Oplossingsgericht werken

Perspectiefgericht werken     Krachtgericht werken

Oplossingsgericht werken is een wijze van begeleiden die in de VS werd ontwikkeld. Aan de basis ervan liggen de ervaringen van o.a. Steve De Shazer en Insoo Kim Berg, die vaststelden dat het praten met cliënten over hun wensen voor de toekomst een positievere dynamiek bij de hulpvrager teweeg bracht dan het praten over hun problemen.

De term 'oplossingsgericht' zorgt echter vaak voor verwarring bij wie dit model niet kent.  Het is zeker niet de bedoeling om 'oplossingen' zomaar uit de mouw te schudden, al blijkt deze aanpak bij cliënten inderdaad vlugger tot oplossingen te leiden. Eigenlijk zou de benaming perspectiefgericht werken of  versterkend werken een betere omschrijving zijn. De aanpak vertrekt van heel veel respect voor de cliënt met de focus op wat hij belangrijk vindt. De hulpverlener gaat op zoek naar de eigen krachten van de cliënt en zijn netwerk.

In die zin sluit het perfect aan bij de huidige evolutie binnen de hulpverlening om meer krachtgericht en emancipatorisch te werken.

Het leuke aan deze visie is ook dat ze heel wat praktisch bruikbare tools bevat zoals het werken met mirakelvragen, uitzonderingsvragen...

Diverse vormingsformules/deelaspecten mogelijk :