Wat is LETS?
LETS?
Local Exchange and Trade System of
Lokaal Ruil- en Handelssysteem
LETS omvat het ruilen van diensten en goederen tegen wederdiensten. Het handige aan LETS is dat je niet noodzakelijk iets terug hoeft te doen voor dezelfde persoon. Je kunt ook voor een andere ruilpartner iets doen als deze diensten je meer aanspreken. Je vraagt vooral die diensten die je zelf niet goed kan of die je samen wil aanpakken.
Er wordt geen geld uitgewisseld voor geleverde diensten of goederen. De grote waarde van LETS is de waardering in LETSeenheid, ongeacht het soort werk.
In de praktijk
Laura heeft een hekel aan onkruid wieden. Bart vindt in de buitenlucht werken juist erg ontspannend en helpt Laura graag met het onkruid. Bart vindt boodschappen doen dan weer heel vervelend, waarmee Annabel hem dan weer graag helpt. Mark leent graag de tijdschriften waarop Laura een abbonnement heeft. Annabel laat haar haren knippen door Sofie die op haar beurt dan weer verse wafels besteld bij Geert. En Mike vond fijne medeLETSers om regelmatig samen lange wandelingen te doen.
niks-kes?
Lokale ruileenheden krijgen per groep een eigen naam. In Gent heten ze 'stropkes', in Oostende zijn het schelpjes, en in de regio Turnhout “nx”, uitgesproken als 'niks'.
De vrager en aanbieder bespreken vooraf hoeveel nx de dienst waard is. Als leidraad gebruiken we de regel 60 nx = 1 uur werken, maar hiervan kan en mag worden afgeweken.
Voor het bepalen van de waarde van goederen kan je ook die uur-regel gebruiken door je af te vragen: ‘Hoelang zou iemand mij moeten helpen bij een klus om als vergoeding dit goed te ontvangen?’.
Of omgekeerd: ‘Hoelang ben ik bereid met een klus te helpen, om in ruil daarvoor dit goed te krijgen?’ Is die leuke trui je een uurtje ramen lappen waard? Dan is dat 60 nx…!