurista.”




HISA1015 Historiantutkimuksen menetelmät (5op)

Historian aineopinnot


“Kurssilla käsitellään eri tutkimusmenetelmiä, sellaisia mitä meidänkin tutkielmissa käytetään, joten se vois olla hyödyllistä käydä ennen kandin kirjoittamista.”


SPTA311 Intersektionaaliset valtasuhteet (5op)

Sukupuolentutkimuksen laajennetut opinnot.


“Suosittelen kurssia kaikille, ei edes vain kumulaisille, vaan kaikille. Valtasuhteiden, hierarkioiden ja sorron ymmärtäminen erilaisissa yhteiskunnallisissa konteksteissa on valtavan tärkeää, ja erityisesti jos foucault’lainen tutkimusote kiinnostaa, tää on bängerikurssi! Kurssi on seminaarimuotoinen, eli jokainen tekee oman seminaarityönsä analyysiksi jostain kulttuurituotteesta, esim. pelistä, kirjasta, leffasta tms. Kauhean hyödyllinen myös työskentelytapojen oppimisessa ja seminaarityyppisessä esiintymisessä.”