Villa Rana ja Kivijalka

Villa Rana on arkkitehti Yrjö Blomstedtin suunnittelema rakennus Seminaarinmäellä. Rakennus on jugend-tyylinen ja se valmistui vuonna 1905. Alunperin rakennuksessa toimi piirustus- ja veistosalit 1950-luvun loppuun saakka. Tämän jälkeen rakennus toimi yliopiston toimitiloina. Rakennus oli ensimmäisen kerran purku-uhan alla 60-luvulla. Rakennus kuitenkin onneksi pelastui. Tiloissa toimintaa jatkaa Kulttuuritalo Villa Rana.

Rakennus sai 1960-luvulla nimen sammakkoaiheisen ornamentiikkansa mukaan. Rakennuksessa oli pitkään Historian ja etnologian laitoksen työtiloja sekä Blomstedtin ja Paulaharjun mukaan nimetyt luentosalit. Yliopisto luopui rakennuksen käytöstä sen kalliin vuokran, sekä ilmeisesti melko mittavan remontin tarpeen vuoksi. Marraskuussa 2016 Suomen Yliopistokiinteistöt myi Villa Ranan Keski-Suomen suojeltavat museokiinteistöt Oy:lle. Villa Ranan on kaavailtu toimivan jatkossa kulttuuritalona. 

Villa Ranassa sijaitsi vuosia nefalaisten oma ainejärjestötila Kivijalka. Kivijalka aloitti taipaleensa vuonna 2001. Tila sijaitsi Villa Rana rakennuksen kivijalassa, josta juontui tilan nimikin. Nefalaiset joutuivat siirtymään Historicalle uusiin tiloihin vuonna 2011 ja tämä aiheutti monissa opiskelijoissa alkuun surua ja ahdistusta. Sopimus kuitenkin jo pitkään oli ollut, että Kivijalasta luovutaan, kun rakennus menee remonttiin. Juhlasalin remontin yhteydessä löytyneen kreosootti-haitta-aineen vuoksi lähtö tulikin kuitenkin nopeammin, kuin oli tarkoitus.

Nefalaiset kokivat, että lähes kaikki aktiivitoiminta oli tapahtunut Kivijalassa. Kokoukset, sosialisoinnit, uusiin opiskelijoihin tutustuminen, läksyjen tekeminen, syvällisten puhuminen, musiikin kuuntelu, esseiden kirjoittaminen, maailmaakin suuremmat väittelyt… Tämä ei näin jälkikäteen katsottuna toki poistunut minnekään, muutti vain muotoaan, sekä fyysistä tilaansa. Kivijalka on kuitenkin tila, joka merkitsi vanhoille nefalaisille paljon ja siksi myös tulevien opiskelijoiden on hyvä tietää tämän legendaarisen rakennuksen ja entisen ainejärjestötilan tarusta.

Jylkkärin juttu vuodelta 2011