Kuvien generointi tekoälyllä

Oppimistavoitteet: osaat nimetä erilaisia generatiivisen tekoälyn sovelluksia, joilla voi tuottaa kuvia ja videoita. tunnet tekoälysovellusten mahdollisuuksia kuvien ja videoiden tuottamisessa, muokkaamisessa ja julkaisemisessa. osaat tuottaa kuvan ja/tai videon käyttämällä omaa kehotetta generoinnin lähteenä.

Mitä on kuvagenerointi?

Tällä sivulla on tietoa ja ohjeita kuvien tuottamisesta tekoälysovelluksilla eli kuvageneraattoreilla. Tutustut muutamaan suosittuun generointisovellukseen (DALL-E, Adobe Firefly, Canva) ja opit luomaan kuvia kehotteiden avulla. Opetuskäyttöön nämä eivät välttämättä sovellu, jos tarkoitus on oppilaiden kanssa sovelluksia käyttää. Palvelut vaativat rekisteröitymisen. 

Craiyon on heikkolaatuisempaa jälkeä tuottava sovellus, mutta täysin selaimessa vapaasti käytettävissä. Myös Adobe Express ja Canva ovat saatavana ilmaiseksi perusasteen ja toisen asteen oppilaitoksille, jolloin oppilaat voivat käyttää sovelluksia oppilaitostunnuksilla. 

Opettajan jakamana Padletia voi myös kokeilla, sillä siinä on uusi generatiivisen kuvantuottamisen toiminto "En osaa piirtää". Kehote tulee laatia englanniksi. 

Miten kuvagenerointi toimii?

Kuvageneraattorit ovat tekoälyavusteisia ohjelmistoja tai palveluita, jotka perustuvat syvien neuroverkkojen hyödyntämiseen ja niiden kouluttamiseen suurella määrällä opetusdataa. Opetusdata sisältää kuvia ja niiden metatietoja eli kuvauksen kuvan sisällöstä. Opetusdatan avulla neuroverkko oppii yhdistämään kuvan ja sen tekstikuvauksen. Kun kuvagenerointiohjelman käyttäjä kirjoittaa ohjelmalle tekstikuvauksen eli kehotteen, malli käyttää sille opetettua dataa luodakseen kuvan, joka vastaa opetusdataa ja käyttäjän kehotetta. Mallin toiminta perustuu data-analyysiin ja monimutkaisiin matemaattisiin malleihin. 

Kuvia luovia tekoälytyökaluja on saatavilla runsaasti. Tunnetuimpia sovelluksia ovat Open AI-säätiön kehittämä DALL-E, Microsoftin Image Creator (käyttää DALL-E -mallia), Midjourney (Discordissa sijaitseva palvelin) ja Stable Diffusion. Kaikki edellä mainitut sovellukset edellyttävät kirjautumista, mutta DALL-E -mallia on mahdollista käyttää myös Microsoft Copilotin keskusteluchatissa. Copilot on monella oppilaitoksilla käytössä opettajilla, joilla on Enterprise-lisenssi. 

Craiyon on ilmainen, ilman kirjautumista toimiva sovellus, jota voi esitellä näin ollen myös opetuksessa. 

Esimerkkejä eri ohjelmilla generoiduista kuvista 

DALL-E 3: Photo of a modern coffee set with influences of Finnish nature. The set includes 6 coffee cups each with an abstract, minimalist depiction of Finnish 

Ideogram: Frame blue with white roses with two woman wearing white cloaks, one is blond and the other one has black bob haircut with a bang 

Adobe Firefly: A bunch of canine having dinner in a fancy parisian restaurant, drinking water. 

DALL-E 3: Opettaja jonglööraa digilaitteilla, iloinen, optimistinen

Miten kuvan luominen aloitetaan?

Kuvageneraattorit on suunniteltu käyttäjäystävällisiksi, eivätkä ne vaadi käyttäjältä suunnittelutaitoja tai teknistä asiantuntemusta. Käyttäjä kirjoittaa kenttään tekstimuotoisen kehotteen ja painaa painiketta, jossa lukee "luo" tai "generoi". Hetken päästä ruudulle ilmestyy useampi kuvavaihtoehto. 

Joissakin kuvageneraattoreissa käyttäjällä on enemmän säätövaraa kuvien generoinnissa. Esimerkiksi Adobe Fireflyssä käyttäjä voi valita tyylilajeja ja tekniikoita erillisestä valikosta. 

Midjourney on kuvageneraattoreista ehkä vaativin, vaikkakin monien ammattimaisesti kuvia generoivien mielestä korkeatasoisin ja monipuolisin. Midjourney vaatii Discord-palveluun rekisteröitymisen ja palvelun käytön sen omalla palvelimella. Palvelu on nykyään maksullinen. Midjourneyn käytöstä voit löytää ohjevideoita esimerkiksi Youtubesta. Esimerkiksi Johannes Myllymäen Youtube-kanavalta löytyy aloittelijan opas Midjourneyn käyttöön. Aftership:n sivustolla olevaa Midjourneyn kehoteopasta voit tutkia, jos haluat lisäinspiraatiota kuvageneroinnissa käytettävien kehotteiden suunnitteluun. 

