"Nyt seisahdumme seimelles"

-Tervetuloa pienelle joulupyhiinvaellukselle Lohjan Pyhän Laurin kirkkoon.

-Pyhän Laurin kirkon jouluinen mietiskelypolku koostuu 10 pysähdyspisteestä maalauksien edessä ja maalaukseen liittyvästä infotaulusta. Niiden äärellä voit hiljentyä ja viettää siinä haluamasi ajan.

-Maalauksien kautta käydään lävitse ensimmäisen joulun tapahtumat keskiaikaisen kirkkomaalarin kuvaamana ja perehdytään taustalla oleviin tapahtumiin.

-Kuvien äärellä voi hiljentyä Jumalan edessä Raamatun sanan ja rukouksen avulla. Voit esim miettiä, mitä näet, kuule, mitä muistoja tai tunteita tekstien äärellä syntyy.

-Jumalan salattu Kolminaisuus ja Ykseys toimii kaikessa.

-Matkakumppaninasi on Kaikkivaltias ja rakastava Jumala.

-Maalausten sanoma ja yksityiskohdat tulevat parhaiten esille kirkkotilassa. Mutta kierroksen voi tehdä myös virtuaalisesti missä vain.

1. Pysähdyspaikka - "Jumala luo uutta"

Historia ja kertomus

Alttariseinällä on kertomus Jumalan luomistyöstä ja ihmisen epäonnistumisesta paratiisissa. Alhaalla etelänurkassa seisoo enkeli paratiisin portilla pitäen kädessään välkehtivää miekkaa. Miekka symboloi Jumalan läsnäoloa maailmassa ja Jumalan Sanaa, Jeesusta. Jumala ei hylkää ihmistä. Hänellä on ”varasuunitelma” valmiina ihmisen palauttamiseksi yhteyteensä.

Eteläseinän kuvasarja kertoo tästä kuvaten Neitsyt Marian synnittöntä syntymää ns. apokryyfisten tekstien välityksellä. Iäkäs aviopari Anna ja Joakim saavat kumpikin enkeli-ilmestyksen. Heille kerrotaan, että he tulevat saamaan lapsen. Ikkunan vasemmalla puolella Joakim on lammaslaumoineen erämaassa enkelin ilmestyessä. Oikealla puolella enkeli ilmestyy Annalle Jerusalemissa. Aviopuolisot kohtaavat toisensa Jerusalemin Kultaisella portilla. Sen kautta profeetat ovat ennustaneet Messiaan saapuvan kaupunkiin.

Yhdeksän kuukautta ilmestyksen jälkeen iäkäs Anna synnyttää lapsen, jolle hän antaa nimen Maria. Nimen merkitystä ei tarkkaa tunneta. Se on heprealais-aramealais-egytiläistä perua. Oletettavasti se tarkoittaa "hellitty", "odotettu", "toivottu". Muitakin selitysmalleja on luotu, osittain ehkä Marian tehtävän pohjalta. On ehdotettu, että nimi tarkoittaisi "kaunis", "täydellinen"


Mietiskely

Katsele maalausta. Mitä maalaus puhuu sinulle? Mitä se lupaa ja antaa sinulle Jumalan työnä? Mitä Jumala pyytää sinulta? Mitä ajatuksia se herättää sinussa?

Lue teksti. Mitä muistoja, tunteita se herättää? Miten se puhuttelee sinua juuri nyt?


Apokryyfinen teksti

........... ’Anna seisoi portilla ja näki Joakimin tulevan, ja juoksi ja ripustautui hänen kaulaansa sanoen: ’Nyt minä tiedän, että Herra Jumala on suuresti siunannut minua, sillä katso, leski ei ole enää leski, ja se, joka oli lapseton, hedelmöittyy.’ ..........

Ja hänen kuukautensa tulivat täyteen, ja yhdeksännellä kuulla Anna synnytti. Ja hän sanoi kätilölle: ’Mitä minä olen synnyttänyt?’ Ja hän sanoi: ’Tytön’, ja Anna sanoi: ’Minun sieluni on ylistetty tänään’ ........ Anna puhdistautui ja imetti lasta ja antoi hänelle nimen Maria.

(apokryyfinen Jaakobin evankeliumi luvut 4-5)


Rukous

Pyhä Jumala. Sinä loit minut ja annoit tämän kauniin maailman. En ole aina tyytynyt siihen, mitä olen saanut, vaan olen halunnut kaikkea enemmän. Usein kuitenkin epäonnistun pyrkimyksissäni ja joudun kauas sinusta. Kiitos, ettet sinä hylkää, vaan luot elämääni yhä uusia mahdollisuuksia ja annat monien ihmeiden tapahtua elämässäni. Avaa silmäni, että huomaisin ne ja oppisin tuntemaan sinun läsnäolosi. Tätä pyydän Poikasi, Jeesuksen Kristuksen nimessä. Aamen.




Siirry linkistä seuraavalle Pysähdyspaikalle

Jouluvaellus Lohjalla - 2. Pysähdyspaikka