Konsekvenser

På vilket sätt påverkade Maos maktövertagande kalla krigets händelseförlopp?


En av de mest fundamentala orsakerna till det kalla krigets konflikter var skillnaderna i segrarmakternas politiska ideologier. USA förespråkade marknadsekonomi och kapitalism, medans Sovjet ville göra världskommunismen en verklighet. De hade olika modeller för hur samhället skulle se ut, och de skilde sig åt kraftigt. Maktkampen mellan dem handlade i grund och botten om vem som kunde sprida sin ideologi och på så sätt få inflytande över världen.


När då Kina - världens folkrikaste nation - anslöt sig till kommunismen i samband med Maos maktövertagande år 1949, fick det självfallet konsekvenser för detta race. Först och främst påverkade det den amerikanska moralen, då oroligheterna i hemlandet ökade. Drömmen om en kapitalistisk värld mörknade, när man såg hur den “onda” kommunismen spred sig.


Ett citat som skildrar detta, är den amerikanske diplomaten John Paton Davies uttalande om Kina då de blev kommunister: “China had betrayed all of our high hopes and expectations...” (klicka här för att se filmen)


Osäkerheten och rädslan kan ha fått USA att göra mer drastiska åtgärder, och det kan ha varit ett incitament för att utveckla militären. Detta kan i sin tur vara något som har varit med och bidragit till kapprustningen mellan USA och Sovjet, vilket gav upphov till starka spänningar mellan stormakterna.


Andra mer direkta konsekvenser kan vara Kinas medverkan i Koreakriget. I kriget uppskattas Kina ha bidragit med över en halv miljon soldater till den nordkoreanska sidan. Detta hade inte varit möjligt om det inte vore för den stridslystne Mao och hans kommunistiska styre. Det finns många detaljer angående kriget (som du kan läsa här), men det viktiga ur det holistiska perspektivet är att konflikterna också ökade spänningarna världen över. Krigen som utkämpades i Asien var ofta indirekta krig mellan stormakterna, då de stöttade olika sidor.


En av de mest karakteristiska egenskaperna för kalla kriget var just spänningarna som uppstod mellan stormakterna. Vi har nu kommit fram till att Kina hade en stor inverkan på dessa spänningar, och vi kan därför konstantera att de på så sätt har haft en stor påverkan på det kalla krigets händelseförlopp.




Källor: