Bijstandsuitkering

Hieronder vindt u een opsomming van regels waar u zich aan moet houden als u een bijstandsuitkering ontvangt. Het is belangrijk om deze afspraken door te nemen, het niet nakomen van deze afspraken kan namelijk de hoogte van uw uitkering bepalen.

Arbeidsplicht bij bijstandsuitkering

U bent verplicht alles te doen om zo snel mogelijk betaald werk te vinden. De gemeente kan u daar bij helpen en u moet deze hulp aannemen. Aangeboden werk moet u accepteren en zien te houden. Ook moet u uw kans op een baan vergroten door u goed te kleden, verzorgen en gedragen. Het is daarnaast belangrijk dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst. Hiermee heeft u meer kans om een baan te vinden en te houden.

Indien u een alleenstaande ouder met de volledige zorg over een kind van jonger dan 5 jaar bent, of u bent volledig en duurzaam arbeidsongeschikt, kunt u de gemeente verzoeken om u vrij te stellen van de arbeidsplicht.

Tegenprestatie in de bijstand

U bent verplicht om een tegenprestatie naar vermogen uit te voeren als de gemeente dat van u vraagt. Bij een tegenprestatie kunt u denken aan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. De activiteiten hoeven niet bij te dragen aan uw re-integratie. Weigert u een tegenprestatie? Dan kan uw gemeente uw bijstandsuitkering verlagen.

Re-integratieplicht in de bijstand

U moet meewerken aan uw re-integratie en zich houden aan afspraken om zo snel mogelijk weer betaald werk te krijgen. Denk hierbij aan het volgen van een cursus of werken met behoud van uitkering. Voldoet u niet aan deze plicht? Dan kan uw gemeente uw bijstandsuitkering verlagen.

Medewerkingsplicht in de bijstand

U moet meewerken als de gemeente daarom vraagt. De gemeente kan u vragen mee te werken aan bijvoorbeeld een huisbezoek of een onderzoek om vast te stellen of u nog recht op bijstand heeft. Werkt u niet mee? Dan kan uw gemeente uw bijstandsuitkering verlagen.

Identificatieplicht in de bijstand

U moet kunnen bewijzen wie u bent met een geldig legitimatiebewijs als uw gemeente hierom vraagt, bijvoorbeeld bij de aanvraag van uw bijstandsuitkering, zodat uw gemeente kan bepalen of uw recht op bijstand heeft.

Informatieplicht in de bijstand

U moet de gemeente informatie geven wanneer zij hierom vraagt. Ook moet u het melden wanneer uw situatie omtrent uw beschikbaarheid wijzigt. Denk hierbij aan:

  • u gaat werken en ontvangt inkomsten;

  • u wilt een studie wil volgen;

  • u wilt vrijwilligerswerk doen;

  • u gaat samenwonen;

  • u gaat met vakantie gaat.

Geeft u niet alle veranderingen door en krijgt u hierdoor ten onrechte teveel geld? Dan moet u dit terugbetalen en een boete betalen.

Correct gedragen bij de gemeente in de bijstand

U mag zich niet slecht gedragen tegen een gemeentelijke ambtenaar. Doet u dit toch? Dan kan uw gemeente uw bijstandsuitkering verlagen.

Taaleis bijstandsgerechtigden in de bijstand

In de Participatiewet geldt de taaleis. Dit betekent dat u als bijstandsgerechtigde de Nederlandse taal voldoende moet beheersen. Voldoende beheersing van de Nederlandse taal is nodig voor het verkrijgen, accepteren en houden van een baan. Is uw taalniveau onvoldoende? Dan moet u zich inspannen om dit te verbeteren. Dit is om uw kans op een baan te vergroten.


Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/wat-zijn-mijn-rechten-en-plichten-in-de-bijstand