Du vill få färre träffar

Du får för många träffar

Ibland är det svårt att sålla ut vad som är relevant bland alla träffar när man får många. Ett sätt att minska träffarna är att använda sig av mer specifika ämnesord t.ex. förintelsen i stället för andra världskriget om du bara är intresserad av det. Detta är något som kommer efterhand då man i början ofta söker på mer breda ämnen innan man har läst in sig på det, därav är det bra att börja läsa läroboken och söka i ett uppslagsverk.

Kombination av sökord

Genom att kombinera olika sökord med t.ex. AND/OCH så får du färre träffar, du väljer då att träffarna ska innehålla båda sökorden och det fungerar i de flesta databaser samt sökmotorer. Genom att välja avancerad sökning i de flesta sökmotorer och databaser kan du även kombinera ord och detaljstyra din sökning på andra sätt.

Ta bort ord från träffarna

Om du söker på ett ord som du får mycket träffar på inom samma ämne som du inte vill ha, kan du välja att ta bort det från sökresultaten genom att använda - eller NOT. Säg att du vill ha information om olika bilmärken men inte vill läsa något om just SAAB, då kan sökningen se ut så här bilmärken -SAAB eller bilmärken NOT SAAB. Testa dig fram vad som gäller i den sökmotorn som du använder eller kolla upp det på avancerad sökning men på Google använder du - och i många databaser NOT.

Frassökning

En frassökning innebär att du sätter frasen som du söker på inom citattecken vilket leder till färre träffar då sökmotorn måste matcha ordföljden exakt i träffarna. Du kan även lägga till en asterisk i google i en frassökning när du är osäker på ett ord t.ex. "Världens största *".

Sökavgränsningar

Sök på En webbsida - Du kan använda dig av googles sökmotor men begränsa den till att söka på en specifik webbsida t.ex. site:elsakerhetsverket.se "registrera ditt företag" Prova också med: .gov , .edu, .org.

Avgränsa till filtyp - Du kan även begränsa sökningen till vissa filtyper som pdf, doc, ppt mm. t.ex. filetype:pdf friluftspedagogik

Sök i titeln - Intitle använder du när du vill hitta sökordet i sidans titel t.ex. intitle:"glutenfri mat"

Avgränsa efter länkar - Begränsa din sökning efter länkade sidor t.ex. link: http://nyheternasverige.se/. Detta är en bra hjälp för källkritik då du får information om sidan efter hur andra sidor har länkat till den.