Källkritik

Behöver du kolla upp en källa?

När du söker information på webben är det viktigt att kritiskt granska källan och innehållet innan du använder dig av informationen, vilket innebär att man kollar upp vem som står bakom informationen som du har hittat, vad det är för slags information och i vilket syfte den är publicerad. Det finns lite olika sätt att kolla upp detta.

Vad är det för information som finns på webbsidan?

Kolla först om det finns någon information på webbsidan om vad de publicerar. Välj sedan en artikel och läs igenom texten. Hur uppfattas texten, är den saklig, vinklad eller finns det dolda budskap. Fundera speciellt över:

Vem står bakom informationen Webbsidan?

På webbsidan du vill kolla upp

Kolla om det finns en undersida med information om webbsidan eller företaget. Kolla sedan upp det som står där på en extern källa. Lita inte enbart på det som de lägger ut själva.


Hitta information om webbsidan på andra sidor

Söktjänster - Välj valfri söktjänst och sök på  webbplatsens namn, skribenten, eller företaget/organisationen, vid flera sökord t.ex. "Nyheterna Sverige" sätt citattecken runt om, så kallad frassökning. Då får ni träffar med exakt den ordföljd som ni valde att söka på.

IIS - Sök domän - Här kan du söka på och se innehavare av ett domännamn som sluter på .se.

WHOIS  -  Här kan du söka på och se innehavare av ett domännamn som sluter på .com .org .storage och .link eller någon av de andra nya toppdomänerna. 

LIBRIS (vår nationella katalog) - Här  finns det katalogposter (en sida med utgivningsinformation) för bl.a. böcker, tidskrifter och onlineresurser. Välj fliken detaljer om du vill få mer information om en träff.

NE (nationalencyklopedin) är ett uppslagsverk som man kan nå online. Här hittar ni artiklar om många olika ämnen. Kolla upp om det står något om företaget/organisationen. Välj Logga in med Microsoft och skriv i ditt skolkonto (det du loggar in på datorn med).


Funktioner i Google

Hittar man ingen information på webbsidan om personen/företaget/organisationen utan allt man har är en webbadress, eller om man inte hittar något när man söker på företaget/organisationen, finns det sökverktyg i Google som kan vara till hjälp:

Avgränsa efter länkar - Begränsa din sökning efter länkade sidor t.ex.  link: http://nyheternasverige.se/. Detta är en bra hjälp för källkritik då du får information om sidan efter hur andra sidor har länkat till den.

Avgränsa till sidor som skriver om källan - Få information om en webbplats både genom webbsidans egen organisationssida, vad andra sidor skriver om den och hur de har länkat till den t.ex. info: http://nyheternasverige.se/


Avsluta sökningen när ni har tillräckligt med information för att bedöma webbsidans trovärdighet.

Varför finns informationen där?

Dra en slutsats  utifrån vad du nu har hittat om vad skribenten har för syfte med informationen och om du kan lita på vad som står på sidan. 

Aktualitet och originalkällor

När man granskar information är det bra att kolla när informationen publicerades, beroende på vad man vill undersöka och om det är en primär- eller en sekundärkälla (förstahands- eller andrahandskälla). Finns det inga nya uppdateringar eller publiceringar på webbsidan så kan det även vara en ledtråd till hur seriös webbsidan är.

Andra bra länkar

IIS - Internetguide #25 - Internetstiftelsen i Sverige, IIS är en oberoende organisation som ansvarar för den svenska toppdomänen .se och för toppdomänen .nu. De arbetar för en positiv utveckling av internet och har sammanställt en guide om källkritik på internet. Guiden är utförlig och tar bl.a. upp både lite historik och ger praktiska råd hur man kan bedöma en källas tillförlitlighet.

Mediekompassen: källkritik - Citat, inledning: "Det pratas mycket om källkritik och hur viktigt det är, inte minst i dagens digitala samhälle där vi översköljs av information och desinformation, sant och falskt, i en mängd olika kanaler. Vi möter information i alla former av massmedia: radio och tv, i dagstidningarna och deras digitala kanaler och inte minst i sociala medier av olika slag. I ett sådant enormt informationsflöde ställs stora krav på att kunna urskilja sant från falskt och äkta faktakontrollerad information från felaktiga uppgifter, satir och humor och rena lögner."

Myndigheten för press, radio och TV - Hör till Kulturdepartementets område och har bl.a. tillsyn över att de aktörer inom press, radio och TV följer de lagar samt regler som styr den verksamheten. De ska även analysera medieutvecklingen och sprida kunskap till allmänheten om den. Här kan man hitta information och fakta om de olika medierna och de lagar och regler som finns inom området.

Skolverkets checklista - Här finns några källkritiska frågor man bör ställa sig innan man använder informationen. 

Statens medieråd - Lär mer om medier - Statens medieråd verkar främst för att stärka barn och ungas medvetenhet samt användning av internet. De ska även skydda dem mot skadlig mediepåverkan och besluta om åldersgräns på filmer som visas offentligt. Sidan "Lär mer om medier" fungerar som en lärplattform för att öka barn och ungas MIK (Medie- och informationskunnighet). MIK är egentligen det samma som informationskompetens, förmågan att hitta, granska och använda information, men det är en utveckling av begreppet för att lägga en större tyngd i det komplexa medielandskap vi har idag. Även här kan man hitta checklistor samt fakta. Vad som är bra med denna sida är att det finns tips på informationssökning och sökstrategier, hur du ska söka information för att få relevanta träffar.

Ung Media Sverige - Ett ideellt riksförbund för dig som är ung och intresserad av medieproduktion.  Här hittar du bl.a. information om lagar och regler som styr utgivning och publicering.