lupta civică pentru cafenea

2007

Încă în 2007, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) era acționar majoritar al S.A. „Guguță", deținând peste 82% din acțiuni. Proprietatea ocupă aproximativ 1230 de metri pătrați, dar și un teren aferent de 0,4 hectare.

Totuși, în iunie 2007, fără acordul CMC, printr-o decizie, Lilia Munteanu devine proprietar al acelor terenuri în schimbul la 329 de mii de euro. Jurnal de Chișinău scria că în acel moment, Lilia Munteanu era deţinător a 13,8 la sută din acţiuni şi membru al S.A. „Guguță". Ea a participat la vot pentru ca să-i fie vândute bunurile, deşi era în conflict de interese. Conform aceleiași surse, în august 2007, Lilia Munteanu a vândut imobilul şi terenul de pe str. Maria Cebotari 20 cu numai 2,560 milioane de lei firmei „Lemion-Cons Grup SRL, iar peste doar o lună, această firmă condusă de Ion Lambantu, pune în gaj „cumpărătura" la „Eximbank" pentru 1,150 milioane de euro.

2009

sursa: tv8

martie 2009

Proprietară devine firma „Briat & Co” SRL, reorganizată prin asociere în ÎCS „Finpar Invest” SRL. Solicitarea juriștilor Primăriei Chişinău de a rezilia contractul de vânzare-cumpărare deoarece era ilegal, a fost respinsă de judecătorul Plămădeală, care a obligat Primăria să achite și daune în folosul statului de 50 de mii de lei.
Notă: Ion Lambantu este implicat în furtul miliardului.

2013

27 iunie 2013

Decizia 6/28 cu privire la precizarea hotarelor Grădinii Publice "Ștefan cel Mare și Sfânt" și ale Scuarului Catedralei", semnată de Dorin Chirtoacă.

Conform acestei decizii, lotul de sub Cafeneaua Guguță intră în hotarele Grădinii Publice "Ștefan cel Mare și Sfînt".


sursă: gradina-publica.blogspot.com

2014

Cusut cu ață albă

Așadar, la fel ca multe alte clădiri care au o valoare istorică sau sentimentală pentru locuitorii Chișinăului, cea de pe strada Maria Cebotari 20, fosta cafenea „Guguță", a fost lăsată de proprietari să ajungă într-o stare de degradare un timp îndelungat.

În decembrie 2014, foștii proprietari ai clădirii organizau o conferință de presă în care anunțau că arendatorii acesteia nu au achitat din 2007 plata pentru arendă. Mai mult, Lilia Munteanu, una dintre proprietari, anunța că adresările la organele de drept și instanțele de judecată au rămas fără rezultat. „În perioada 2007-2014 a avut loc o singură ședință de judecată, în cadrul căreia judecătorul a emis o decizie în defavoarea foștilor proprietari", declara aceasta accentuând că „ei vor să obțină dreptate, pentru ca lor să li se achite suma pentru arendarea cafenelei, precum și pentru ca încăperea să fie păstrată și reparată, nu revândută".

În cadrul aceleiași conferințe, activistul Igor Căldare spunea că, în 2007, contractul de arendare cu Lilia Munteanu a fost semnat de Ion Lambantu. Potrivit lui, „o parte din încăpere, cu suprafaţa de 595,9 m.p. a fost dată în arendă pentru 10 ani, apoi și a doua parte – 635,1 m.p. Tot în acest an, Lambantu ar fi răscumpărat prima parte a încăperii pentru 2,7 milioane de lei, iar a doua – pentru 2,6 milioane.

După semnarea contractului, Lilia Munteanu ar fi aflat că suma indicată în contract nu a fost achitată. „Ion Lambantu şi Iurie Drozd, parteneri de afaceri, au luat un credit cu gaj pentru prima parte a cafenelei, de 17,8 milioane de lei, şi 19,4 milioane pentru a doua parte, ceea ce este de 11 ori mai mult decât valoarea cafenelei", afirma Ion Căldare. Conform acestuia, „pentru a rezolva problemele legate de achitarea creditului, Lambantu și Drozd au decis să vândă cafeneaua împreună cu compania lor, dar au făcut-o în așa mod, ca peste o anumită perioadă contractul să poată fi reziliat, banii și încăperile să le fie returnate".


sursa: Timpul

1 octombrie 2014

Ședință a Consiliului Arhitectural Artistic din 01.10.2014 prin care s-a decis schimbarea codului de reglementare urbanistică a terenului Cafenelei Guguță.

