Qui som?
L'Associació Cultural i Educativa "La Riscla" es crea el gener de l'any 2010 per representar el col·lectiu de mestres que crea i treballa des de l'any 2007 en el projecte "El flabiol a l'escola".
Els fins de l’associació són:
1. Fomentar el coneixement i l’aprenentatge del flabiol i el tamborí en el món educatiu.
2. Promoure la integració dels instruments tradicionals catalans a l’ensenyament.
3. Crear les condicions per a afavorir que el treball musical que es realitza a les escoles traspassi les fronteres de l’aula i surti al carrer, als teatres, a les festes i celebracions, ja sigui tan dins l’àmbit de l’escola com fora del centre escolar.
4. Fer conèixer i viure la realitat que envolta els instruments tradicionals, tant de la pròpia localitat com d’altres indrets: entremesos, concerts, danses diverses, etc.
5. Donar a conèixer els projectes educatius de l’associació i facilitar materials pedagògics i formació a tots els mestres, escoles i entitats que s’hi interessin.
Per aconseguir les seves finalitats, l’associació realitza les activitats següents:
1. Elaboració de materials que facilitin el desenvolupament dels projectes de l’associació.
2. Formació relacionada amb els projectes de l’associació.
3. Organització i gestió de trobades de flabiolaires escolars.
L'ACE "La Riscla" és fundada per un grup de mestres especialistes de música de diverses escoles del Vallès Occidental: Ferran Miquel, David Mestre, Judit Vilellas, Anna de la Cruz, Anna Agudo, Deborah Hernández, Albert Pol, Eva Blasco i Cristina Colls.
L'estiu del 2007, després d'una proposta d'en Ferran Miquel, decidim aprendre a tocar el flabiol i el tamborí i, engrescats amb la seva proposta, ens posem a elaborar aquest projecte que us presentem.
Després d'un any de feina, ens constituïm oficialment com a grup de treball ("El flabiol, el tamborí i la dansa a l'escola"), adscrit al Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Occidental II - Terrassa (curs 2008-2009), que continua treballant per a crear nous materials.
El curs 2009-2010, el projecte pilot s'inicia a cinc escoles del Vallès: Escola Can Deu, Escola Floresta, Escola Can LLong i Escola Ribatallada de Sabadell i Escola Benviure de Castellbisbal. El treball del curs culmina amb la celebració de la Primera Trobada de Flabiolaires Escolars al parc de la Romeua de Sabadell.
Curs rere curs el projecte continua creixent així com també el nombre de mestres que participa i col·labora en la creació de materials didàctics i en l'organització de les trobades anuals. El 2012 publiquem la primera guia didàctica que explica pas a pas i al llarg de les seves 10 unitats didàctiques com introduir el projecte a l'escola i com treballar en el dia a dia a l'aula. El 2013 es presenta el nou model de tamborí que proposa La Riscla i es publica la Guia Didàctica de construcció del tamborí.
El curs 2014-2015 el grup de treball canvia de zona i s'adscriu al Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Occidental I - Sabadell continuant amb la seva tasca d'elaboració de materials didàctics i d'organització d'activitats diverses.
Actualment el grup segueix treballant amb l'objectiu d'assessorar els mestres que ho necessitin i per coordinar les Trobades de Flabiolaires Escolars.
Recentment hem obert el nostre canal youtube, amb la Gemma Balagué i altres col·laboradors com a flabiotubers on oferim diversos videotutorials ditigits a alumnes de primària que serveixen de guia per a aprendre a tocar el flabiol.
Els materials i projectes que trobareu en aquest web han estat elaborats per l'associació i són propietat de l'associació. Els compartim lliurement sota llicència específica de Creative Commons. Sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuida i comunicada públicament però no es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.