Manifest sobre l’ús de les pantalles per promoure un desenvolupament saludable en la primera infància
(de 0 a 6 anys)


VERSIÓN EN CASTELLANO


Instagram

ADREÇAT A INSTITUCIONS I ENTITATS VINCULADES A L’ETAPA DE LA PRIMERA INFÀNCIA DES DELS VESSANTS DE SALUT, BENESTAR, EDUCACIÓ, LLEURE, CULTURA, COMUNICACIÓ I ACCIÓ POLÍTICA, ENTRE D’ALTRES.


AMB L’OBJECTIU DE CONSCIENCIAR DE LA NECESSITAT DE PRESERVAR LA PRIMERA INFÀNCIA DE LA SOBREEXPOSICIÓ CONTINUADA ALS DISPOSITIUS DIGITALS I PANTALLES. AQUESTA ETAPA ÉS CRUCIAL PER AL DESENVOLUPAMENT CEREBRAL, FÍSIC I EMOCIONAL.


SOM UN GRUP INTERDISCIPLINARI DE PROFESSIONALS INTERESSATS EN LA SALUT, EL BENESTAR I EL DESENVOLUPAMENT INFANTIL. 




A QUINS EFECTES ENS REFERIM

Efectes nocius descrits en l’evidència científica en relació amb la sobreexposició continuada a les pantalles dels infants menors de sis anys.


EFECTES EN EL
DESENVOLUPAMENT CEREBRAL

EFECTES EN LA SALUT
I DESENVOLUPAMENT FÍSIC

EFECTES EN LA
SALUT EMOCIONAL


QUÈ PROPOSEM

Proposem actuar de forma estructurada, preventiva i amb la implicació de diversos agents en relació amb els següents punts:


1

POTENCIAR LA RECERCA EN EL NOSTRE PAÍS I CONTEXT PROPER, PER GENERAR MÉS EVIDÈNCIA SOBRE ELS EFECTES NOCIUS DE LA SOBREEXPOSICIÓ I ELS IMPACTES A LLARG TERMINI DE L’ÚS DE LES PANTALLES.

2

PROMOURE UNA MAJOR CONSCIENCIACIÓ  SOCIAL PER DEIXAR DE NORMALITZAR L’ÚS DE PANTALLES ABANS DELS 3 ANYS.

3

MILLORAR LA REGULACIÓ EN LA CLASSIFICACIÓ DE CONTINGUTS AUDIOVISUALS, ADEQUANT-LA  ALS PRIMERS ESTADIS DE DESENVOLUPAMENT DELS INFANTS.

4

SENSIBILITZAR LA SOCIETAT SOBRE  LES NECESSITATS DELS PRIMERS ANYS DE VIDA I DE COM SATISFER-LES PER TAL QUE ELS PETITS PUGUIN CRÉIXER DE FORMA SANA, EQUILIBRADA I DESENVOLUPANT AL MÀXIM LES SEVES POTENCIALITATS.

5

ORIENTAR I ACOMPANYAR LES FAMÍLIES PER UNA CONVIVÈNCIA DIGITAL QUE SIGUI RESPECTUOSA AMB LA SALUT, LES NECESSITATS I EL RITME DELS INFANTS.

6

PROMOURE POLÍTIQUES DE CONCILIACIÓ FAMILIAR I ACCÉS A RECURSOS EDUCATIUS I DE CURES UNIVERSALS QUE PERMETIN UNA CRIANÇA RESPONSIVA.

7

IMPULSAR LA REGULACIÓ DE LES EMPRESES DE TECNOLOGIES DIGITALS PER LIMITAR LES POSSIBILITATS DE RECOLLIR INFORMACIÓ PERSONAL SENSIBLE D’INFANTS AMB FINALITATS COMERCIALS.


SUMA'T AL MANIFEST

Per tal de donar força al projecte necessitem que persones alineades amb la seva visió expressin públicament la seva suma al manifest.

Si vols firmar com a individual,
pots sumar-te a la campanya
de Change.org:

FIRMA EL MANIFEST




EQUIP IMPULSOR

VICENÇ ARNAIZ SANCHO

Psicòleg centrat en l’àmbit  de la primera infància i molt especialment en desenvolupament afectiu, didàctica de l’Educació Infantil, detecció i inclusió a l’escoleta, protecció dels infants front els efectes de la pobresa. Assessor de centres, organitzacions i administracions. Psicoterapeuta infantil. Formador de professorat i de famílies, autor de centenars d’articles i alguns llibres. Membre de la direcció a Guix d’Infantil i de la Biblioteca d’infantil de Graó.

