Johdatus generatiivisen tekoälyn sovelluksiin

Kuvageneroinnin tuotoksena tehty kuva naisesta, joka hymyilee, ruskeat silmät, vaaleat hiukset laineilla

DALL-E 3:n generoima kuva, ns. omakuva omasta kuvastani (Sanna Laukkarinen)

Oppimateriaalin esittely

Tämän opettajille ja opetusalalla toimiville suunnatun oppimateriaalin aiheena ovat generatiiviset tekoälysovellukset, niiden käyttö ja käyttömahdollisuudet.

Mitä oppimateriaali sisältää? 

Oppimateriaalin alussa on käytännönläheinen johdanto tekoälyteknologiaan ja sen perusteisiin. Erityyppisille aineistoille on tässä materiaalissa oma osionsa: tekstiä tuottavat sovellukset, kuvia tuottavat sovellukset ja videoiden generointi. Jokaisessa osiossa on esitelty erilaisten sovellusten käyttöä videoin ja kuvin. Lisäksi mukana on ideoita sovellusten hyödyntämiseen opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Osioiden lopussa on myös tehtäviä, joiden tavoitteena on kerrata sisältöjä ja mahdollistaa oman osaamisensa reflektointi. Kaikki tehtävät löytyvät kootusti aineiston lopusta Tehtävät-otsikon alta. 

Tämä oppimateriaali ei sisällä laajaa kuvausta tai analyysia tekoälyteknologioiden taustalla vaikuttavista neuroverkoista, syväoppimisesta tai opetusdatan luokitteluista. Näistä teemoista kiinnostuneet voivat suunnata materiaalin osioon viisi, jossa on listattuna verkkokursseja ja lisälähteitä tekoälyn perusteiden opiskeluun. 

Kenelle oppimateriaali on tarkoitettu?

Materiaali on tarkoitettu itseopiskelumateriaaliksi generatiiviseen tekoälyteknologiaan perehtymisen tueksi. Aineistossa korostuu ammattiopistossa opetettavien ammattialojen, erityisesti yhteisten aineiden näkökulma, mutta materiaali sopii myös muiden koulutusasteiden opettajille. 

Miten oppimateriaalia on tarkoitus käyttää?

Voit edetä oppimateriaalissa osio kerrallaan ja siirtyä eteenpäin sivun alareunassa olevasta painikkeesta "Siirry seuraavaan osioon". Voit myös navigoida oman mielenkiintosi ja tavoitteidesi mukaan ylävalikon otsikoita klikkaamalla. Mikäli tämä teknologian osa-alue on sinulle täysin tuntematonta, suosittelen aloittamaan tutustumalla johdantosivuun ja kehoteoppaaseen sekä diaesityksiin, joissa on esitelty teknologian käytön perusteita.

Taustatietoa oppimateriaalin sisällöstä ja sen tuottamisesta

Aineiston suunnittelu ja toteutus: Sanna Laukkarinen. 

Tämä oppimateriaali on suunniteltu ja toteutettu Jyväskylän yliopiston koulutusteknologian syventäviin opintoihin kuuluvan KOTES460 Oppimateriaalituotanto -kurssin projektityöksi (11-12/2023). Aineisto on toteutettu ja koottu tälle alustalle pääosin loka-marraskuussa 2023, mutta osa videoista, keskusteluchateista ja kuvista on tuotettu aiemmin samana vuonna. Aineisto on itse tuottamaani, mikäli toista tekijää ei ole mainittu. 

Tuottamaani aineistoon pyydän noudattamaan avoimen jakamisen lisenssiä CC-BY-SA 4.0.  Palautetta mahdollisista asiavirheistä ja materiaalin sisällöstä voi laittaa sähköpostitse: sanna.laukkarinen@gmail.com

Tämän aineiston sisällön suunnittelussa ja toteutuksessa on hyödynnetty tekoälysovelluksia ideoinnin ja tekstin muotoilun työvälineenä. Johdantotekstin alkuperäinen ideointi on tehty Rytr.me-sovelluksella. Kaikki muut tekstit olen kirjoittanut (ironista kyllä) ilman tekoälysovelluksia. Sivuston bannerikuva ja videoiden kansikuvat on generoitu DALL-E 3-kuvageneraattorilla. Oma kuva etusivulla DALL-E 3:n muokkaama valokuvan pohjalta. 

Tehtävien toteutukseen olen käyttänyt Lumi Education -sovellusta, jolla voi tehdä ja jakaa H5P-tehtäviä. Tehtävät ovat kopioitavissa ja ladattavissa sekä siirrettävissä esimerkiksi WordPress-alustalle tai Moodle-oppimisympäristöön. H5P-tehtävissä käytetyt automaattiset palautteet olen generoinut ChatGPT 4:lla. 

Videot on pääsääntöisesti julkaistu työnantajani Ammattiopisto Samiedun Youtube-kanavalla, Tekoälysovellukset-soittolistalla, jotta voin käyttää niitä oman työni tukena. Soittolistalla on myös muita aiheeseen liittyviä esittelyvideoita, joihin voi tutustua halutessaan.