Begonners

De Milde Beer.pdf
De Milde Beer.mid

De Milde Beer - maart 2007 - In deze melodie moet de milde kant van de trekzak worden gezocht, net genoeg balgdruk om klank te krijgen... Denk aan zo'n loom lopende beer, net wakker uit z'n winterslaap.

Danse de Chou.pdf
Danse de Chou.mid

Danse de Chou - augustus 2005 - Dit stukje klinkt een beetje Frans, maar we wonen in de Hollandse polder, een gebied met veel kool op het land...

Sjanghai Nootjes.pdf
Sjanghai Nootjes.mid

Sjanghai Nootjes - april 2005 - Vorige week hebben we een nieuwe trekharmonica gekocht. Die heeft de mogelijkheid om de kleur van de toon met registers te veranderen. Daarmee experimenterend kwam ik op dit stukje: de tertsen uit de de accoorden, de octaven weg bij de bassen en de melodiekant strak. De tweede stem is ook voor trekharmonica geschreven, maar zal zeker ook klinken op een ander instrument (fluit, gitaar). In de MIDI-file heb ik voor "koto" gekozen.

Voor Achten.pdf
Voor Achten.mid

Voor Achten - februari 2005 - Ik merkte dat het spelen van achtsten voor beginners niet zo eenvoudig is als het lijkt. Dit stukje schreef ik voor achten in de trein om ze in verschillende vormen te oefenen.

Muiderslot.pdf
Muiderslot.mid

Muiderslot - april 2004 - Het stukje was klaar, alleen de titel nog. Twijfels: is het nou een Middeleeuws stukje of zie je de indianen dansend op de drums? En ook het niveau: begonners of toch iets verder?

Wisselwals.pdf
Wisselwals.mid

Wisselwals - maart 2004 - De titel verwijst naar de wisseling in accenten. De begeleiding is in 3-kwart, de melodie in 2 delen van achtsten. De wisseling komt tot zijn recht als gespeeld wordt met legato en staccato (gebonden en kort gehouden noten, in de MIDI-file is dat een beetje te horen).

Koekhappen.pdf
Koekhappen.mid

Koekhappen - september 2003 - Gisteren heeft Ineke een begin gemaakt met een docentenkursus voor Trekharmonica. Ze leerde dat C en Dm een goed paar accoorden vormt, eenvoudiger te pakken dan C en F. De melodie zit uitsluitend op de buitenrij. De titel? De cursus was in Deventer...

Het Verzoekje.pdf
Het Verzoekje.mid

Het Verzoekje - juni 2002 - Adri's vrouw Lida gaat volgend seizoen lesgeven (ook al trekzak) en ze vroeg op Adri's verjaardag (zie Button's Jig) of ik iets voor haar cursisten kon schrijven. Dat verzoek kon ik niet weigeren. Het stuk kan in delen worden opgepakt, eerst als enkele stem, later kan de tweede erbij. En eerst maar eens tot "Fine".

Trossen Los.pdf
Trossen Los.mid

Trossel Los - december 2001 - De meeste nummers ontstaan door wat te knutselen op de mook, maar deze kwam in mijn hoofd op de fiets. In de cadans van de trappers zag ik de zeelui zwoegen met ankers en trossen.....