From Computational to Cyber-Physical Processes and IoT: Objects and Services

Ιστότοπος του βιβλίου 

Από τις Υπολογιστικές στις Κυβερνο-φυσικές Διεργασίες και το IoT: Αντικείμενα και Υπηρεσίες 

Under Construction

Book overview

ISBN: 978-960-418-961-8

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 112690413

ΕΚΔΟΣΗ: 1η Έκδοση

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2022

ΣΕΛΙΔΕΣ: 736


Περιεχόμενα (επιλέξτε Περιεχόμενα)

Κεφάλαιο 1 (επιλέξτε Ξεφύλλισμα) Βιβλιογραφία   

       

Το βιβλίο, προϊόν εμπειρίας 35 χρόνων στη διδασκαλία του προγραμματισμού στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, έχει στόχο να μυήσει τον αναγνώστη στην τέχνη του προγραμματισμού με βάση τα αντικείμενα και τις υπηρεσίες και να δώσει όλες εκείνες τις βασικές γνώσεις για τη μετάβαση από τις υπολογιστικές διεργασίες στα Κυβερνοφυσικά συστήματα και το IoT που αποτελούν τον πυρήνα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0).

Μέσα από τις 700 σελίδες του δίνει με αναλυτικό τρόπο και με πολλά παραδείγματα όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας προγραμματιστής για να ξεκινήσει αποδοτικά το ταξίδι του στον χώρο της ανάπτυξης συστημάτων.


Είναι ιδανικό για την διδασκαλία του Αντικειμενοστρεφούς Προγραμματισμού.


Ιστοσελίδα στον διαδικτυακό τόπο του Εκδότη: https://www.tziola.gr/book/ypologistikes-kyverno-fysikes-diergasies-iot/

Αντικείμενο και Στόχος του βιβλίου

Κύριος στόχος του βιβλίου είναι να μυήσει τον αναγνώστη στην τέχνη του προγραμματισμού με βάση τα αντικείμενα και τις υπηρεσίες. Αντικεί­μενα, υπηρεσίες, υπολογιστικές διεργασίες, κυβερνοφυσικές διεργασίες, "έξυπνα" αντικείμενα, διαδίκτυο, παγκόσμιος ιστός και Διαδίκτυο των Αντικειμένων (ΙοΤ) συ­γκαταλέγονται μεταξύ των βασικών εννοιών πάνω στις οποίες ο αναγνώστης καλεί­ται να δομήσει τη βασική του γνώση για ανάπτυξη συστημάτων λογισμικού.  Οι έννοιες αυτές διαμορφώνουν επιπλέον έναν νέο οδικό χάρτη για τον αναγνώστη που θέλει να μυηθεί στην τέχνη του προγραμματισμού.

Γραμμένο με βάση την πολυετή εμπειρία διδασκαλίας Προγραμματισμού στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών  δίνει με αναλυτικό τρόπο και με πολλά παραδείγματα όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας προγραμματιστής για να ξεκινήσει αποδοτικά το ταξίδι του στον χώρο της ανάπτυξης συστημάτων.

Το βιβλίο έχει ως πρώτο κύριο στόχο την εξοικείωση με τις βασικές αρχές της διαδικασίας ανάπτυξης λογισμικού, αξιοποιώντας την αντικειμενοστρεφή προσέγγι­ση και την έννοια της υπηρεσίας. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε χρησιμοποιή­σει αποτελεσματικά και για πολλά χρόνια μια προσέγγιση που αξιοποιεί υπάρχουσα γνώση από την καθημερινή πρακτική για να θεμελιώσει πάνω σε αυτή τις βασικές έννοιες για τη δόμηση των συστημάτων λογισμικού. Περιγράφουμε πρακτικές από τον φυσικό κόσμο με τις οποίες είναι εξοικειωμένος ο αναγνώστης και οι οποίες αξιοποιούνται στη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού. Αυτό βοηθάει στη σε βάθος κατανόηση των εννοιών αυτών.

Με τη μετεξέλιξη του διαδικτύου σε Διαδίκτυο των Αντικειμένων, η μετατροπή φυσικών αντικειμένων σε "έξυπνα" (smart objects) αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον κατασκευαστή λογισμικού. Τα "έξυπνα" αντικείμενα παρέχουν υπηρεσίες που μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά για τη δημιουργία καινοτόμων προϊ­όντων και υπηρεσιών, αλλά και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των σημε­ρινών προϊόντων. H παρουσίαση βασικών εννοιών και αρχών προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του παρόντος βιβλίου.

 

 


About me

I am a Professor of Software and System Engineering at Computer Engineering & Informatics, University of Patras , 26500 Patras, Greece.My main research interests include Industrial Engineering and Automation, Cyber-Physical Systems, IIoT, IoT, System Modelling, Mechatronics, Embedded Systems, Component and Service Based Development, Service Oriented Architectures, ... Visiting Prof. Technische Universitat Munchen 2014Visiting Prof. Saarland Univ. Germany, 2010-11Visiting Prof. Helsinki Univ.of Technology, Aalto,  2009-2010.More: https://sites.google.com/site/thramboulidiskleanthis/

  

Resources