Conditie onderhouden

Lenigheid

Wat is lenigheid?

Lenigheid is bij iedereen verschillend en afhankelijk van leeftijd, erfelijkheid, ras en individuele aanleg.

Lenigheid verkrijg je door met bewuste bewegingen de spiervezels van bepaalde spiergroepen zo ver mogelijk uit te rekken. Hierdoor zal je het verlies aan bewegingsvrijheid van de spieren en gewrichten tegengaan en minder stijf worden.

Oorzaken beperkte lenigheid

Door te verouderen worden we geleidelijk en onopvallend stijver. Deze stijfheid kan je vergelijken met een harnas dat steeds harder gaat drukken, waardoor je een heleboel ongemakken kan ervaren. 

Een beperkte lenigheid kan zowel een emotionele als fysieke oorzaak hebben. Wie veel stress of pijn ervaart zal zich automatisch meer opspannen. Ook korte spieren of de vorm van het gewricht hebben een invloed op de lenigheid. 

Belang van lenigheid

Rekken geeft ontspanning aan het lichaam en heeft heel wat positieve invloeden. 

Hoe kun je er iets aan doen?

Rekoefeningen om je lenigheid te verbeteren kan je altijd en overal doen. 

Bovendien kan iedereen deze oefeningen doen, ongeacht de leeftijd. Begin je op oudere leeftijd te oefenen, zal je evenwel nooit de soepelheid van een jongere evenaren. Maar je behoudt en verbetert er wel je lenigheid door. 

Bij het oefenen hou je het best rekening met volgende aandachtspunten.

Enkele oefeningen voor thuis kan je vinden in het doe-boek 'Lichaam in beweging'. 


Spierkracht

Zo sterk als een beer… Bij deze uitdrukking denk je direct aan een gespierde jongvolwassene. Als jongere ken je het eind van je krachten niet en kan je bergen verzetten. 

Maar weet je dat je spierkracht geleidelijk achteruitgaat met één procent per jaar vanaf je 25ste? Vanaf je 50ste neemt je spiermassa af met drie tot vijf procent per tien jaar. Dit heeft gevolgen op je dagelijks functioneren. Gelukkig kan je hier gemakkelijk iets aan doen.

Wat is spierkracht?

Spierkracht is, zoals het woord het zegt, de kracht van je spieren. Belangrijk is dat je over voldoende spierkracht en spiermassa beschikt om dagelijks vlot te functioneren. Die spierkracht is echter niet voor iedereen gelijk en is afhankelijk van je leeftijd en hoeveel je beweegt. 

Spiervezels bestaan uit eiwitten. Ze worden dagelijks opgebouwd en afgebroken waardoor je na honderd dagen over een ‘nieuwe‘ spier beschikt. Bij een gebrek aan beweging en aan eiwitrijke voeding gaat de afbraak sneller dan de opbouw. Dit kan heel snel gaan: al na vijf dagen immobiliteit verlies je tien procent aan beenspierkracht; na twee weken is dat 25 procent.

Belang van spierkracht

Hoe kun je er iets aan doen?

Spierkracht kan je behouden en verbeteren door de spieren te oefenen, ongeacht de leeftijd. Maar als je ouder bent, zal je de kracht van je jonge jaren niet meer kunnen evenaren. 

Je kan twee tot drie keer per week specifieke krachttraining te doen. Dat kan in een sportclub onder begeleiding of thuis. Dit kan perfect zonder specifieke toestellen. 

Volgende basisregels helpen je op weg.

Enkele oefeningen voor thuis kan je vinden in het doe-boek 'Lichaam in beweging'.