Informationssökning och sökstrategier

Här finns det tips och länkar till hur du söker information från start till mål


Formulera en sökfråga

När du ska söka information är det bra att börja med att fundera på vad det är jag vill ha information om. Formulera en sökfråga för dig själv utifrån den uppgift som du har fått eller det behov av information du har t.ex. "Vilken funktion får de gotiska dragen i Stephen Kings bok The shining?" Eller "Hur påverkar webb tv SVT:s arbete med public service?"  Sökfrågan kommer troligtvis att ändras under arbetets gång då man ofta utgår från ett större och bredare ämne innan man har läst in sig på det, men det är ändå viktigt att formulera en sökfråga för att försöka avgränsa arbetet.

Identifiera tänkbara källor till information

Nu när du har formulerat en sökfråga är det dags att börja fundera på vart du ska börja söka för att hitta information om ämnet. Om du inte har någon kunskap om ämnet tidigare så är det bra att börja med läroboken och att söka i ett uppslagsverk där du får grundläggande fakta om ämnet,  samt begrepp som du kan söka vidare på.  Fundera även på vilken slags information du söker,  det påverkar var du bör söka,  är det t.ex. vetenskapligt material så väljer du länken Vetenskapligt för det.

Uppslagsverk

Nationalencyklopedin

Är främst ett uppslagsverk och för att komma åt artiklarna i sin helhet hemifrån måste du skapa ett personligt konto. Kom till biblioteket så hjälper vi dig med det.

Refseek Encyclopedias

En länklista över populära uppslagsverk på engelska inom olika ämnesområden, varje uppslagsverk bör granskas källkritiskt.


Länkar, databaser, bokkatalog och tidskrifter online

För att komma vidare i din sökning kan du gå in på vår sida under "sök och låna"  där vi har samlat länkar och databaser inom olika ämnen och program så kallade program- och ämnesguider. För att hitta vetenskapligt material har vi samlat flera olika länkar där man kan få tag på det online under vetenskapligt. Titta gärna i vår bokkatalog också, där kan du se vilka böcker vi har på Lindeskolans bibliotek samt vilka böcker som finns på biblioteken i Lindesberg och Nora kommun. Här kan du söka på ämne, författare och titel. 

Program- och ämnesguider

Vetenskapligt

Bibliotekets katalog


Söktjänster

Med en söktjänst kan du söka information på webben men den söker inte träffar på hela internet utan bara i den databas där söktjänsten har sina resurser och de har även olika algoritmer för att ranka träffarna. Därmed kan det vara bra att prova olika söktjänster om man inte får fram någon relevant information. Söktjänsternas insamlande av information är helt automatiskt. Det finns ingen mänsklig hantering eller bedömning av träffarna vilket innebär att du själv måste genomföra en källkritisk granskning av innehållet. 

Ask

Bing

DuckDuckGo - DuckDuckGo är en integritetsinriktad söktjänst som inte sparar någon användarhistorik och är därmed något mer neutral i rankningen av träffarna.

Google

Startpage  - En annan integritetsinriktad söktjänst.

Yahoo! Search


Metasöktjänster

En metasöktjänst söker i flera söktjänster samtidigt och används när man vill undersöka tillgången på en titel eller när man söker något väldigt specifikt t.ex. ett namn/ämne som det inte står så mycket om på vanligare webbsidor.

Dogpile

Metacrawler

Searx - free software/open source metasöktjänst. (En lista av andra Searx-instanser finns här.)

Välj sökord

När du har formulerat en sökfråga och bestämt dig för var du ska börja söka är det dags att välja vad du ska söka på för begrepp. Vilka ord och begrepp som du bör använda dig av är beroende på den informationskälla som du har valt att söka i. Är du t.ex. inne i en databas, bibliotekskatalog eller ett uppslagsverk är det viktigt att du försöker använda dig av de ämnesord som den sidan är indexerad på.  En del databaser har ett register på vilka ämnesord som används, ett index eller en thesaurus där du kan få hjälp att hitta rätt sökord och en del sökmotorer kan ge förslag på olika ämnesord annars får man pröva sig fram. Man kan ta hjälp av en synonymordbok om det är svårt att komma på alternativ till sökordet.

Om vi utgår från frågeställningarna ovanför så får man i NE (Nationalencyklopedin) söka på skräcklitteratur i stället för gotisk litteratur för att få information om gotiska motiv och teman som vi kan använda i analysen av "The shining".  I den andra sökfrågan kan man t.ex. testa att söka på digitalisering, SVT, public service i en databas eller i en söktjänst som Google. 

För hjälp att hitta bra ämnesord att söka på klicka på "Du vill få fler träffar" knappen här nedan.

Börja att söka

Har du svårt att hitta information om ämnet när du söker eller om du får så många träffar att det är svårt att se vad som är relevant, så ge inte upp utan tryck på knapparna här nedanför för mer söktips eller kom till biblioteket så hjälper vi dig. 

Problem med länkar?

Det kan hända att du finner en intressant webbsida i dina sökresultat och länken som pekar mot den är bruten. Ibland så kan webbsidan vara arkiverad vilket betyder att du kanske kan nå det innehåll du söker ändå. För mer information om hur du går till väga för att göra detta finner du här.

OBS! Vill du slippa skumläsa långa stycken med text kan man få fram en sökfunktion på den aktuella sidan med kortkommandot Ctrl + F.

Tips på film om sökteknik (sökoptimering)