II osa: sukukirja

Yhteenveto II osasta

25 maatilaa asukkaineen siirtyi vuonna 1721 Ruotsin hallusta Venäjän kruunun alaisuuteen sen voit­tomaaksi. Tutkimusalueen rajat ja perusteellinen historiallinen taustoitus on katettu I osassa. Teok­sen II osaan on valittu valtakunnasta toiseen siirtyneet lappeelaiset perheet ja perheenjäsenet, jotka maksoivat maaveroa, ja myöhemmin heidän jälkipolviaan. Uudet tilan haltijasuvut on otettu suku-taulustoihin mukaan, jos tulijat ovat saapuneet tutkimusalueen ulkopuolelta ennen vuotta 1875.

Irtain väestöryhmä on pääosin tutkimuksen ulkopuolella. Kantasuvuista osa päätyi tilattomiksi tai torppareiksi, mutta jäi vaikuttamaan tutkimusalueella. Heidän sukupolviaan on siinä tapauksessa seurattu edelleen. Jos jonkin sukuhaaran tyttäriä poistui tutkimusalueelta esimerkiksi avioliiton vuoksi, heidän jälkipolviaan ei välttämättä enää seurattu kuin korkeintaan yhden sukupolven verran. Myös useimmat etääntyneet mieslinjaiset sukuhaarat on jätetty jatkossa käsittelemättä.

Suvut on jäsennelty pääosin mieslinjaisesti, ja ne esiintyvät 48 taulustossa. Laajimmat taulustot käsittävät 37 taulua, mutta joukossa on myös useita yhden taulun taulustoja. Sukutauluja on yhteensä 436 kpl.

Koska osa kaivatuista arkistolähteistä on tuhoutunut tulipalossa, lasten ja osin aikuistenkin luettelot ovat epätäydellisiä 1700-luvun osalla. Tilanhaltijan asemassa olleet miehet ja heidän poikansa, jotka ovat pysytelleet tutkimusalueella vuosien 1754 ja 1800 välillä, ovat kuitenkin olleet tunnistettavissa ensin väestöluetteloista ja henkikirjoista, ja rajoitetusti rippikirjoista mainitulla välillä. Tämän joh­dosta on ollut mahdollista todentaa sukujen jatkuminen 1700-luvun kuluessa. Vuodesta 1800 alkaen sukutauluissa ei enää esiinny lähteistä johtuvia puutteita.

Taulustot päättyvät joko sukuhaaran merkittävään etääntymiseen tutkimusalueelta tai saatavissa ole­vien tietojen loppumiseen. Ne päättyvät usein vuoteen 1906 siitä syystä, että tuona vuonna peruste­tun Nuijamaan itsenäisen seurakunnan arkistotiedot eivät ole olleet tutkimuksen käytettävissä. Elä­viä henkilöitä ei taulustoissa ole mukana.

Pääsukujen nimet

Arponen Askonen Backlund Heikkonen Hiiri Hokkanen Horttana Hämäläinen Härkänen Immonen Juvakka Järvenpää Kattelus Kekkonen Kirsi Kontio Kotonen Kääpä Laapio Leppänen Leviäinen Liikka Lindström Myrä Neuvonen Nikkinen Nissinen Pankka Pohjonen Puuronen Pälli Rokkeli Ruti Räihä Suni Suokas Suurkorva Suvanen Tassia Temonen Ukkonen Vakkila Vuorela Äpätti.

Tässä listassa ovat vain pääsuvut ilman emäntien ja vävyjen sukunimiä. Alun perin torppareina esiintyvistä suvuista on mukana yksi (Leppänen). Sukunimiä on kaikkiaan 416.