12 noiembrie 2014

Primăria mun. Chișinău anunță consultările publice ale proiectului „Planul Urbanistic de Detaliu pentru complexul hotelier şi de agrement din str. Maria Cebotari, 20.
Consultările publice urmează să aibă loc vineri, 14 noiembrie (peste 1 zi!) 2014, ora 14.00, în incinta Preturii sectorului Buiucani


sursa: Primăria

14 noiembrie 2014

Discuțiile publice au loc la pretura Buiucani.
str. Mihai Viteazul, 2,
Sala de
ședințe


sursă: Newsmaker

23 decembrie 2014

Consiliul Municipal Chișinău a adoptat decizia nr. 11/35 cu privire la darea în arendă, pe un termen de 25 ani a lotului de pămînt din str. Maria Cebotari 20, întreprinderii cu capital străin "Finpar INVEST" SRL.

Decizia CMC prevede că Finpar va respecta regimul de înălțime existent al zonei și nu are dreptul de privatizare a lotului de pămînt.


sursa: Primăria

decembrie 2014

Un grup de activiști (Vitalie Sprînceană, Vladimir Us) solicită organizarea unor consultări publice repetate, În baza art. 11 (2) lit. c din Legea Nr. 239 din 13.11.2008 privind transparenţa în procesul decizional, solicităm organizarea unei noi runde de consultaţii publice, care să fie anunţată cu cel puţin 5-6 zile înainte de şedinţa propriu-zisă., se zice în textul solicitării.

2015

23 ianuarie 2015

Primăria mun. Chișinău anunță desfășurarea unei noi runde de discuții publice pentru data de 27 februarie, ora 14:00, în incinta Preturii Buiucani.

20 februarie 2015

Lansarea petiției Să spunem NU construcției unui hotel în Grădina Publică! / Скажем НЕТ строительству отеля в центральном парке им. Штефана чел Маре!

27 februarie 2015

Consultări publice la pretura Buiucani. Activiștii solicită amînarea acestora și recunoașterea drept nule a consultărilor din 27 februarie din moment ce la dezbateri nu s-au prezentat reprezentanţii direcţiilor municipale de resort, ai Ministerului Culturii, ai companiei „Finpar Invest” etc.

Înregistrarea video a declarației unui grup de activiști (Vitalie Sprînceană, Vitalii Voznoi, Victor Chironda) cu privire la recunoașterea drept nule a consultărilor publice.


Textul declarației ad-hoc:

  • Noi, reprezentanții societății civile, considerăm drept nule aceste consultări publice, așa cum nimeni din actorii implicați în procedurile de elaborare, promovare și avizare a proiectului nu au fost prezenți.

  • Noi vom solicita Primăriei organizarea unor consultări publice adevărate, cu participarea tuturor factorilor implicați și cu dezbaterea și elucidarea aspectelor care țin de:

# Partea juridico-legală – cum a ajuns terenul public în proprietate privată și care este situația juridică a terenului și clădirii la moment?

# Partea arhitectonică – este oare posibilă schimbarea destinației terenului și a regimului de înălțime, așa cum propune proiectul?

# Partea utilitară – care este argumentarea construcției unui hotel în această zonă și care ar putea fi impactul asupra întregii zone?

9 martie 2015

Solicitare din partea unui grup de activiști și organizații (A.O. Oberliht) să fie anulate discuțiile publice din 27 februarie și să fie convocate o nouă rundă de discuții.


sursa: gradina-publica.blogspot.com

10 martie 2015

Compania Finpar Invest atactă la Judecătoria Centru decizia CMC din 23 decembrie 2014 și solicită excluderea, din textul deciziei, a sintagmelor ”fără drept de privatizare” și ”cu păstrarea regimului actual de înălțime”.

