Osaamiskirja digiperustaitojen opiskeluun

Olemme julkaisseet 18.11.2020 osaamiskirjan, johon on hankkeemme aikana koottu selkeä ja kattava tietopaketti digitaalisista perustaidoista. Osaamiskirjan tavoitteena on antaa perustietoa, joka helpottaa digitaalisten laitteiden ja palveluiden käyttöä. Toisaalta osaamiskirja voi toimia myös digiohjauksen tukimateriaalina tai lukemistona, joka jaetaan valmennuksiin osallistuville.

Kirja on jaettu yhteentoista päälukuun. Jokaisesta luvusta löydät aiheeseen liittyvää perustietoa, erilaisten teknologioiden esittelyä sekä linkkejä hyviin lisämateriaaleihin. Löydät matkan varrelta värillisissä laatikoissa olevia vinkkejä ja tehtäviä, joiden avullla voit harjoitella uusia taitoja. Osaamiskirjaa lukiessa kannattaakin jatkuvasti kokeilla itse ja oppia tekemällä!

Jos haluat jakaa osaamiskirjaa omissa verkostoissasi, jaa mieluiten linkki tälle sivulle. Uusin ja päivitetyin versio osaamiskirjasta löytyy aina tämän sivun painikkeen kautta.

Osaamiskirjan latausohjeet

Voit ladata osaamiskirjan Google Drive -palvelun kautta seuraavilla ohjeilla. Jos haluat tulostaa osaamiskirjan, kannattaa se ensin ladata omalle tietokoneelle. Jos tulostat osaamiskirjan suoraan selaimesta, esim. sivujen reunat eivät välttämättä tulostu halutusti. Jos haluat painattaa osaamiskirjaa, ole yhteydessä mikko.eloholma@tieke.fi. Toimitamme sinulle erikseen painolaatuisen version.

  1. Klikkaa alta löytyvää lilaa painiketta, joka vie sinut Google Drive -palveluun.

  2. Voit selata osaamiskirjaa Google Drivessa tai ladata sen omalle tietokoneellesi. Lataa osaamiskirja tietokoneellesi painamalla Google Drivessa yläpaneelin Lataa-kuvakkeesta.

Osaamiskirjan sisällysluettelo

1. Laitteiden käyttöönotto

2. Laitteen ja tiedon hallinta

3. Käyttäjätilit

4. Tietoturva ja tietosuoja

5. Sähköposti ja verkkosivut

6. Sosiaalinen media

7. Tekijänoikeudet

8. Verkkokokoukset

9. Yhteistyö verkossa

10. Tiedonhaku verkossa

11. Kansalaisen verkkopalvelut

Seitsemän vinkkiä digiohjaukseen

Digitaitotasot ja osaamisen kehittäminen