Yurt Dışı

Yurt dışında sürecin nasıl işlediğine dair özet olarak ;


Doğrudan vergileme yaklaşımı

ABD

ABD Vergi İdaresi (IRS) tarafından yayımlanan "Sanal Para Rehberi" (IRS Virtual Currency Guidance, Notice 2014 - 21) ile yapılan açıklamalara göre, bitcoin gibi sanal paralar varlık / mal olarak kabul edilmekte. Diğer bir deyişle, bitcoin ABD'de vergileme açısından varlık veya mal olarak değerlendiriyor.

Bitcoin satış veya değişiminden kaynaklanan kazanç veya zararın niteliği, sanal para biriminin mükellefin elinde "sermaye varlığı olup olmadığına bağlı. Bir mükellef genellikle, mükellefin elinde bir sermaye varlığı olan bitcoin alışverişi veya satışı üzerine değer artış veya zararı ile karşılaşır. Örneğin, hisse senedi, tahvil ve diğer yatırım amaçlı gayrimenkuller genellikle sermaye varlıklarıdır. Bir mükellef genellikle, vergi mükellefinin elindeki bir sermaye varlık olmayan sanal para alışverişi veya alış-verişinde sıradan kazanç veya kayıplar gerçekleştirir.

İşverenlerin bitcoin ile çalıştırdıkları işçilere veya hizmet aldıkları serbest meslek erbabına yaptıkları ödemeler bu kişilerin geliri sayılır.

Avrupa Birliği

AB'nin yargı mercii Avrupa Adalet Divanı Kararına göre (ECJ Public Release No 128/15, 22.11.2015 ), bitcoin işlemlerinin "para, banknot ve madeni paralara ilişkin işlemlerle ilgili hüküm kapsamında KDV'den muaf. Bu karara göre "bitcoin" varlık veya mal" para birimi.

Ancak Bitcoin alım-satımı KDV'Den muaf olsa da, bitcoin işlemlerinde elde edilen kazan, "sermaye değer kazancı veya gelir vergisi" gibi diğer vergilere tabi olabilir ve vergileme AB ülkesine göre değişir.

Almanya

Bitcoin özel para olarak nitelendiriliyor olsa da 1 yıldan az elden çıkarma sonucu elde edilen kazançlar vergiye tabi olabilir. Ancak 800 Euro'yu aşmayan veya 1 yıldan fazla elde tutulan bitcoin satışından elde edilen değer artış kazancı vergiden istisna.

İngiltere

İngiltere'de "bitcoin" yabancı döviz olarak değerlendirilir. Döviz kazanç ve zararlarının tabi olduğu kurallar, "bitcoin" işlemleri için geçerli. Ancak, "spekülatif bitcoin işlemleri", herhangi bir vergiye tabi olmayabilir. İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi (HMRC), bitcoin işlemleri ile ilgili vergi uygulamalarında net olmayan bilgiler sunmaktadır (Revenue and Customs Brief 9/2014: Bitcoin and other cryptocurrencies). İdare, bitcoin ile ilgili her bir olayın "kendi kişisel gerçekleri ve koşullarına göre değerlendirileceğini" açıklıyor. Doğru vergi uygulaması için ilgili mevzuat ve içtihatlar uygulanacağı ifade edilmiş.

Danimarka

Sanal para alım - satımları ve sanal para satışlarından elde edilen kazançlar vergiden istisna.

Japonya

- Bitcoin satışı, 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren tüketim vergisinden muaf.

- Sanal para emtia olarak kabul ediliyor. Sanal para birimleri, "ödemeleri yaparken kullanılabilen ve dijital olarak aktarılabilen" varlık benzeri değerler olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, bitcoin ticaretinden elde edilen kazançlar işletme kazancına dahildir. Buna göre gelir ve sermaye kazançları vergisi amaçlarıyla işleme tabi tutulurlar.

Avustralya

Avustralya Vergi İdaresine göre, bitcoin "para veya yabancı para / döviz" olarak değil, değer artış kazancı elde edilebilecek bir varlık.

Diğer taraftan, kişisel amaçlı Bitcoin işlemleri iki koşul altında vergilendirmeden muaf tutulmuştur: 1) Bitcoin kişisel kullanım amaçlı mal ve hizmet ödeme aracı olarak kullanılmışsa ve 2) İşlemin değeri 10.000 AUD'dan düşükse. Bitcoin arama sonucu ortaya çıkan bitcoin ve Avustralya'daki ticari amaçlı değişimi, hisse senedi ticareti olarak kabul edilir ve buna göre vergilendirilir.

Kanada

Kanada Gelir İdaresi (CRA) 2013 tarihli açıklaması ile bitcoin gibi kripto para birimlerinin Kanada yasalarına göre "altın, gümüş ya da doğalgaz gibi "emtia" olduğunu beyan etti. Buna göre, bitcoin ya ticari kazanç ya da bir değer artış kazancı (zarar halinde de bu yaklaşım geçerli) olarak vergilendirilecektir.