20 martie 2015

Adresare a unui grup de organizații de protecție a mediului privind dezacordul în legătură cu proiectul de construcție a unui hotel în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”.





sursa: gradina-publica.blogspot.com

Tot pe 20 martie, se face o solicitare la administrația Finpar Invest pentru permisiunea de a filma în interiorul cafenelei Guguță. Solicitarea rămasă fără răspuns.


sursa: gradina-publica.blogspot.com

10 aprilie 2015

Dispoziție a primarului general al mun. Chișinău Dorin Chirtoacă privind organizarea unei noi runde de discuții publice în privința proiectului hotelului din Grădina Publică pe 17 mai 2015, ora 14.00, la Pretura Sectorului Buiucani.

26 aprilie 2015

Au fost trimise apeluri de sprijin și solidarizare (inclusiv prin participarea la consultările publice) către: Academia de Științe a Moldovei, Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei, Asociația Arhitecților din Moldova, Uniunea Arhitecților din Republica Moldova, Asociația Tinerilor Istorici-Antim, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Centrul PEN din Moldova (unicii care au venit la discuțiile publice din mai 2015 și care au făcut și o declarație).

2 mai 2015

Au fost trimise solicitări de sprijin și solidarizare (inclusiv prin participarea la consultări publice) către toate fracțiunile partidelor politice: PL, PD, PSRM, PLDM, PCRM.

Nu a răspuns nici o fracțiune, iar la consultările publice din 17 mai 2015 a venit doar cineva de la PCRM.


sursa: gradina-publica.blogspot.com

6 (apoi 8) mai 2015

Ședința la Judecătoria Centru (judecător Nicolae Corcea) pe cazul Cafenelei Guguță. Ulterior a fost amînată pentru 18 iunie, ora 9.30.

17 mai 2015

Discuții publice la Pretura Buiucani.
Au fost declarate nevalabile din motivul neprezentării părților care urmau să prezinte proiectul.


sursa: gradina-publica.blogspot.com

Majoritatea covîrșitoare a participanților au fost din partea unor grupuri de activiști și organizații. Au mai fost prezenți și reprezentanți ai Preturii Buiucani (strict pentru organizarea bunei desfășurări a discuțiilor), candidatul la funcția de primar general Mihail Cîrlig (invitații au fost trimise tuturor candidaților la funcția de primar), consilierul municipal Veaceslav Bulat și un reprezentant al Direcției Arhitectură și Urbanism a primăriei.
Nu a venit nici un reprezentant al investitorului și nici vreun arhitect de la ISP ”Industrialproiect”, întreprinderea care a elaborat proiectul.

18 iunie 2015

Ședință de judecată (Judecătoria Centru, judecător Nicolae Corcea, bir. 55). Amînată pentru 6 iulie.

6 iulie 2015

Ședință de judecată (Judecătoria Centru, judecător Nicolae Corcea, bir. 55), amînată pentru o perioadă nedeterminată pînă se examinează, la Curtea de Apel, cererea lui Andrei Panaghiu de a fi recunoscut drept parte a procesului.

1 decembrie 2015

O nouă ședință la Judecătoria Chișinău (judecător Nicolae Corcea). Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (reprezentată prin persoana lui Ion Ștefăniță) a solicitat să fie recunoscut ca intervenient accesoriu de partea pîrîtului (Consiliul Municipal Chișinău). Judecătorul Nicolae Corcea a admis cererea și a dispus recunoașterea AIRM în calitate de intervenient accesoriu.

Ședința a fost amînată pentru 16 decembrie ora 12.00, pentru a-i permite AIRM să facă cunoștință cu materialele dosarului.


sursa: gradina-publica.blogspot.com

30 decembrie 2015

O nouă ședință la Judecătoria Chișinău. Judecătoria Centru (judecătorul Nicolae Corcea) a decis că firma „Finpar Invest” poate construi un imobil cu 13 etaje în locul Cafenelei „Guguță” din centrul capitalei, însă fără dreptul de a privatiza terenul.

