Autentikus gasztronómia főzés (roma-magyar ételek és hagyományok)

A Magyar Ízőrzők Gasztrokultúrális Egyesülete (MIGE) 2022. november 8.-án az Újvárosi Fejlesztési Irodában (UFI) Szolnokon a Csallóköz utca 33. –ban tartotta meg az Autentikus gasztronómia főzés (roma-magyar ételek és hagyományok). A rendezvény a NEAO-KP-1-2022/6-000338 számú, Hagyományok éve című pályázat keretében került megvalósításra.  A rendezvény a Civil Központok 10 éves jubileuma alkalmából a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ 10 év 10 rendezvény programsorozatának részeként valósult meg az egyesülettel együttműködve!

Ismét egy szakmai megvalósításban vettünk részt Tiszavárkonyban az FCA-KP-1-2021/4-000323 azonosító számú, „Közösen a tiszavárkonyi közösségekért című pályázat keretében 2022.07.22-én Tiszavárkonyon megrendezésre került JULIÁLIS VIGADALOM nevű rendezvényen.

Rászoruló családokat segítettek Vezsenyen

(Írta: Kovács Berta )

Tartós élelmiszert kaptak a településen élő, nehéz helyzetben lévő gyermekes családok a napokban.

Vezseny önkormányzata a szolnoki Magyar Ízőrzők Gasztronómiai Egyesületével összefogva az iskolakezdést kívánta ilyen formán is megkönnyíteni.

Összesen harminc család vehetett át élelmiszercsomagot, melyben különféle konzervek, csokoládék, étolaj, liszt és kávé volt.

– emelte ki Szabó Ferenc polgármester.

– A tartós élelmiszer is jól jön a családoknak, most is örömmel fogadták az adományt.

A támogatottak zöme általános iskolás korú gyermekeket nevel, de természetesen nem zárták ki a kedvezményezettek közül azokat sem, ahol a gyermek már középiskolás vagy felsőoktatásban tanul.

Az ízőrzők egyesülete nem először vitt adományt Vezsenyre, együttműködő partnereivel közösen tavaly is osztottak az élelmiszerek mellett például ruhaneműt is, az adományokból a szomszédos településekre is jutott.

Buzsáki Barnabás, az egyesület elnöke (balra) és Szabó Ferenc polgármester (jobbra) osztotta szét az adományt

Forrás: https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/raszorulo-csaladokat-segitettek-vezsenyen-3836822/

Hungarikum Nap összefoglaló film:

Hazánk különleges értékeit mutatták be Tiszavárkonyban

Az előző években az önkormányzat nagyszabású, neves előadókat felvonultató falunappal örvendeztette meg Tiszavárkony lakóit és a rendezvényre, koncertekre odalátogató vendégeket. A jeles eseményt 2019-ben Hungarikum Napokká bővítették. A járvány miatt tavaly ugyan elmaradt a rendezvény, idén azonban ismét örülhettek a helybéliek. Ezúttal a Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület (TIKE) vette kezébe a szervezést.

– A pandémia után vágytak az emberek a magas színvonalú kulturális programokra ebben a községben is – hangsúlyozta Mészáros Ágota, a TIKE elnökhelyettese.

A rendezvényre látogatók megkóstolhatták a Magyar Ízőrzők Gasztrokulturális Egyesülete jóvoltából a Tiszai halászlét, a magyar gulyáslevest. Érdekesség, hogy a szervezet elnöke, Buzsáki Barnabás két éve a hungarikumnak számító halászlérecepttel nyerte el Nagyszebenben, Európa gasztrofővárosában az aranyérmet.

A karcagi birkapörkölt nagyköveteként a Csontos család mutatta meg, kóstolóval egybekötve, a pörköltkészítés fogásait. Bánrévi Antal a kürtőskalács-készítés titkaiba avatta be a látogatókat. Népművészet mestere címmel büszkélkedő hagyományőrzőkkel is ismerkedhettek a résztvevők: Luka Lajos kosárfonó tartott bemutatót és Szűcs Imre fazekas kerámiáit is megcsodálhatták.

A közönséget Sülyi Károly magyar nóta- és operetténekes szórakoztatta, ő meglepetésvendéget is hozott magával: Sóki Ferenc tárogató művészt. A tárogató ugyanis szintén hungarikumnak számít. A jelenlévők filmvetítésen ismerkedhettek meg a Béres cseppel és Béres József életútjával is.

A meghirdetett pálinka mustrára tizenegy nevezés érkezett. A szintén hungarikum törköly- és szilvapálinkát bemutató Jászsági Pálinka Lovagrend közreműködésével bírálták el az italokat. Gábli Róbert birspálinkája vitte el a pálmát.


A rendezvényen bemutatták Gróf Széchenyi István hagyatékait is, melynek része a Tisza szabályozása. Megemlékeztek a tiszai árvíz huszadik évfordulójáról is, Tiszavárkony, Vezseny, Tószeg, Nagykörű, Tiszajenő és Kőtelek részvételével. A múltidézésre eljött Lovas Attila, a KÖTI-KÖVIZIG igazgatója, Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, de részt vettek rajta az említett települések polgármesterei is.

– Debreczeni László operatőr készített egy filmet is, melyet egyesületünk rendelkezésére bocsátott és Várkonyban bemutathattunk. A film huszonhat percben foglalta össze az évtized árvizének mozzanatait, miniszterelnök úrral, belbiztonsági szakértővel és lakosokkal készített interjúval.

– Az évtized árvize minden embert érintett a Tisza partján, és csak közös összefogással tudtuk megmenteni a lakóhelyeinket, magukat a családokat, az épített örökségeinket, értékeinket, amelyek a hungarikumok összességét adják. Ezen értékeket kötelességünk bemutatni és megőrizni az utókor számára – hangsúlyozta Mészáros Ágota.

Forrás: https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/hazank-kulonleges-ertekeit-mutattak-be-tiszavarkonyban-3780647/


Gábli Róbert birspárlata nyerte el a Tiszavárkony legjobb pálinkája címet a Hungarikum Napokon


Tisztelt Partnereink !

 

Nagyszabású rendezvénynek ad otthont szombaton Tiszavárkony.

A község Kulturális Egyesülete  több eseményből  álló rendezvényt  szervez 6 település , Tiszavárkony , Tószeg, Tiszajenő, Vezseny, Kőtelek, és Nagykörű lakossága számára  . Ezen a napon gyermeknapot, hungarikum napot, Szent István király ünnepe  elnevezésű rendezvényekre várják az érdeklődőket !


2020.12.03-Szeretetdoboz átadás

A Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat , a Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület , és a Magyar Ízőrzők Gasztrokultúrális Egyesülete is csatlakozott a JNSZ Megyei Önkormányzat és a Magyar Református Szeretetszolgálat  közös Szeretetdoboz akciójához . December 3-án adtuk át nagy mennyiségű tartós élelmiszer  adományunkat Hubai Imre elnök Úrnak .

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzat megváltozott ügyfélfogadási rendje!