Biblioteksplan

Biblioteksplan för Lindeskolans bibliotek

”Skolbibliotek förmedlar kunskap och tankar som är grundläggande i ett informations- och kunskapssamhälle. Skolbiblioteket ger eleverna de färdigheter som behövs för ett livslångt lärande. Det ger dem möjlighet att utveckla sin inlevelseförmåga för att de ska kunna ta sitt ansvar som medborgare”

UNESCO Folkbibliotekmanifest 1994

Skolbiblioteket är en viktig del i den pedagogiska verksamheten på Lindeskolan och är ett redskap i skolans strävan att stärka elevernas måluppfyllelse. Skolbiblioteket ska fungera som en integrerad verksamhet i skolans pedagogiska arbete, där det sker ett nära samarbete mellan lärare samt bibliotekarier.

Mål för skolans bibliotek

  • Att tillhandahålla ett utbud av olika medier utefter de behov som finns på de program som Lindeskolan erbjuder.
  • Att tillsammans med lärare, stärka elevernas informationskompetens (förmågan att söka, värdera och använda information).
  • Att bedriva läsfrämjande verksamhet (verksamhet som syftar till att bl.a. öka läsintresse och läsförståelse).
  • Att i samverkan med skolledning och personal på Lindeskolan integrera biblioteket i skolans pedagogiska verksamhet.
  • Att arbeta för en lugn, trygg och inspirerande studiemiljö.

Handlingsplan

För att integrera bibliotekets verksamhet med skolans pedagogiska arbete ska bibliotekarierna ingå i varsitt lärarlag. Detta leder till ökad insikt om de behov som finns av bibliotekets resurser och bibliotekariens kompetens i det pedagogiska arbetet. Det ger även lärarna en större insikt i vad biblioteket och bibliotekarierna kan tillföra i arbetet med elevernas måluppfyllelse.

Informationskompetens

I läroplanen, programmål och kursplaner betonas elevens förmåga att arbeta självständigt och ta ansvar för sitt eget lärande. I detta läggs också stor vikt på färdigheter i att självständigt inhämta, bearbeta, granska och tolka information från olika källor. Att aktivt använda skolans bibliotek som ett redskap i lärandet är en god förutsättning för att eleverna ska erhålla informationskompetens och uppnå läromålen. På Lindeskolans bibliotek erbjuder vi följande lektioner till eleverna:

  • Åk 1 HT Biblioteksintroduktion med visning av bibliotekets webbsida och katalog för samtliga åk 1 under höstterminen. Ansvarig svensklärare/ mentor kontaktar biblioteket för tidsbokning.
  • Åk 1 Undervisning i informationskompetens med fokus på källkritik samt informationssökning genom bibliotekets webbsida.
  • Åk 2 Repetition och undervisning i informationskompetens med fokus på grundläggande söklogik/informationssökning i olika söktjänster samt databaser.
  • Åk 3 Undervisning i informationskompetens inför gymnasiearbetet för de studieförberedande programmen med fokus på vetenskapliga källor och källhantering. För de yrkesinriktade programmen ämnes- och yrkesintegrerad undervisning med fokus på källkritik samt fria informationsresurser.

All undervisning i informationskompetens utgår från en given uppgift av läraren eller inför gymnasiearbetet för att det ska uppstå ett meningsfullt lärande där eleverna får möjlighet att omvandla teorin i praktik.

Läsfrämjande verksamhet

För att öka läslust samt läsförståelse och för att stödja lärarna i arbetet mot kunskapsmålen i läroplanen arbetar vi på biblioteket med läsfrämjande verksamhet som t.ex. bokprat, boktips, läsprojekt, bokcirklar och boksamtal. Vi tipsar om böcker både vid utlån och på bibliotekets egna blogg, på hemsidan. Vi erbjuder oss även att ta hand om elevgrupper i boksamtal efter olika läsprojekt i de olika ämnena.

Medieplan

På Lindeskolans bibliotek har vi en strategisk medieplan d.v.s. vi förvärvar medier utifrån de behov som finns på de program som Lindeskolan erbjuder. Vid inköp av skönlitteratur utgår vi även från kvalitet, popularitet hos ungdomar och inköpsförslag. Vi vill få till ett biblioteksråd med både lärare och elever på skolan för att ge en ytterligare möjlighet att påverka vår samling och de evenemang vi genomför på biblioteket.

Ansvarsområden för måluppfyllelse av Lindeskolans biblioteksplan

Skolledning

Skolans ledningsgrupp har det pedagogiska helhetsansvaret och hanterar frågor av programövergripande karaktär.

  • Alla lärare informeras om biblioteksplanen.
  • Samarbete mellan bibliotekarier och lärare uppmuntras.
  • Stödja bibliotekspersonalen i implementering av beslutade projekt.

Personal

För att uppnå målen är det önskvärt att lärarna ser biblioteket som ett stöd i undervisningen och bibliotekarierna som självklara samarbetspartners.

  • För att integrera biblioteket i undervisningen behövs ett aktivt samarbete mellan lärare och bibliotekarier.
  • Vid planering av större projekt- och temaarbeten är det viktigt att biblioteket informeras, om möjligt redan på planeringsstadiet.

Bibliotekarier

De övergripande målen för biblioteket förutsätter ett öppet och tillgängligt bibliotek samt bibliotekariekompetens hos personalen.

  • Handledning och undervisning i informationskompetens (söka, värdera och använda information).
  • Arbeta med bokcirklar, läsprojekt, bokprat och boksamtal.
  • Ge lästips om skönlitterära böcker för språk- och lässtimulering.
  • Förvärv, registrering och översyn av bibliotekets medier
  • Kontinuerlig information om ny litteratur för elever och personal.
  • Uppdatering av bibliotekets hemsida och blogg som utgör ett aktivt redskap för biblioteksinformation och informationssökning.
  • Skapa en lugn, trygg och inspirerande studiemiljö i biblioteket.