Kokoelmat

Vanha kirjasto

Mustialassa on laaja vanha kirjakokoelma. Sen inventointi on käynnissä. Kirjakokoelmassa on runsaasti oppimaterjaaleja. Kokoelma sisältää myös ruotsalaisia, norjalaisia kun saksalaisia kirjoja. Vanhempia kirjoja ovat 1700-luvun lopusta. 

Valokuvia ja lasidioja

Mustialan kokoelmissa löytyy lasidioja, mutta paperivalokuvia vähemmän. Valokuvia Mustialasta ennen 1949 ja valokuvia Mustialasta 1950 jälkeen. Mustialan opettaja ja opiskelijat ovat vuosien varrella tehneet monta ointomatkaa ulkomaille. Mustialan kukakokoelman kuvia löytyy Sarkan tietokannassa ja Museoviraston kuvakokoelmasta.

Luononnhistoriallinen museo

Mustialassa toimi ennen Luonnonhistoriallinen museon. Osaa kokoelmasta on viety Forssan luonnonhistorialliseen museoon. Kokoelmassa on suurehko lintukokoelma, pieni määrä nisäkkäitä, luut, sarvet ja sorkat, munakokoelma, hyöneiskokoelma (pieni ja huonokuntoinen). Kokoelmaan kuuluu myös Saksassa paperimassasta ja puusta valmisteltuja kasvien pienoismalleja.

Mustialan viljakokoelma

Mustialan viljakokoelma on Suomen vanhin ja suurin kokoelma. Se sisältää vähän enemmän kun 600 viljanäytteitä. Vanhommat näytteet lienee 1860-luvulta. Suurin osa näytteistä ovat ennen 1930-lukua. Valokuvia viljakokoelmasta

Kokoelmassa on myös kaksi harvinaista ruotsalaista osaa: 

Maailmalla tunnetaan ainoastaan kolme säilynyttä Erikssonin kokoelmaa, josta yksi on Mustialassa. Mustialan Attenbergin kokoelma näyttää olevan pienempi erikoiskokoelma.   collections preserved. Viljakokoelma sisältää ainoastaan kaksi pellavasiemennäytettä. Tämän lisäksi on lasidiasarja pellavan työstämisestä (n. 30 diaa) sekä kankaiden käytekokoelma. Kuitukokoelmaan kuuluu myös saksalainen hamppunäytekokoelma nimeeltä "Hanf und Werg". Kokoelman tekijä on professori Dr. Pietsch (sammlung XIV). 

Kasvien sairauksista on myös pieni näytekokoelma. Mustialassa on laaja kotieläinkokoelma kotieläinkokoelma (hevosia, nautaeläimiä, sikoja ja lampaita). 

Pienoismalleja

Kotieläimet ovat tehty kipsistä ja monet ovat rikki, erityisesti lehmien sarvet ovat mennyt rikki.  Löytyy myös kasveista pienoismalleja. 

Geologinen kokoelma

Mustialassa on pieni geologinen kokoelma

Kartat

Hyvin vähän vanhoja kattoja on säilynyt Mustialassa.

Opetustyövälineitä

Mustialassa on runsaasti vanhaa opetusmateriaalia mm. julisteita.

Tule tutkimaan!

Mustialan vanhat kokoelmat ovat inventoimatta. Otamme mielellään vastaan tutkijoita tutustumaan ja tutkimaan kokoelmiamme, joko erillisenä projektina tai osana opintojaan. Ota yhteyttä: annika.michelson@hamk.fi

Kirjallisuutta ja artikkeleita Mustialasta

Grotenfelt, Gösta: Mihin Mustiala on Käytettävä? Sananen asian valaisemiseksi. Forssa. Hannes Sjöblom'in kustannuksella. 1906.

Laiho, Antto: Kertomus Mustialan maamiesopiston toiminnasta 1930. Forssa 1931. Frossan Kirjapaino OY. s 40. 

Laiho, Antto: Kertomus Mustialan maamiesopiston toiminta 1933. Eräitä tilastoteitoja vuosilta 1931 ja 1932. Mustialan maataloushistorialline museo 1933. Forssa 1934. Forssan Kirjapaino OY. s 46.

Laitinen, Anne: Kansainvälinen agrologikoulutus käynnistyi Mustialassa. Agrologikoulutus. Luonnon varassa 4/2021

Laurila, Jaakko (1946). Elämää Mustialasa 1870-luvulla kirjassa Kotiseutukuvauksia Lounais-Hämeestä XXVII. Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistys. Forssa. 

Meriläinen, Mirja: Ympäristöjohtamisen kehittäminen. HAMK Mustiala. 2014. Hämeen ammattikorkeakoulu 

Rakennusperintörekisteri Mustialan maatalousoppilaitos, sähköinen lähde. 28.5.2015 

Rekola, Tiina: Mustialan henki – Kustaa Ruhasen (1864–1931) valokuvat elävän perinnön tallentajina. Pro gradu -tutkielma. Kulttuuriympäristön tutkimus, museologia. Musiikin, taiteen ja kulttuurintutkimuksen laitos. Jyväskylän yliopisto. Kevät 2021

Rekola, Tiina. Mustialan lasinegatiivien kartoitus 2012

Suomen Kuvalehti (1912): Maatalousopetuksesta maassamme. Piirteitä varsianisen maanviljelysopetulaitoksemme kehityksestä.

Thuneberg, Terh (2019):  Hevosten luissa ja ytimissä. PorkkanaPuu 

Tuorlahti, V. Mustiala 1840-1940. 100 vuotta maatalousopetusta. Forssa 1943

Vikman, Laura. Mustialan maanviljelysopiston rakennettu ympäristö vuosina 1839-1920. Pro-gradu tutkielma. Jyväskylän yliopisto. taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos. Taidehistoria. syksy 2011.