2016

23 martie 2016

Ședință la Curtea de Apel (Sala nr. 1, ora 10:00) pentru examinarea apelului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) și a Consiliului Municipal Chișinău împotriva hotărârii judecătoriei Centru nr. 3-350/15 din 30.12.2015 (jud. Nicolae Corcea), pe dosarul Finpar Invest vs CMC/AIRM, pe cazul Cafenelei Guguță. Ulterior a fost amînată pentru 13 aprilie 2016.


sursa: gradina-publica.blogspot.com

13 aprilie 2016

Ședință la Curtea de Apel (Colegiul Civil compus din judecătorii Ana Gavrilița, Victor Pruteanu, Liudmila Popova). Prin decizia Curții de Apel din Chișinău 02-3a-3905-22022016 din 13 aprilie, a fost anulată decizia Judecatoriei Centru (jud. N. Corcea) și au fost respinse pretențiile companiei FinPar Invest.

12 august 2016

Finpar Invest atacă la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel din 13 aprilie 2016.

2017

În iunie 2017, Finpar Invest vinde terenul cafenelei Guguță companiei Regata Imobiliare (care aparține lui Ceslav Ciuhrii).

„Finpar Invest”, companie controlată prin intermediari de politicianul Vladimir Plahotniuc, a vândut cafeneaua „Guguță” situată în parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală. Guguță a ajuns în proprietatea firmei „Regata Imobiliare” SRL, care aparține unei alte firme, „Biotehnos” SRL, fondată de omul de afaceri Ceslav Ciuhrii. Firma „Regata Imobiliare” este și proprietara a două terenuri în sectorul Ciocana, mun. Chișinău, pe care urmează a fi construită o zonă comercială care va găzdui inclusiv primul magazin Kaufland din R. Moldova.

Conform actelor de la Cadastru, tranzacția prin care „Finpar Invest” a vândut cafeneaua „Guguță” către „Regata Imobiliare” SRL a avut loc pe 27 iunie 2017, la doar două săptămâni după ce Curtea Supremă de Justiție a admis recursul firmei „Finpar Invest” SRL și a trimis la rejudecare dosarul prin care compania controlată de Vladimir Plahotniuc cere permisiunea de a construi un hotel în Grădina Publică „Ștefan Cel Mare și Sfânt”.


sursa: Ziarul de Gardă

14 iunie 2017

Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie (Valentina Clevadî, Maria Ghervas, Ion Druţă, Iurie Bejenaru, Galina Stratulat) a anulat Decizia Curții de Apel 02-3a-3905-22022016 din 13 aprilie 2016, la cererea înaintată de SRL „Finpar Invest” împotriva Consiliului municipal Chişinău (cu Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor în calitate de intervenient accesoriu) cu privire la contestarea actului administrativ.

CSJ a decis remiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel Chişinău, în alt complet de judecată.

2018

7 iunie 2018

Colegiul Civil al Curţii de Apel Chişinău (judecătorii Gîrbu Silvia, Dașchevici Grigore, Lidia Bulgac) emite decizia nr. 3a-1180/17. Prin această decizie:
Se admite pretenția reclamantului SRL „Finpar Invest” în partea anulării sintagmei „fără drept de privatizare” din pct. 1 al Deciziei Consiliului Municipal Chișinău nr. 11/35 din 23.12.2014.

Se anulează sintagma „fără drept de privatizare” din pct. 1 al Deciziei Consiliului Municipal Chișinău nr. 11/35 din 23.12.2014.




12 iunie 2018

Ceslav Ciuhrii face o declarație în presă în care dezvăluie ce planifică să construiască în locul cafenelei Guguță, în lipsă totală de transparență și fără oricare consultări publice.

sursa: Newsmaker

24 iunie 2018

Apare mișcarea civică Occupy Guguță, a cărei una dintre revendicări este salvarea Cafenelei și readucerea acesteia în domeniul public. Membrii mișcării încep să organizeze regulat evenimente în fața Cafenelei.

sursă: OccupyGuguta blogOccupyGuguta facebook


19 iulie 2018

Consiliul Național al Monumentelor Istorice de pe lîngă Ministerul Culturii a avizat pozitiv proiectul de construcție a unui business-centru în locul Cafenelei Guguță.

