Ellingsrudåsen barneskole må bli ny!


  1. Bakgrunn

Foreldre og lokalbefolkning på Ellingsrud i Oslo ønsker at Ellingsrudåsen barneskole skal rehabiliteres eller bygges ny så raskt som mulig. Eksisterende skolebygg sto ferdig til bruk i 1973. Skolen har over mange år slitt med sprengt kapasitet, dårlig inneklima og et sammensurium av midlertidige løsninger i påvente av en skikkelig rehabilitering som har påvirket både elever og ansatte ved skolen.

Myndighetene har lenge vært klar over problemene og behovet for rehabilitering og oppgradering. Skolen omfatter også en kommunal spesialavdeling som også har behov for utvidelse. Rehabilitering av Ellingsrudåsen barneskole lå inne i den forrige skolebehovsplanen (2019-28) med ferdig rehabilitering av skolen til skolestart høsten 2024. I forslaget til ny skolebehovsplan 2022-2031 er rehabilitering av Ellingsrud skole utsatt helt til 2027.

Kommunens begrunnelse for utsettelse av rehabilitering av Ellingsrudåsen barneskole, er at det kreves tilleggsutredninger da bygningsmassen viste seg å være i enda dårligere forfatning enn tidligere antatt. Det skal prosjekteres for riving og nybygg. Det er ikke vanskelig å forstå at kommunen trenger tid til å gjøre dette arbeidet grundig, men vi krever at dette gjøres så raskt som mulig. Skolen har vært nedprioritert over mange år, og våre barn kan ikke vente lenger på at deres rettigheter til et godt arbeids- og læringsmiljø blir ivaretatt. Kapasitetsproblemer og dårlig inneklima går ut over undervisningstilbudet til barna og det fysiske arbeidsmiljøet til både barn og voksne. Barn og unge har dessuten vært særlig rammet under pandemien, og da spesielt de som ikke har kunnet få solid oppfølging hjemmefra under periodene med hjemmeskole. Da er det spesielt viktig å gi disse barna et bunnsolid skoletilbud i et trygt og godt miljø - hvis ikke, blir de dobbelt rammet!



  1. Derfor må vi rehabilitere Ellingsrudåsen barneskole SNAREST!

2.1 Sprengt kapasitet

Ellingsrudåsen skole har i dag 500 elever og 100 ansatte. Skolen har over lang tid slitt med kapasitetsutfordringer. For å bøte på dette har det blitt satt opp flere midlertidige tilbygg. Flere av disse er vedtatt fjernet innen september 2024. Når disse må fjernes i 2024, går kapasiteten drastisk ned. I tillegg medfører utredninger, oppsett og riving av midlertidige bygg betydelige kostnader.

Aktivitetsskolen (AKS) mangler skikkelige lokaler. I utgangspunktet var ett av byggene tiltenkt AKS, men på grunn av manglende kapasitet i øvrig bygningsmasse, måtte bygget brukes til undervisningsformål. AKS er nå henvist til ledige klasserom før og etter skoletid.

Skolen har ikke plass til å gi lærerne gode arbeidsrom. Lærerne er fordelt på 3 arbeidsrom hvor kapasiteten er sprengt. På hele skolen finnes kun 1 møterom som må deles av alle. Det er også stor mangel på grupperom. Hvordan skal skolen kunne tilby individuelt tilpasset opplæring når den mangler plass til f.eks. å dele opp klassen(e) i grupper?

De midlertidige skolemodulene skal avvikles i 2024. Da må enda flere elever presses inn i hovedbygget, og kapasitetsproblemet blir ytterligere forverret!


2.2 Elendig inneklima

En forenklet tilstandsvurdering ble i 2019 utarbeidet for det midlertidige bygget "Arken" (opprinnelig tiltenkt AKS, men på grunn av kapasitetsproblemer benyttet til undervisning). Her vurderes bygget til tilstandsgrad 3 (aller dårligst), først og fremst på bakgrunn av alt for dårlig ventilasjon: "Nåværende ventilasjonsløsning er ikke tilfredsstillende iht. dagens krav til luftmengder, inneklima, varmegjenvinning (energieffektivitet) eller filtrering. Det anbefales installering av balansert, mekanisk ventilasjon med varmegjenvinning og filtrering i bygningen." I tillegg til dårlig luftkvalitet, plages elevene av at rommene er kalde om vinteren og varme om sommeren. Ventilasjonssystemet klarer ikke å ventilere skikkelig, så man må lufte via vinduer også. Dette gjør det svært kaldt i klasserommet om vinteren og gir allergiske elever og lærere store plager i pollensesongen. Dessuten vet man at dårlig inneklima går utover elevenes skoleprestasjoner.

Det foreligger ingen liknende rapport for hovedbygget, men også der er det dårlig luftkvalitet. Mange elever rapporterer om hodepine. Arbeidstilsynet skriver i en tilsynsrapport fra 2011 at:

“Arbeidstilsynet Oslo vurderer at det foreligger brudd på forskrift om arbeidsplasser og arbeidslokaler § 8 ved Ellingsrudåsen skole fordi det er opplyst om at lokaler ikke har tilfredsstillende klima og luftkvalitet og at ansatte opplever plager som kan være relatert til inneklimaforholdene.”

