Blockchain

Blockchain Project Ecosystem

Market Map and Musings on the State of the Ecosystem

BLOCKCHAIN NEDİR?

Bir blok zinciri, hesap defteri girisini ya da bir hesap hareketi kaydını temsil eden veri yapısıdır. Her hesap hareketi, gerçekliğini koruma altına almak adına dijital olarak imzalanır ve kimse bu kayda müdahale edemez. Böylece hem hesap defterinin kendisi hem de içindeki hesap hareketlerinin güvenilir olduğu varsayılır.

Sistemin güvenliğini sağlayan asıl olay ise bu dijital hesap defterlerinin bir ağ ya da altyapı üzerinde dağıtılmasıdır. Altyapıdaki bu ek devreler ve katmanlar, bir hesap hareketinin durumu ile ilgili istenilen her an mutabakat sağlanabilmesi amacına hizmet eder. Gerçekliği koruma altına alınmış hesap defterlerinin birer kopyası her katmanda bulunur.

Sisteme yeni bir hesap hareketi geldiğinde ya da mevcut bir hesap hareketi üzerinde değişiklik yapıldığında, altyapı üzerindeki tüm kayıtlarda belirli bir algoritma harekete geçerek bu yeni kaydın doğruluğunu kontrol eder. Kopyaların çoğu bu kaydın doğruluğunu onaylıyorsa, yeni bir blok zinciri sisteme dahil edilir. Eğer sistemdeki devrelerin çoğu yeni kaydı reddederse, bu hesap hareketi sisteme kaydedilemez. Bu dağıtılmış sistem sayesinde, blok zinciri tek bir merkezden kontrol edilmeye ihtiyaç duymadan etkili bir şekilde çalışabilir.

Bir blok zinciri sistemi, hangi şekillerde çalışacağı ve mutabakata varmak için hangi mekanizmaları kullanacağı konusunda düzenlenebilir. Bu sistem küçük gruplar arasındaki para akışında kullanılabileceği gibi çok fazla üyesi olan sistemlerde de kullanılabilir. Bitcoin, milyonlarca üyesi ile blok zinciri sistemini kullanan en büyük yapıdır.

BLOCKCHAIN SİSTEMİNİN FAYDALARI

  1. Bir otoriteye ve aracıya ihtiyaç duyulmaması hem maliyetleri düşürüyor hem de işlemleri hızlandırıyor.
  2. İşlemlerin pek çok farklı nokta tarafından kontrol ediliyor olması, sistemde sahtekarlık yapılması ihtimalini azaltıyor.
  3. Blok zinciri, bir varlığın hangi kaynaktan çıkıp hangi kişilerin elinden geçip nereye ulaştığını takip etmek için ideal bir platform.

BLOCKCHAIN KULLANIM ALANLARI

TELİF - PATENT

Blockchain’in kripto para dünyasının dışında telif ve patent haklarının takibi için kullanabiliriz. Belki haberiniz olmayabilir ancak dünyaca ünlü müzik servisi olan Spotify, telifleri kontrol etmek için Blockchain servisi veren bir partner ile anlaşarak çalışmalarına başladı. Aynı şekilde diğer tüm telif işlemleri ve patentlerin takibi konusunda da Blockchain’den faydalanılması mümkün olabilir.

STOK TAKİBİ

Blockchain kullanarak bir firma ürün stoklarının takibini etkili şekilde gerçekleştirebilir. Şu an için Wallmart adındaki bir şirket üretimlerinin takibi için Blockchain’i kullanan canlı örneklerden biri.

ŞEFFAFLIK SAĞLANMASI

Sigortacılık gibi evrakların şeffaflığının büyük önem arz ettiği alanlarda Blockchain kullanılabilir. Blockchain yapısı sayesinde tüm evraklar herkeste bulunabilir ve bu sayede evrakta sahtecilik yapılmasının önüne geçilebilir. Sigortacılık ve şeffaflığa ihtiyaç duyan diğer alanlarda Blockchain’in kullanımlası, süreçleri daha hızlı ve sorunsuz hale getirebilir.

TİCARET

Kripto paralarla birlikte Blockchain zaten ticaret dünyasında kullanılmaya başlandı ancak bunun ötesine geçebilmek mümkün. Dış ticaret gibi koordinasyonun önem taşıdığı alanlarda Blockchain yapısı kullanılarak hem hız hem de evrakların her an herkes tarafından ulaşılmasını sağlayabilmek mümkün olabilir.

SEÇİMLER

Uygun bir yapı kazandırılması halinde anonim olarak yapılan seçimler ve oylamalar için pekala Blockchain teknolojisi kullanılabilir. Seçimlere şeffaflık kazandırabilecek Blockchain sayesinde sahte oy kullanımının önüne geçilebilir ve katılımcılar kendi oylarını kontrol edebilirler.