manifest

Grădina Publică „Ștefan cel Mare” este un bun comun, pe care trebuie să-l apărăm.

În Chișinău sunt tot mai puține spații publice de recreere. Spațiile verzi se micșorează, iar în timp ce numărul scuarurilor și parcurilor nu crește, construcțiile noi și blocurile înghesuite sunt în continuă expansiune.

Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, cel mai vechi parc și monument de importanță națională, deja de 200 ani servește orașul și orășenii – este un spațiu de întâlniri, recreere și celebrări, care ocupă un loc aparte în cultura și memoria noastră colectivă. Este un bun comun, iar protejarea acestuia este o responsabilitate a tuturor locuitorilor orașului. Dacă în locul Cafenelei Guguță va fi construit un centru multietajat, acest lucru va afecta integritatea parcului și va modifica ireversibil configurația acestuia. Interesele pur financiare nu trebuie să fie mai presus decât accesul cetățenilor la spațiile publice și la odihnă.


De ce Grădina Publică e în pericol?

Un grup de companii private, vor să construiască într-unul din colțurile parcului un hotel multietajat – un spațiu fără acces, chiar în inima orașului. Acesta pune în pericol nu doar cafeneaua Guguță, dar și parcul în întregime.

Dacă planurile afaceriștilor se vor realiza:

O parte importantă din cel mai vechi și mai frecventat parc din Chișinău va deveni proprietatea cuiva.

Noua construcție va schimba înfățișarea Grădinii Publice – în jurul ei vor crește parcări și anexe.

Noua clădire va provoca zgomot, aglomerare și poluare, iar pe durata construirii, parcul va deveni un șantier.

Ea va reduce vizual și spațial din teritoriul Grădinii Publice.

De ce este important să salvăm Cafeneaua și Grădina Publică?

Grădina Publică este inclusă în Registrul Monumentelor de Importanță Națională cu numărul 1, beneficiind de statutul de monument de categorie națională. Aceasta înseamnă că obiectivele care se regăsesc în perimetrul acesteia, inclusiv Cafeneaua Guguță, se află într-o zonă de protecție națională. Cu alte cuvinte, există limite legale la ceea ce se poate face cu clădirea Cafenelei Guguță, în primul rând legea nr. 1530 din 22.06.1993 privind ocrotirea monumentelor.

Să ne revendicăm împreună dreptul la oraș!

Cafeneaua Guguță este de asemenea un caz reprezentativ pentru toate marile probleme cu care ne confruntăm:

― acapararea de către persoane private a domeniilor publice comune

― complicitatea justiției, care scoate decizii favorabile celor cu bani și putere

― lipsa de transparență în gestiunea proprietății publice

― ignorarea opiniei cetățenilor în procesul de luare a deciziilor care îi vizează

― practica construcțiilor ilegale în spații verzi.

Ce solicităm?

Cerem de la autoritățile publice locale:

  • Discuții publice pe marginea acestui subiect pentru regândirea unor alternative de utilizare a clădirii în interes comunitar

  • Redobândirea în domeniul public a terenului și clădirii

  • Susținere în solicitarea de clasare a clădirii fostei Cafenele Guguță în lista Patrimoniului Local drept obiect sau anexat Grădinii Publice 1.1.

  • Susținere în identificarea specialiștilor și fondurilor pentru revitalizarea clădirii

Procesul de privatizare atât a clădirii cât și a terenului acestuia contravine interesului public, iar autorizația emisă de Primăria Municipiului Chișinău din 16 octombrie 2018 care prevede desființarea clădirii Cafenelei Guguță este ilegală.