scurt istoric

Prin anii 50’ ai secolului XX, lângă actualul cinematograf „Patria” se deschisese restaurantul „Moldavia”. În 1961, aici deja era o cantină publică. În spatele cantinei, în parc, era o scenă de vară unde cânta orchestra și se făceau concerte în aer liber, se dansa și se distra frumos și socialist.

Cantina „Moldavia”, 1954. Foto: Ivan Taukci

Fosta cantină era pe timpuri un loc de importanță socială, popular pentru studenți și parte a celui mai vechi parc din oraș: Grădina Publică Ștefan cel Mare (patrimoniul arhitectural național sub numărul 1 pe listă).


În 1967(?9) în perioada construcției clădirii Comitetului Central al PCM, pe locul cantinei și a scenei s-a construit restaurantul „Noroc”, proiectat de arhitecții V. Kudinov și V. Zaharov.

În gazeta „Вечерний Кишинев” (Chișinăul de seară) la 3 iunie 1972 se anunța deschiderea unui restaurant cu bucătărie rusească.

sursa: blog OldChișinău

După 7 ani de activitate și chefuri restaurantul a fost închis pentru reconstrucție, condusă de arhitecții Serghei Lebedev, Nicon Zaporojan și transformat într-o cafenea numită „Сказка”, iar în 1981 redenumită în „Guguță”.

O altă legendă urbană spune că restaurantul „Noroc” nu a mai fost redeschis deoarece se afla în apropiere de Comitetul Central al Partidului Comunist, iar membrii acestuia ar fi fost deranjați de gălăgia localului.

sursa: blog OldChișinău

Ziarul „Вечерний Кишинев” din 4 februarie 1987, spune:

В кафе «Гугуцэ» начал работать городской клуб «Молодежь и мода». Его задача — знакомить юношей и девушек с современными направлениями моды в одежде, воспитывать музыкальные вкусы, учить танцевать. На первом вечере была представлена разнообразная коллекция образцов женской одежды, сшитых из отечественных тканей в художественной лаборатории ПО «Стяуа рошие». Эта коллекция ежемесячно будет обновляться. В вечере приняли участие популярный коллектив Кишиневского Дома молодежи ансамбль бального танца «Альтаир», а также театр юмора и сатиры «Мимы» мединститута. Клуб будет работать по пятницам, субботам, воскресеньям.

Secvență din filmul „Переходный возраст” din 1981, unde putem observa clădirea în toată splendoarea sa din vremurile sovietice.


sursa: Youtube

Revista „Moldova” №3, 1982, scrie:

...Deocamdată „Guguță”, unic în țară, e locul cel mai indicat pentru a ne întâlni cu copilăria noastră. Ce matinee elevate, ce expoziții de desene și alte opereale mânuțelor dibace s-ar putea organiza printre aceste ciuperci!


sursa: Platzforma

Clădirea avea un design revoluționar: geamurile erau largi și pline de lumină, de la un etaj la altul se schimba decorul și forma meselor, iar pe pereți era o frescă după picturile lui Igor Vieru. Intrarea a căpătat și o copertină stilizată, inspirată de cușma lui Guguță.



sursa: Descoperiri Urbane
sursa: BACU

Pereții erau decorați în basorelief tematic de ceramista emerită, Nelly Sajin (?).

sursa: blog OldChișinău

Pe un perete era pictată și o frescă de unul dintre cei mai mari artiști ai Moldovei: Igor Vieru.
Aici vede
ți un fragment central din fresca propriu-zisă.

Pe dinafară, ferestrele largi erau decorate cu ilustrații monocrome din povești binecunoscute.

Privatizarea

La începutul anilor 2000, cafeneaua a încetat să funcționeze și a devenit un colț abandonat al parcului. Chiar dacă era proprietate municipală, a fost privatizată ilegal în 2007, apoi vândută și cumpărată de diferite companii cu lipsă totală de transparență.

În 2018, proprietarul Regata Imobiliare primește permisiunea de a construi un centru de afaceri/complex hotelier pe acest loc, obținând o autorizație de demolare.

Atât atunci, cât și anterior, au intervenit activiștii civici, deoarece statul nu făcea față acaparării spațiului chiar din inima Grădinii Publice.