Årsaken til Arbeidstilsynets sterke kritikk, er blant annet svært mangelfull ventilasjon i hovedbygget. Her har alle lærerne sine arbeidsplasser. Selv 10 år etter Arbeidstilsynets kritikk av inneklimaet ved skolen, har ikke ventilasjonen i hovedbygget blitt fikset!


2.3 Bygningsmessige forhold

En forenklet tilstandsvurdering ble i 2019 utarbeidet for det midlertidige bygget "Arken" (opprinnelig tiltenkt AKS, men på grunn av kapasitetsproblemer benyttet til undervisning). Her vurderes bygget til tilstandsgrad 3 (aller dårligst). Restlevetid anslås til 0 år. I tillegg til svært mangelfull ventilasjon, nevnes det at rømningsvindu har dårlig funksjonalitet, eldre vinduer samt ledningsnett for avløp og tappevann anbefales skiftet ut innen 2024 og og det elektriske anlegget har oppnådd teknisk levetid. Dette bygget huser skolens byomfattende spesialgruppe for elever med autismespekterforstyrrelser, og at den er i så dårlig forfatning er på ingen måte godt nok for skolens mest sårbare elever. Skolen er opptatt av at undervisningen for denne gruppen skal gi funksjonelle ferdigheter; for å få til det, trenger man hensiktsmessige bygg med godt læringsmiljø!

De midlertidige skolemodulene har god standard, men skal avvikles i 2024. Disse er de eneste byggene skolen har med godt inneklima!


2.4 Erstatningslokaler er på plass

Nye, lyse, fine erstatningslokaler med topp inneklima ligger rett i nærheten av barneskolen. Erstatningslokalene er dessuten modulbasert, så de kan lett opp- eller nedskaleres etter behov. Så snart Bakås-elevene flytter inn på nye Bakås skole, vil disse lokalene bli ledige. Da vil vi ha neste skole inn der - Ellingsrud eller Ellingsrudåsen! Det er både praktisk, miljøvennlig og ikke minst økonomisk svært gunstig!


2.5 Lokalsamfunn i positiv utvikling. Ny og forbedret barneskole vil støtte opp under dette!

Ellingsrud er et flott område i naturskjønne omgivelser med marka som nærmeste nabo. Skolens inntaksområde er et populært boligområde med blokker, rekkehus og tomannsboliger som er veldig attraktive både for småbarnsfamilier, par og enslige, og Ellingsrud er et multinasjonalt lokalsamfunn som fungerer veldig godt. I tillegg er vi som bor her heldige som har en skole som ligger så sentralt i vårt lille samfunn her på åsen! Barna kan gå eller sykle til skolen - som regel på gangveier og uten å bli utsatt for alt for mye biltrafikk. Vi har et veldrevent idrettslag med fotball, håndball, tennis og allidrett, og vi har fått en egen idrettshall ikke langt fra boligområdet. Nærsenteret tilbyr kiosk, butikk og kafé, og med kollektivtransport er det kort vei til bibliotek, svømmehall på Furuset, og kjøpesenter med tilhørende fasiliteter i Lørenskog.

Ellingsrudåsen skole har over lengre tid jobbet målrettet for å sikre et godt og trygt skolemiljø - og for å hjelpe den enkelte elev i sin utdannings- og selvutviklingsprosess. Individuelt tilpasset opplæring sikres blant annet gjennom læringsbrett 1:1, et pedagogisk verktøy utviklet for nettopp dette formålet. Skolen har miljøterapeuter, -lærere og en egen helsesykepleier i tillegg til hardtarbeidende, løsningsorienterte lærere. Vi er stolte over alle disse som gir så mye av seg selv for at elevene skal ha et trygt og godt læringsmiljø og trives både på skolen og på fritiden!

De ansatte på skolen trives veldig godt. Skolen har kvalifisert personell med god formalkompetanse, og de representerer mangfoldet blant elevene. Dette er med på å gi elevene gode rollemodeller som de lett kan identifisere seg med. Skolen har hatt en del utskiftinger i stab, der noen slutter for å komme nærmere hjemlige trakter, eller til større og bedre skoler. Vi ønsker at det skal legges til rette med et nytt skolebygg som hjelper oss å beholde disse dyktige lærerne! Det vil gi økt stabilitet, kontinuitet og trygghet i hverdagen for barna. Dette er spesielt viktig for de mest sårbare barna og vil gi dem en mer solid base i livet! Flere barneskoler i Groruddalen har sett liknende problemer med rekruttering. Bakås skole har ikke dette problemet, og det er naturlig å tenke seg at vissheten om rehabiliterings- og utvidelsesplanene der har hjulpet dem. Vi ønsker det samme for Ellingsrudåsen!

For den enkelte familie, for lokalsamfunnet og for storsamfunnet er gode skoler avgjørende for suksess. Vi ønsker at skolemyndighetene støtter opp om Ellingsrud og den positive utviklingen vi ser i området. Vi vil at det gode oppvekstmiljøet skal bestå, og da er rehabilitering og utvidelse av skolene sentralt. Vi vil at barna og ungdommene her skal få plass på en god skole - og på samme skole som søsken, venner og naboer. Hvis man ikke tar grep om både barne- og ungdomsskolen nå, er det reell fare for at utviklingen går i feil retning. Vi må vise de unge at vi bryr oss og ønsker å investere i deres fremtid.


Bilder fra Ellingsrudåsen skole: