Wat is de Bijzondere Bijstand?


De Bijzondere Bijstand is voor burgers met een laag inkomen die voor bijzondere en noodzakelijke kosten niet genoeg kunnen sparen of opeens worden overvallen door hoge kosten. Deze uitkering is een extra hulpmiddel vanuit de Participatiewet bedoeld om burgers fatsoenlijk mee te kunnen laten draaien in de maatschappij. In de meeste gevallen is de Bijzondere Bijstand een uitkering die 'om niet' wordt verklaard: Dit houdt in dat dit geldelijke uitkeringen zijn als eenmaal het recht hierop door de gemeente is vastgesteld dat deze niet terugbetaald hoeft te worden.

Hierbij kunt u denken aan veel onderwerpen zoals onder andere: het inhuren van een advocaat, noodzakelijke apparaten zoals een wasmachine kopen en meer. De verschillende soorten Bijzondere Bijstand kunt u op de volgende pagina vinden.

De Bijzondere Bijstand kunt u aanvragen bij uw gemeente via Digid of via de post.


Voorwaarden:

Voor dat u in aanmerking kan komen zijn er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen.

  • U heeft een laag inkomen alsook vermogen: Dit houdt in dat uw inkomen niet hoger is dan de bijstandsnorm die is vastgesteld door de overheid, gemeente Maastricht hanteert een marge van 110% van de bijstandsnorm; ook uw spaargeld of andere zaken die van enige waarde zijn, zijn niet hoger dan de vermogensgrens.

  • Er bestaat geen recht op een andere uitkering of toeslag: Dit betekent dat u geen aanspraak heeft op andere regelingen die u kunnen helpen of voorzien in het betalen van uw kosten.

  • De Bijzondere Kosten kunt u zelf niet betalen: U bent niet in de mogelijkheid om zelf in de kosten te kunnen voorzien.

  • De kosten zijn gekomen door bijzondere omstandigheden: Dit zijn situaties die uzelf niet in de hand heeft en in uw leven kunnen gebeuren.

  • De kosten moeten nog gemaakt worden: U moet de aanvraag bij uw gemeente indienen voordat u de kosten gaat maken; u zult moeten wachten met het maken van de kosten totdat u de beoordeling van de aanvraag weer ontvangt van de gemeente.

  • De kosten zijn en/of worden gemaakt in Nederland.

  • U bent woonachtig in Maastricht.


Toetsing van uw aanvraag Bijzondere Bijstand

Bij de voorwaarden heeft u kunnen lezen waar u aan moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op de Bijzondere Bijstand.

Bij de verschillende soorten Bijzondere Bijstand ziet u welke relevante documenten u nog meer moet aanleveren voor de toetsing.

In hoofdlijnen volgt de toetsing van de Bijzondere Bijstand de weg van de Algemene Bijstand voor levensonderhoud.

Voor de toetsing heeft de gemeente vanaf de datum van ontvangst 8 weken de tijd om over uw aanvraag van Bijzondere Bijstand te beslissen. Er kunnen ook situaties ontstaan waardoor de toetsing langer kan duren; bijvoorbeeld de gemeente heeft misschien nog aanvullende gegevens van u nodig. Hiervan wordt u op de hoogte gebracht en heeft de gemeente de mogelijkheid om de toetsingsperiode te verlengen of tijdelijk stil te zetten totdat u de aanvullende gegevens heeft doorgegeven.


Draagkrachtberekening

Met alle ontvangen documenten bij uw aanvraag Bijzondere Bijstand (afhankelijk welke soort) gaat de gemeente een draagkrachtberekening uitvoeren. In deze berekening wordt uw draagkracht (financiële ademruimte) voor een volledig jaar berekent.

Dit is ter controle om te zien of u toch de mogelijkheid had om voor onvoorziene gebeurtenissen te kunnen sparen.

Als er sprake is van draagkracht dan heeft dit invloed op de hoogte van de toekenning op uw aanvraag. Dit betekent dat de draagkracht in mindering wordt gebracht van het totaal aan Bijzondere Bijstand dat u mag ontvangen.

Bij sommige Bijzondere Bijstand die maandelijks wordt uitgekeerd en uw persoonlijke situatie verandert kan het verstandig zijn om een verzoek in te dienen bij de gemeente voor een herberekening van uw draagkracht. Als voorbeeld kan het zijn dat uw inkomen gedaald is in de tussentijd over de periode waar de draagkrachtberekening voor staat vastgesteld.