LILIANA ARROYO MOLINER

Dra en Sociologia i especialista en innovació social digital. Investigadora, docent i divulgadora. Tecno-optimista en peu per tal que les eines digitals ens ajudin a construir i educar la societat que volem. Té un assaig sobre l’experiència digital dels joves i és coautora del Manifest per una nova cultura digital.

DOMINICA DÍEZ MARCET

Dra Psicòloga Clínica responsable de la Unitat d’Addiccions Comportamentals de la Fundació Althaia de Manresa. Tracta dependències tecnològiques tals com videojocs i xarxes socials en nens i adolescents i valora el treball familiar com imprescindible. Ha estat treballant com a psicóloga infantil 15 anys i considera la franja d’edat de 0 a 6 anys com la més vulnerable a la influència de l’excés de pantalles. Professora universitària de la UB i de la UVIC-UCC i formadora de professionals i famílies. Té publicacions científiques i divulgatives sobre l’ús de les TIC.

CRISTINA FRAGA ANDUJAR

Mare, Mestra i Llicenciada en Pedagogia Terapèutica. Mestra d’educació infantil i primària durant més de 30 anys en escoles públiques de Catalunya. Exercici de diversos càrrecs de coordinació al llarg d’aquests anys. Directora de l’escola l’Univers, iniciant el projecte d’una escola pública de nova creació (2009-2017).

ANNA GARRIDO BELMONTE

Trimare i mestra d’infantil a l’Escola Puigventós d’Olesa de Montserrat. Estudiant de màster de psicopedagogia. M’interessa tot allò relacionat amb la infància i com a mare i mestra em preocupen els efectes de les pantalles en els més petits.

ROGER LLOPART ALARI

Pare de dues criatures, Educador Social, Pedagog  Doctor en Educació. Amb una trajectòria professional encaminada cap al món de la infància i adolescència. En l’actualitat realitza formacions, xerrades i tallers per a professionals i famílies.

LAIA MIRET FERNÁNDEZ

Artista i dissenyadora. Ha dirigit campanyes per agències de publicitat, mitjans de comunicació i diverses institucions i ha realitzat un màster en investigació d’art al Royal College of Art de Londres. La seva recerca es situa a la intersecció de la tecnología amb el disseny i la filosofía, on analitza les polítiques de la imatge digital i el seu impacte social mitjançant la pràctica artística.

MARTA PORTERO TRESSERRA

Dra en Neurociències. Llicenciada en Psicologia. Professora de la unitat de Psicobiologia de la UAB i de la Facultat de Medicina de la UDG. Consultora del grau de Psicologia de la UOC. Investigadora de l’Institut de Neurociències de la UAB. Autora de diverses publicacions nacionals i internacionals en el camp de la neurociència i la psicobiologia. Coautora del llibre: “10 idees clau Neurociencia i Educació” (Editorial Graó).

ANNA RAMIS ASSENS

Mare, mestra i pedagoga. Formadora, escriptora i divulgadora. Especialista en les relacions Famílies-Escola i en l’etapa d’Educació Infantil. Promotora de la campanya #de0a3PantallesRES. Ha treballat fent formació i acompanyant infants, nens i adolescents, fent formació a la universitat i sobretot amb docents i famílies. Ha publicat 3 llibres.

CARME RAYA PEÑA

Mare i educadora social. Més de 15 anys treballant a centres oberts amb infants dels 6 als 18 anys en infància en risc. Prop de 5 anys treballant amb famílies vulnerables, en el marc de la protecció a la infància, desenvolupant tasques de prevenció i acompanyament en l’adquisició i millora de les habilitats marentals i parentals de les persones ateses.

SÍLVIA URRACA CAMPS

Mare i metgessa pediatra. Especialista en educació emocional i benestar. Actualment treballo en l’atenció primària i gaudeixo acompanyant els infants i les famílies des de la prevenció fins al tractament. Autora d’algunes publicacions científiques, he participat també en el llibre Teixint xarxes educatives en l’etapa de criança de 0 a 3.



ENTITATS ADHERIDES

Institucions que han mostrat la seva adhesió al manifest:


ALTHAIA, XARXA ASSISTENCIAL UNIVERSITÀRIA DE MANRESA
ABD ASSOCIACIÓ BENESTAR I DESENVOLUPAMENT
AFFAC  ASSOCIACIONS FEDERADES DE FAMÍLIES D’ALUMNES DE CATALUNYA
AIS PRO-JUVENTUT
ASSOCIACIÓ ARAE
ASSOCIACIÓ EDUCACIÓ I LLEURE UBUNTU
ASSOCIACIÓ EDUCATIVA INTEGRAL DEL RAVAL
ASSOCIACIÓ PROHABITATGE 

ASSOCIACIÓ DE PROFESSIONALS D'ESPAIS FAMILIARS A CATALUNYA
CÀTEDRA DE SALUT MENTAL UVIC-UCC

CDIAP INTEGRA (OLOT)
COL·LEGI DE DIETISTES-NUTRICIONISTES DE CATALUNYA (CODINUCAT)
COL·LEGI DE METGES DE BARCELONA
COL·LEGI EDUCADORES I EDUCADORS SOCIALS DE CATALUNYA
COL·LEGI OFICIAL DE DOCTORS I LLICENCIATS EN FILOSOFIA I LLETRES I EN CIÈNCIES DE CATALUNYA
COL·LEGI OFICIAL DE PEDAGOGIA DE CATALUNYA
COL·LEGI OFICIAL DE PSICOLOGIA DE CATALUNYA
COL·LEGI OFICIAL DE PSICOLOGIA DE CATALUNYA - DELEGACIÓ DE TARRAGONA
CONFEDERACIÓ CRISTIANA D’ASSOCIACIONS DE PARES I MARES D’ALUMNES DE CATALUNYA (CCAPAC)
COORDINACIÓ DE PRÀCTIQUES DE FACULTAT D’EDUCACIÓ DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA
DIRECCIÓ GENERAL SERVEIS SOCIALS DE LA GENERALITAT
EDUVIC, SCCL
EINES PER TOTHOM
EINES, SERVEIS SOCIOEDUCATIUS, SCCL
EQUIP 0-6 ICE UAB
ESMEDIACIO, GESTIÓ INTEGRAL DE CONFLICTES
ESPAI EDUCATIU L’ESPIRAL
FACULTAT D’EDUCACIÓ, TRADUCCIÓ, ESPORTS I PSICOLOGIA (UVIC)        FACULTAT DE CIÈNCIES DE L’EDUCACIÓ DE LA UAB

FACULTAT D'EDUCACIÓ DE LA UB
FAPEL  FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE PARES I MARES D’ESCOLES LLIURES DE CATALUNYA FARO DIGITAL
FEDAIA   

FUNDACIÓ ALBERT
FUNDACIÓ ALTHAIA
FUNDACIÓ CONVENT DE SANTA CLARA
FUNDACIO EULALIA TORRAS DE BEÀ
FUNDACIÓ PERE TARRÉS
FUNDACIÓ PRIVADA VIARANY
FUNDACIÓ RESILIS
FUNDACIÓ SUMMAE
FUNDACIÓ VIDAL I BARRAQUER
FUNDESPLAI
GRAU EN MESTRA D’EDUCACIÓ INFANTIL UMANRESA
GRUP DE RECERCA CONSOLIDAT PSITIC DE LA FPCEE BLANQUERNA-URL
HM NENS
HOSPITAL SANT JOAN DE DEU, BARCELONA
INICIATIVA PRO INFÀNCIA
INSTITUT INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA DE BARCELONA

INSTITUT MUNICIPAL D'EDUCACIÓ DE TARRAGONA
INTRESS, ENTITAT SOCIAL
IPA SPAIN (ASSOCIACIÓ PELS DRETS DELS INFANTS A JUGAR)
MARINVA
OBSERVATORI DELS DRETS DE LA INFÀNCIA
PLATAFORMA D’INFÀNCIA DE CATALUNYA (PINCAT)
PLAYGROUND
REIR: RECURSOS EDUCATIUS PER LA INFÀNCIA EN RISC
REVISTA VIURE EN FAMÍLIA
SECRETARIA DE SALUT PÚBLICA (DEPARTAMENT DE SALUT)
SECCIÓ D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE LA SOCIETAT CATALANA DE PEDIATRIA
SOCIETAT CATALANA D’ESPECIALISTES EN PSICOLOGIA CLÍNICA                                          
SOCIETAT CATALANA DE PEDIATRIA
SOMxCONNEXIÓ

SUARAxCOOPERATIVA

TIAC TAULA PER A LA INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA DE CATALUNYA

UCCAP UNIO CATALANA CENTRES ATENCIÓ PRECOÇ

UNITAT  D'ACTUACIONS I SUPORT A LES FAMÍLIES   DE LA GENERALITAT