Vi har bursdag!

I disse dager er det nøyaktig fem år siden vi åpnet dørene med fersk gjærbakst hver fredag for første gang. Dette vil vi feire med gode nyheter i hele sommer!

Mye har skjedd på fem år og vi er utrolig takknemlig for alle som handler hos oss, kommer med ris og ros og anbefaler oss videre til andre. På den måten har vi nådd ut til mange og produksjonen øker stadig. Tusen takk for all støtte! Vi fortsetter videre og ser lyst på fremtiden!

Grethe Dalen, baker

Grethe Dalen er grunnleggeren av Gjerstadbakeren. Etter hard jobbing både med etablering av eget firma og restaurering av et gammelt hus fra 1846 som skulle bli utsalget og kjøkkenet til Gjerstadbakeren, hadde hun en solfylt sommerdag i 2014 en offisiell åpning av noe som skulle bli en stor suksess de neste årene, nemlig sitt lokale bakeri, Gjerstadbakeren, i Øvre Gjerstad. Selveste Bodil Nordjore klippet båndet og solgte også egne bøker på åpningsdagen. Ellers var åpningsdagen preget av fløytemusikk, salg av ferske bakevarer og taler av blant annet ordføreren.

Men Grethes suksess startet ikke her. Allerede i 1990 begynte hun å bake kransekaker på bestilling, og på midten av 90-tallet lærte hun også av sin svigermor å bake Gjerstadkling. Herfra ble det mer og mer populært med Grethes bakevarer. I mange år bakte hun hjemme på sitt eget kjøkken og i eget bakerrom i kjelleren. Men da dette ble for smått for henne, skjønte hun at det var på tide å starte noe større.

Hun begynte å planlegge, og samarbeidet med sin mann om å restaurere det gamle huset på gården, med stort kjøkken og stenovner. Hun gikk på kurs. Blant annet var hun på flere kurs på Nofima med André Løvaas, som er treneren for Norges bakerlandslag. I tillegg hadde hun mye erfaring med matlaging, både fra egen interesse og fra skolegang.


Dette ble starten på Gjerstadbakeren, og etter åpningen i 2014 har hun stadig fått flere kunder, og mange kunder drar gjerne langt for å handle hos Gjerstadbakeren. I bakeriet har Grethe noen hjelpemidler, men baksten blir bakt med kjærlig hånd. Hun har 3 etasjes steinovn som alle bakevarene blir stekt i, men likevel har hun problemer med kapasiteten. Deigene blir større og større, og kundene flere, og hun jobber hver dag med å få alt til å gå opp, både når det gjelder service, utbaking, steking, oppbevaring, osv. En lang stund solgte Grethe bakevarer gjennom døråpningen inn til kjøkkenet, men har heldigvis fått et eget rom til utsalg.

Mange kunder kommer og handler hos Gjerstadbakeren bare for å se blide Grethe bak disken hver fredag, eller når de er der i ferier, og hun svikter aldri, uansett hvor stressende situasjonen måtte være. Hun elsker kundene sine, bare hyggelige folk!

Grethe har gode hjelpere som jobber deltid.

Grethe er også så heldig at hun er en del av matnettverket Regional Matkultur, noe som tyder på kvalitet. Dette er hun veldig stolt av.

Grethe Dalen har lenge hatt interesse av baking, og har endelig fått oppfylt drømmen med et eget bakeri.

Grethe har etter hvert utarbeidet et stort repertoar av bakervarer som faller i smak hos alle kunder.

Grethe hadde nok ikke tenkt at bakeriet hennes skulle bli så stort og populært da hun hadde åpning i det lille, gamle huset på gården i 2014.

Grethes svigermor skal ha mye av æren for å ha lært henne å bake blant annet Gjerstadkling på midten av 90-tallet, og for å ha stått på og hjulpet Grethe hele veien dit hun er i dag.