Mihin tarkoituksiin kuvia voi luoda?

Kuvien generointi tekoälyllä antaa mahdollisuuden luoda visuaalista sisältöä sosiaalisen median julkaisuihin, blogiteksteihin, artikkeleihin, opetus- ja oppimateriaaleihin sekä muihin julkaisuihin ilman edistynyttä kuvaus- ja kuvankäsittelytaitoa. Kuvagenerointia voi hyödyntää myös logojen, ikoneiden ja kaavioiden luomisessa sekä erilaisten tilojen ja ympäristöjen visualisoinneissa. 

Generaattoreilla voi luoda myös meemejä ja erilaisia avatareja hyödynnettäväksi videoilla ja esityksissä. Generaattoreiden käytössä vain luovuus on rajana, joten kokeile ja löydä niistä oma suosikkisi.  

ThingLink:ssä voi nykyään myös generoida 360-kuvia interaktiivisten kierrosten taustaksi ThingLinkin Skybox AI-lisäosalla. Alla on kuvakaappaus Skyboxin luomasta 360-kuvasta watercolour-teemalla. Voit avata 360-kuvan verkkoselaimessa tästä. Halutessasi voit myös käydä katsomassa ThingLinkin tekoälyavustajalla tekemääni 360-kuvaa, jonka taustakuva on generoitu Skyboxilla

Akvarellityylinen tekoälyllä generoitu kuva pienestä kylästä, jonka keskellä virtaa joki.

Mitä on hyvä tietää tekoälyllä luoduista kuvista?

Kuvageneraattoreihin liittyy tekijänoikeudellisesti ongelmallisia kysymyksiä. Kuvia tuottavien tekoälysovellusten kehittäjät ovat käyttäneet mallien kouluttamiseen taiteilijoiden ja graafikoiden töitä sekä teoksia. Opetusdataan on siis päätynyt teoksia ilman, että niiden käyttöä olisi hyväksytty tai käytöstä olisi maksettu korvauksia. 

Tekoälyllä generoidut kuvat voivat sisältää elementtejä, joista on joskus tunnistettava alkuperäisen kuvan luojan tyyli. Kuitenkaan tällaista generoitua kuvaa ei voida yhdistää alkuperäiseen tekijään eikä kuvan käyttöä tällä tavoin korvata tekijälleen. 

Tällä hetkellä on epäselvää, kenelle kuuluvat tekoälyllä generoitujen kuvien tekijänoikeudet. Tekoälysovellukselle tekijänoikeutta ei voida myöntää. Monet merkitsevät tekoälyllä generoitujen kuvien yhteyteen oman nimensä ja mainitsevat käyttämänsä kuvageneraattorin, joskus myös käyttämänsä kehotteen. 

Tehtävä: Kokeile kuvagenerointia Padlet-alustalla.

Padlet-alusta on selainpohjainen interaktiivinen yhteistyöalusta, jota voi käyttää monipuolisesti suunnitteluun, muistiinpanojen tekemiseen, ryhmätyöalustana sekä yhteisölliseen tiedonrakenteluun, jakamiseen ja vertaisarviointiin. Padletin uusi toiminto on "En osaa piirtää" -tekoälyavusteinen kuvagenerointi. Tätä työkalua voi käyttää myös opiskelijoiden kanssa, sillä Padletiin julkaiseminen ei vaadi opiskelijoilta kirjautumista. Uudistuneessa Padletissa on valmis AI Art -pohja, jossa tekoälyavusteinen kuvatyökalu on ainoa julkaisutyyppi ja sitä voi käyttää sellaisenaan kuvien tuottamiseen ja julkaisuun.  

Alla oleva seinä on jaettu linkillä ja siihen voi julkaista nimettömästi. Halutessaan seinästä voi ottaa kopion painamalla oikean yläkulman Kloonaa-painiketta. Seinän voi myös jakaa linkillä, painamalla Jaa-painiketta. Voit avata seinän verkkoselaimessa upotuksen sijaan linkistä.

Tehtävänanto

Kokeile kuvagenerointia Padletissa painamalla oikean alakulman + -symbolia. Kirjoita avautuvaan kenttään, mitä haluat kuvassa olevan. Padletin kuvagenerointi toimii heikosti suomeksi, mutta englanninkielinen kehote antaa hyviä tuloksia. Julkaise oma tuotoksesi seinälle. Voit tykätä muiden generoimista kuvista painamalla julkaisun alapuolella näkyvää sydäntä. 

Jos olet kiinnostunut Samiedun opettajien Padlet-lisenssistä, ota yhteyttä Sannaan.