Media

Dagens Nyheter 2024-04-09

Oron för vad artificiell intelligens, AI, kan komma att betyda är utspridd. AI tar över jobben och till och med makten från människor har det hetat. Men rädsla för ny teknik är inget nytt - den har funnits i århundraden.

– Folk har genom historien uttryckt oro, till och med aggressioner, när det gäller ny teknik, säger Kerstin Enflo, professor i ekonomisk historia vid Lunds universitet.

SVT Forum 2022-11-29

Samhällsforskare diskuterade hur pandemin har resulterat i ändrade levnadsvanor och arbetssätt för många invånare i landets kommuner, inte minst när det gäller distansarbete, digitala möten och platsoberoende. Vilka är de viktigaste förändringarna efter pandemin och hur kan kommunerna dra fördel av dessa?

Medverkande: Andreas Bergh, Kerstin Enflo, Ida Lexell, Kristina Sundin Jonsson, Hans Westling

Bildningspodden #153 2022-11-14

I små doser är det ett positivt smörjmedel för ekonomin – i stora doser är det livsfarligt. Inflation är ett lika komplext som högaktuellt fenomen. Men hur fungerar inflation? Hur vet vi vilken inflationsnivå som är lagom? Är mätverktygen vi använder verkligen tillförlitliga? Fanns inflation på 1500-talet?

Gäster i avsnittet är Kerstin Enflo och Andreas Bergh. 

SVT Utbildningsradion  2022-06-30

Mellankrigstiden utspelar sig mellan två världskrig - det första och det andra. Det är en tid då social och tekniska framsteg förändrar människors vardag i grunden. Hur var det att leva i Sverige under det glada 1920-talet? Hur klarade man sig under det deprimerade 1930-talet? Och hur var det att jobba eller gå i skolan under denna föränderliga period 

Medverkande: Jenny Björkman, Erik Gunnarsson, Torbjörn Nilsson, Emma Severinsson, Kerstin Enflo, Petter Sandgren

SVT Nyheter Skåne 2020-11-05

Verksamheter i Linderöd har drabbats hårt till följd av E22:ans omläggning. Enligt Kerstin Enflo, professor i ekonomisk historia, är det vanligt att förändringar i infrastrukturen får sådana effekter.

- Infrastruktur betyder jättemycket för den lokala tillväxten, säger hon.

My research covered in podcasts:

In English:

Economic History Podcast: Artificial towns, regional inequality and technical change. June 8. 2020.

A Correction podcast: Technological change and social protests. May 3. 2020. 

In Swedish:

Kapitalet: En podd om ekonomi: 205: Den svenska modellen. 8 mars 2021.

Arbetsvärlden  -28 november. 2019

Teknologiska framsteg behöver varken leda till färre medelavancerade jobb eller fler strejker. 

– Om man tittar på hela arbetsmarknaden är det tydligt att även om vissa jobb försvann, så skapades nya i samma takt. Det blev ingen så kallad teknologisk arbetslöshet. Det säger Kerstin Enflo, docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet.

SVT Morgonstudion -29 juli. 2019

Kerstin Enflo, docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet, gästade Morgonstudion under måndagen tillsammans med Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. .. 

Weekendavisen - 16 augusti 2019 

»Man har haft en hønen eller ægget-diskussion om betydningen af de store investeringer i infrastruktur,« forklarer Kerstin Enflo, der er lektor ved institut for økonomisk historie ved Lunds Universitet. »Problemet er, at man næsten altid har bygget jernbaner til steder, der i forvejen var i vækst, og derfor er det svært at svare på, om det ville være gået lige så godt, hvis ikke byerne havde fået en jernbane.«

Upsala Nya Tidning-15 feb. 2019

... tilltagande geografisk ojämlikhet har därtill kommit att prägla Sverige alltsedan 1980-talet, visar bland andra ekonomhistorikern Kerstin Enflo, ...


Svenska Dagbladet-25 apr. 2018

Ett resonemang som Kerstin Enflo och Thor Berger, vid ekonomisk-historiska institutionen på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, har ...

Sveriges Radio-31 aug. 2017

Det här innebär att ny teknik kan öka vinsterna och effektiviteten i produktionen, säger Kerstin Enflo, som är docent i ekonomisk historia vid ...

Sveriges Radio-Vetandets Värld 9 mars 2017

Vad är egentligen skillnaden på en nation och ett land? Har vi alltid satt upp gränser mellan länder? Detta är några av frågorna du får svar på i dagens Vetandets värld som handlar om nationalismens väsen och gränsernas konsekvenser.  I programmet medverkar Mikael Spång, docent i statsvetenskap vid högskolan i Malmö, Kerstin Enflo, docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet

SR P1  Kluvet Land tor 21 apr 2016 kl 10.35 

Det kan skapa ett nytt slags utanförskap, som riskerar att hota sammanhållningen i samhället, enligt Kerstin Enflo, docent i ekonomisk historia vid ekonomihögskolan på Lunds universitet.

- Det är ett trendbrott. Vi ser allt högre regionala klyftor, både vad gäller BNP och befolkningstäthet. Det är en kombinerad utmaning som är unik.

Ekonomiekot extra lör 27 sep 2014 kl 11.40 

Vilka infrastrukturprojekt är det värt att satsa pengar på, och vilka saker är det man ska ta hänsyn till? Gäster är Kerstin Enflo, docent i ekonomisk historia vid Lunds Universitet, och Jan-Eric Nilsson, professor i transportekonomi vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Programledare är Pär Ivarsson. 

Forskning och Framsteg publicerad 2016-01-26

Även om de regionala ekonomiska klyftorna inom Sverige har ökat under tre decennier så var de ännu större på 1800-talet. Det framgår av en analys av Kerstin Enflo, forskare i ekonomisk historia vid Lunds universitet.