Vitalie Voznoi_fb_live_19.07.2018.mp4

În aceeași zi (19 iulie), Ion Ștefăniță, președintele AIRM și membru al CNMI, care anterior apăra cafeneaua, a votat pentru construcția business-centrului.

Ședința a avut loc în cele mai „bune” tradiții ale ușilor închise, în lipsă totală de transparență, fără publicarea prealabilă pe site-ul Ministerului, cu limitarea accesului activiștilor civici la discuție.


sursa: Occupy Guguta

16 octombrie 2018

Primăria mun. Chișinău emite autorizație de desființare cu Nr. 20

sursa:

14 noiembrie 2018

Prin decizia Curții Supreme de Justiție nr.3 ra-1426/2018, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (alcătuit din judecătorii Iulia Sîrcu, Mariana Pitic și Victor Burduh) au declarat inadmisibil recursul depus de Consiliul municipal Chişinău și au lăsat în vigoare decizia Curții de Apel din 7 iunie 2018.

18 decembrie 2018

Primăria CMC emite Certificatul de Urbanism pentru proiectare nr. 814/18

  • Certificatul nr. 814/18

Între 2018 și 2020, mișcarea Occupy Guguță a organizat în spațiul din fața cafenelei numeroase întâlniri și evenimente: proiecții de film, petreceri, dezbateri și discuții, subotnik-uri, proteste și acțiuni.


sursa: Occupy Guguță

2019

16 octombrie 2019

Revocarea Avizelor emise de CNMI din 07.09.2018 cu nr. 16 și 19.07.2018 pentru schița de proiect „Construirea unui centru social-cultural și de agrement din str. Maria Cebotari, nr. 20, mun. Chișinău” (regim de înălţime proiectat – 8 niveluri supraterane, 2S+D+P+ 7E), după Demersul depus de petiționari.


sursa: Guvernul RM

24 decembrie 2019

Revocarea Certificatului de Urbanism pentru Proiectare de către Primăria mun. Chișinău.


sursa: Primăria Chișinău

2020

11 martie 2020

Regata Imobiliare dă în judecată MECC pentru anularea deciziilor.

P.S. Ședința de judecată a fost amânată pentru 27 martie.


sursa: Newsmaker

19 mai 2020

Regata Imobiliare dă în judecată Primăria mun. Chișinău pentru revocarea Certificatului de Urbanism pentru proiectare.


sursa:


10 iunie 2020

La ședința de judecată, judecătorul Oleg Melniciuc propune comasarea celor două dosare, al Primăriei și cel al MECC la judecătoria sectorului Rîșcani.


sursa: Judecătoria Chișinău

10 iulie 2020

Ședința de judecată: SRL REGATA IMOBILIARE vs. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – Ședință amânată pentru 4 septembrie. A.O. Centrul de Urbanism și inițiativa civică Occupy Guguță depun cerere de interveniență în procesul de judecată.


sursa: Judecătoria Chișinău

4 Septembrie 2020

Ședința de Judecată între Regata Imobiliare și MECC a fost amânată pentru 23 septembrie. AO Centrul de Urbanism a fost acceptat ca parte terță în procesul de judecată. Solicitarea inițiativei civice Occupy Guguță a fost respinsă pe motiv că doar asociațiile înregistrate sau persoanele fizice pot face parte din proces.

23 septembrie 2020

Ședința de Judecată a fost amânată conform Dispoziției nr. 47 din 10.09.2020 în scopul prevenirii și răspândirii infecțiilor respiratorii provocate de virusul COVID-19.

2021

10 februarie 2021

Ședința de judecată la Judecătoria sectorului Râșcani. Decizia de a comasa dosarul de judecată a companiei Regata cu Primăria Municipiului Chișinău și a celui cu MECC.

5 martie 2021

Următoarea ședință va avea loc pe 5 martie la ora 12:00 la Judecătoria Râșcani.

...

De la apariția știrii despre privatizarea cafenelei au fost inițiate 2 petiții, prima în 2015 care a adunat peste 2000 de semnături și a doua în 2018 care a adunat în jur de 200 de semnături online.

Notă informativă: Investigația RISE Moldova

Proiectul clădirii preconizat în locul Cafenelei Guguță.