Boeddhisme in het Westen

Gevolgen Boeddhisme in het westen

Wanneer het Boeddhistisch gedachtengoed in het westen meer invloed krijgt, zal dat wereldwijd positieve gevolgen hebben voor de maatschappij: er ontstaat meer verdraagzaamheid, meer saamhorigheid, respect voor alle leven. De verantwoordelijkheid wordt bij jezelf gelegd; er zal beduidend minder vlees worden geconsumeerd (boeddhisten zijn meestal vegetariërs). En er wordt aangetoond dat iedereen in staat is zichzelf te verbeteren. Er is een volledig begrip voor andersdenkenden. Naast boeddhistische Centra zijn ook de Kloosters onontbeerlijk. De functie van een klooster is beduidend anders dan die van een centrum. Nog een belangrijk punt: veel NGO ‘s, zogenaamde goede doelen organisaties, zullen steeds minder nodig zijn omdat iedereen meer respect heeft voor ALLE leven.

Nalanda Klooster Toulouse

Nalanda is een unieke boeddhistische klooster voor westerse monniken in de Tibetaanse Gelug traditie, gelegen op ongeveer 40 km van Toulouse in het district Tarn van Zuidwest-Frankrijk.

Momenteel zijn er ongeveer 25 monniken, 50 leken en nonnen vormen de kern van de gemeenschap. Nalanda Klooster biedt een ideale omgeving om studie en praktijk te combineren in een passende levensstijl. Als eerste wil Nalanda een thuis zijn voor monniken om te trainen in de filosofie, monastieke discipline en retraites.

Nalanda heeft twee voltijdse opleidingen, de FPMT Basic Program en Masters Program. Deze programma's staan open voor monniken, nonnen en leken. De cursussen worden gegeven door gekwalificeerde docenten, die zijn Geshes van Sera klooster (India). Daarnaast Nalanda is zeer gelukkig om andere vooraanstaande leraren en Hoge Lama's verwelkomen het hele jaar door.

De abbot Geshe Jamphel, monniken, nonnen en studenten van het Masters Programma

Enkele mogelijkheden in Nalanda, naast de studie en praktijkoefeningen:

  • Retraite
  • Rustpunt tot contempleren en zelfreflectie
  • Hulp bij verslavingen en tijdelijke psychische disharmonie
  • Het is bewezen dat dit vaak beter werkt dan opname in een therapeutisch tehuis. Belangrijk pluspunt is dat je geen etiket krijgt opgeplakt van opgenomen te zijn geweest.

Zo heeft Nalanda in de afgelopen jaren effectief hulp geboden bij:

  • Alcoholverslaving
  • Depressies
  • Burn-outs
  • Drugsverslaving
  • na een ernstig auto ongeluk: nadenken over de zin van het leven

Dit betreft natuurlijk geen grote aantallen mensen tegelijk, maar er zijn altijd wel een of meer mensen aanwezig waar bovenstaande op van toepassing is.

Het is niet ongebruikelijk dat monniken, of ook vrijwilligers na een aantal jaren de maatschappij weer in gaan. Zij zijn er dankzij hun ervaring in het klooster zeker niet slechter op geworden en kunnen op hun gebied in de praktijk brengen wat is geleerd en ervaren.