OBVESTILO: V letu 2023 Howling ne bo potekal. 

V izogib vprašanjem, ali se nam lahko letos poleti pridružite na howlingu, sporočamo, da za sezono 2022/23 v sklopu nacionalnega monitoringa volka, ni vključenega howlinga, zato tudi le ta v tekočem letu odpade. Ko in če bo ponovno potekal vas bomo o tem pravočasno obvestili preko naših kanalov in bomo hvaležni vaše pomoč pri izvedbi.

Howling 2021

Društvo Dinaricum sodeluje pri projektu Spremljanje stanja ohranjenosti volkov v Sloveniji v sezoni 2020/2021, skupaj z Biotehniško fakulteto, Zavodom za gozdove Slovenije in Triglavskim narodnim parkom. Financer projekta je Ministrstvo za okolje in prostor.

Projekt predstavlja osnovo za dolgoročno spremljanje populacije volkov v Sloveniji. S sodelovanjem društvo prispeva pomemben drobec v mozaik aktivnosti, ki so potrebne za ohranitev volka pri nas. S pomočjo prostovoljcev izvedemo obsežen del terenskih aktivnosti popisa volkov. V okviru  projekta organiziramo t.i. "howling", kjer s tuljenjem izzivamo volkove, da nam z odzivom potrdijo, da se na določenem območju res nahajajo. Z odzivom lahko tudi potrdimo tudi prisotnost mladičev, kar je zgovoren podatek o strukturi tropa.

S pomočjo informacij, pridobljenih iz izzivanjem tuljenja, lahko lažje načrtujemo in izvajamo ostale projektne aktivnosti, kot so genetsko vzorčenje, ocenjevanje števila in velikosti tropov, raziskave sorodnosti, populacijska dinamika, velikost domačih okolišev tropov in drugo.

SODELUJEŠ LAHKO TUDI TI! Beri naprej. 

Bi želeli sodelovati pri popisu volkov?

Howling se izvaja z nenadomestljivo pomočjo prostovoljcev. Prostovoljec je lahko vsak zainteresiran posameznik! 

Več o nalogah popisovalcev volkov in kako izgleda sam popis si lahko preberete na zavihku za popisovalce.

Za vse nove in "stare" prostovoljce pred howlingom organiziramo izobraževalno predavanje (v več terminih). Tako se vsak prijavljen prostovoljec lahko seznani s potekom popisa in izve ključne informacije o projektu in o svojih zadolžitvah. Ključni prostovoljski aktivnosti sta udeležba na enem izmed teh predavanj in sama izvedba howlinga - izzivanja tuljenja volkov v dveh zaporednih poletnih nočeh.

Društvo Dinaricum vam bo krilo potne stroške za vožnjo po terenu, poskrbelo za vaše zavarovanje za čas opravljanja prostovoljnega dela ter vam priskrbelo malico za vse dni popisa. Prostovoljcem se za njihovo delo vedno zahvalimo tudi v obliki praktičnega darila. 

Navodila za voznike najdete tukaj.

Vsi, ki bi želeli sodelovati pri howlingu, se lahko v času zbiranja prijav prijavite preko tega spletnega obrazca. Ker letos popis poteka v dveh delih (ALPSKI in DINARSKI DEL) je potrebna prijava za vsakega posebej. Vabljeni, da sodelujete na obeh terminih, če vam čas to dopušča.

Informacije glede terminov popisa, izobraževanj za popisovalce ter prijavnico najdete  na zavihku obvestila.

Za vsa vprašanja smo vam na voljo na dinaricum.volkovi@gmail.com