Tjerk's Knoppenkast

Reacties, vragen, suggesties - altijd leuk: tjknop@gmail.com (sorry, dit is geen mail-link ivm beperken van SPAM)

Intro

Rond de eeuwwisseling kwam de eerste trekharmonica in huis. In 2001 ontmoetten we Joop van Doorn op de camping in St. Chartier en hij liet me horen dat er meer mogelijk is dan de standaard hoem-pa(-pa)-begeleiding. Daarmee ben ik gaan experimenteren en de resultaten staan op deze website. Een aantal nummers is voor meerdere instrumenten, maar bij duetten is die tweede partij niet altijd noodzakelijk.

De stukken heb ik ingedeeld in vier niveaus. Om een idee te geven van de melodie is van elk muziekje een MIDI-file op de site gezet; deze moet je misschien eerst downloaden voor je het kun je starten in de Media Player, heel synthetisch natuurlijk. Achter elk nummer staat ook iets over de achtergrond ervan, een verklaring van de titel, een speelaanwijzing. De muziek is genoteerd in noten en cijfers, het staat in een PDF-bestand. Voor de cijfers ga ik uit van een gedraaide 5e toets op de binnenrij. Helaas is de stemming van de eerste toets niet altijd hetzelfde. Dat kan dus raar klinken als je geen trekkende Fis hebt op de buitenrij.


Muziekindeling

Beginners: Als de eerste stappen zijn genomen...

Begonners: Een beetje uitdaging kan geen kwaad...

Gevorderden: Als je een jaartje of wat speelt kun je hiermee aan de slag...

Cracks: Echt pittige stukken...


License

Het is allemaal gratis en voor niks, maar... op alle stukken op deze site is een Creative Commons Licentie van toepassing; dat betekent o.a. dat je een stuk vrij mag uitvoeren, verspreiden en bewerken, maar wel de onder voorwaarde dat mijn naam eraan verbonden blijft.


Notenschema

Het volgende schema gebruik ik om de cijfertjes bij de noten te zetten:

Notenschema.pdf