InPromptu tukee digiosaamista

Digiosaaminen luo perustaa sekä yhteiskunnalliselle osallistumiselle, työelämässä toimimiselle että koulutukseen osallistumiselle. Tasavertainen osallistuminen edellyttää uusia taitoja ja taitojen päivittämistä. Uusien taitojen oppiminen lisää itsenäisyyden tunnetta, edistää arjessa selviytymistä ja tiedonhankintaa sekä tukee siirtymistä koulutukseen tai työelämään.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta kehittää osaamistaan koulutusjärjestelmän piirissä eikä osallistua työnantajien tarjoamaan koulutukseen. Haasteena on, että osaamisen digikuilu kasvaa. Meillä on suuri joukko ihmisiä, joiden digiosaamisen kehittämisestä ja sitä kautta digitaalistuvassa yhteiskunnassa mukana pysymisestä ei ole pystytty hyvin huolehtimaan. Lukuisat työttömät kuuluvat tähän joukkoon.

Kolmannen sektorin toimijoilla on merkittävä rooli kohderyhmiensä digitaitojen edistämisessä. Hankkeessa kootaan valtakunnallinen työttömien yhdistyksen verkosto. Yhdistysten toimintaa kehitetään lisäämällä toimijoiden tieto- ja viestintäteknisiä sekä yhteisöllisen työskentelyn taitoja. Verkostoa tuetaan yhteisten toimintamallien luomisessa. Tavoitteena on, että tiedon ja kokemusten jakamisesta tulee osa luontevaa toimintaa, mikä mahdollistaa resurssien paremman hyödyntämisen ja kokemusten jakamisen yhdistysten kesken.

Hankeaikana tunnistetaan, mallinnetaan, dokumentoidaan ja levitetään toimivia käytänteitä digiosaamisen kehittämiseksi. Paikallisia yhdistyksiä tuetaan niin, että ne pystyvät järjestämään ja tarjoamaan digitaitojen valmennusta matalan osallistumiskynnyksen malleilla. Yhdistyksissä toimintaa järjestetään työtä vaille oleville, mutta ovet ovat avoimena myös muille heikot digiperustaidot omaaville.

Yhdistyksissä toimivat henkilöt kehittyvät verkkokouluttamisen ja vertaisohjauksen taidoissa. He saavat tukea monimuotoisen oppimateriaalin käyttämisessä ja tuottamisessa. Materiaalit tulevat yhteiseen käyttöön. 

Paikallistoiminnan käynnistämistä tuetaan ohjaajien kouluttamisella, yhteisillä materiaaleilla sekä neuvontatyöllä. Tukea ovat antamassa digiosaamisen ohjaajat, joilla on monimuotoista paikallistoiminnan kokemusta pitkältä ajalta.

Koordinaattorina toimii TIEKE ja osatoteuttajana Helsingin Työkanava HeTy ry.