Melding maken zorgelijke situatie

Direct hulp nodig bij psychische problemen?

Heeft u of heeft iemand in uw omgeving snel hulp nodig bij psychische problemen?

  • Bel de huisarts of diens vervanger. De huisarts kan doorverwijzen naar de crisisdienst.

Is er sprake van acuut gevaar of acute nood?

  • Bel dan 112.

Melding maken

Iedereen die zich ernstige zorgen maakt over iemand die noodzakelijke geestelijke gezondheidszorg weigert of vanwege zijn doen of laten in het algemeen kan dat melden. Waar u kunt melden, hangt af van uw situatie.

Hieronder ziet u een animatiefilm die speciaal is ontwikkeld voor personen die te maken krijgen met de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg.

Bron: ggzcentraal

Bij de zorgaanbieder

Familie en naasten kunnen hun zorgen melden bij de zorgaanbieder waar de patiënt al zorg heeft (gehad). De zorgaanbieder kan vervolgens een melding doen bij de officier van justitie.

Bij de gemeente

Iedereen die zich zorgen maakt over iemand die misschien (verplichte) geestelijke gezondheidszorg nodig heeft, kan een melding doen. Het melden kan ook anoniem. De melding wordt gemaakt bij de gemeente waar betrokkene woont. De gemeente voert hierna een verkennend onderzoek uit. Is de gemeente van mening dat verplichte zorg moet worden overwogen doordat betrokkene bijvoorbeeld vrijwillige zorg weigert dan kan de gemeente de officier van justitie vragen een zorgmachtiging voor te bereiden. De gemeente moet binnen 14 dagen beslissen of ze de officier van justitie zal verzoeken een zorgmachtiging aan te vragen bij de rechter.

Vindt de gemeente het niet noodzakelijk om een verzoek in te dienen bij de officier van justitie? Dan kunnen deze directbetrokkenen dat alsnog afdwingen:

  • de vertegenwoordiger

  • de echtgenoot, de geregistreerd partner of degene met wie een samenlevingscontract is gesloten

  • een ouder

  • een voor de continuïteit van zorg essentiële naaste

Deze personen kunnen in beroep gaan bij de rechter als de gemeente niet binnen 14 dagen na hun melding het verzoekschrift indient bij de officier van justitie.

Rol van familie en naasten bij verplichte ggz

In de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg is geregeld dat familie en directe naasten van de patiënt zo veel mogelijk moeten worden betrokken als verplichte zorg aan de orde is. Het gaat om betrokkenheid bij de voorbereiding, uitvoering, wijziging en beëindiging van een crisismaatregel, machtiging tot voortzetting van een crisismaatregel of zorgmachtiging.

Bron: www.dwangindezorg.nl

Procedure

De procedure start bij de rechtbank wanneer de officier van justitie een verzoekschrift heeft ingediend. De officier van justitie dient dit zo spoedig mogelijk te doen, maar in ieder geval binnen vier weken na aanvang van de voorbereiding. De termijn kan zes weken worden in geval dat de betrokkene een eigen plan van aanpak opstelt. Met een plan van aanpak kan betrokkene de verplichte zorg proberen te voorkomen. In het plan van aanpak beschrijft betrokkene zijn situatie, hulpvraag, medicatie, veiligheid en welke oplossingen hij daarvoor heeft. Met het plan van aanpak is de bedoeling dat verplichte zorg niet meer nodig is om het ernstig nadeel weg te nemen.

Verzoekschrift

In het verzoekschrift is door de officier van justitie opgenomen welke vormen van verplichte zorg volgens de officier van justitie nodig zijn. In geval van de verplichte opname is vermeld in welke geestelijke gezondheidsinstelling betrokkene wordt opgenomen. Daarnaast staat er in de zorgmachtiging waarom de machtiging nodig is en waarom er geen minder ingrijpende maatregelen kunnen worden genomen om de verplichte zorg af te wenden.

Zitting

De zitting vindt plaats op locatie waar de betrokkene verblijft. De zitting kan thuis, in een instelling of op de rechtbank plaatsvinden. De rechter moet de betrokkene, zijn vertegenwoordiger en de advocaat horen. Daarnaast kan de rechter ook andere getuigen oproepen, zoals de wijkagent, de persoon die de medische verklaring heeft opgesteld of de zorgverantwoordelijke.