Descripció de les sessions

Sessió 1 → 19/03/2024

Un cop ja reunides, voliem formular totes les preguntes possibles per posar en context els diferents objectius a assolir en aquest projecte. Durant la sessió vam fer una pluja d'idees però amb ajuda de la docent, ens va ajudar a saber reconduir l'estil de preguntes a realitzar a l'entitat. Despres de haver-les reconduit, les vam poder fer de forma coherent .Les preguntes estaven encarades sobretot en el perfil del joves que portarien l'entitat i preguntes orientatives sobre la falca.

Sessió 2 → 21/03/2024

En aquesta sessió, ens hem reunit amb Miki de la Fera Ferotge. Ha sigut el primer contacte amb l’entitat on hem pogut crear un espai on han sorgit propostes interessants. En aquesta sessió es pretenia establir respostes conjuntes a les preguntes preparades en la sessió anterior per tal de poder elaborar un diagnòstic adequat que ens permeti donar resposta a les necessitats detectades. 

Al llarg de la sessió s'ha parlat sobre l'entitat Fera Ferotge, dels punts liles i el seu funcionament, s'ha obert un debat envers si volem utilitzar reggaeton com a base o una altra tipologia de música. També sobre què la falca ha d'estar adequada a les circumstàcies. Per altra banda, s’ha esmentat la proposta d’utilitzar un missatge dinàmic però que aquest no opaqués la importància que ha de ser un missatge preventiu, etc.

A part d’això, també s’ha comentat que podria ser interessant incloure diferents idiomes, que inclogui tots els diversos indrets de la comarca, de remarcar l’existència dels punts liles…

Tanmateix, una de les dificultats en les que ens podem trobar és que encara no sabem del cert si hi haurà participants. Malgrat això, la Miki ens ha comentat que farà el possible per trobar a persones, i nosaltres també.

A part d’això, ens ha recomanat que ens informem sobre campanyes de la Generalitat que parlin sobre aquesta temàtica i cercar altres falques que s’haguin creat per tenir-les com a referents.

Per últim, ens hem reunit amb el grup i hem planificat les diferents sessions.

Sessió 3 → 02/04/2024 

Durant la sessió d'avui la dediquem a compartir la nostre proposta de planificació de les sessions amb els i les companyes de classe per tal de que ens fessin una valoració i opinió, i el retorn ha estat el següent:

Per altra banda, part del grup ha fet el retorn de l’avaluació de la planificació d'un altre grup “casal claret”.

Ens reunim amb la professora i ens explica el model de democràcia sociodigital i ens diu que hem de tenir en compte aquest model per dur a terme el projecte sociodigital per treballar de manera inclusiva. 

Per altra banda, hem refet el grup de whatsapp amb totes les membres; incloent estudiants, educadores i joves.

Sessió 4 → 04/04/2024

En aquesta sessió vàrem estar debatint sobre la lletra de la falca. Hem vist quines paraules o frases podriem fer servir a la falca i vam començar a fer rimar-les. Els següents punts són les qüestions que hem decidit que volem que la falca tingui. 

Cançons per a que els joves triïn quina volen:

Vam decidir aquestes cançons després de cercar una per una com era la lletra i el recorregut de cada artista.

Finalment, planifiquem que dimarts anirem a la Fera i farem l'acollida amb els joves allà.

Sessió 5 → 09/04/2024

En aquesta sessió vam estar organitzant, els punts de cada minut de la cançó i vam decidir que a l’inici de la base (a la intro) es poses exemples d’agressions en converses entre dues persones. Treiem la base/instrumental de la cançó original.

Hi ha un moment on es baixa la música i es diu la frase/eslogan: Si et sents agredida, estem al Punt Lila. (0:40 al 0:42).

Vem pensar que al final de la falca es diria una frase en diversos idiomes diferents (els més parlats de la comarca) repetint l'eslògan: Si et sents agredida, estem al Punt Lila.

Sessió 6: 11/04/24

En aquesta sessió l'objectiu era conèixer l'espai i els joves de la fera ferotge per tenir el primer contacte i fer una bona acollida per crear vincle a partir de dinàmiques de coneixença.

Vàrem anar a conèixer els joves a la Fera Ferotge. Vam organitzar tres dinàmiques per trencar el gel. Més tard ens vam dividir en dos grups. Un grup s’encarregava de crear la lletra de la cançó, i l’altre grup de crear la base. No vam conseguir gaire lletra, perquè amb els joves va ser complicat que ens entenguessin sobre de que voliem que parles la lletra hi havià una barrera lingüística molt gran, i gent més motiva que d'altres. Els del grup de la base van conseguir una base molt adequada a la realitat dels joves.

Vam sortir d'aquella sessió amb un pensament diferent, ja que el fet de veure els joves molt descontextualitzats, i el poc interès que es mostrava i el fet que no entenien el motiu sobre el perquè estàven allà, ens va confondre una mica

Sessió 7:16/04/24

En aquesta sessió, l'objectiu era mostrar l'aula de música als joves i veure si érem capaços de fer una base amb els instruments cedits per la Universitat de Vic.

Ens vam reunir amb els joves a la UVic per tal que veiessin la sala de música i comencessin a crear una base i la lletra. Després d'una estona tocant els instruments i veient bases que ens podien servir, vam escoltar les cançons d'un dels joves, l'Efe. Aquest jove és cantant i té diversos temes. Seguidament, vàrem obtenir una base seva ("Beautiful" - Efe). Finalment, vam començar a treballar en la lletra amb la Micky, i mentre esperàvem per al pròxim dia, confiàvem que el jove podria treure la lletra de la cançó per tal de posar la nostra lletra amb aquella base.

Com a millora, creiem que podríem haver creat activitats amb els joves utilitzant els espais i materials de l'aula de música, ja que ens vam quedar amb una sensació d'incomoditat per la falta de compromís.

Sessió 8: 25/04/24

En el dia d'avui vem tenir una conversa amb la nostra professora sobre el que està passant en el nostre projecte.

Es posen diferents temes sobre la taula:

Lideratge, el paper de la fera/estudiants/joves, desmotivació, rols que hem (O no) assumit dins l'equip de treball, aprenentatges no palpables, falta d'optimisme, remuneració amb aprenentatges d'aquest projecte, valoració de l'assignatura…

Amb aquest petit parèntesi hem pogut entendre, valorar i canviar de rumb algunes de les actituds, aprenentatges, responsabilitats que estem vivint fins a dia d'avui envers l'entitat, les joves participants i nosaltres mateixes com a equip.

Més tard des de la Fera Ferotge ens va comunicar que no tenim base i durant aquest dia hem estat mirant bases semblants del I’Efe sense lletra, i cantar la cançó per veure com queda.

La primera opció era que l'efe sàpigues separar la lletra de la base així ja tindríem el problema resolt i sinó vam fer una recollida de quatre bases més perquè els joves triessin quina els agradava més

Més tard vem fer una planificació sobre les següents sessions.

Coses a fer estudiants UVic: 

Sessió 9: 02/05/24

En aquesta sessió esperàvem poder gravar amb una base que vam trobar per YouTube; però quan vam arribar a la Universitat ens va respondre el correu que havíem enviat a l’autor d’aquesta dient-nos que tenia copyright. 

Finalment, ens vam dirigir a l’estudi de ràdio i allà el tècnic, Arnau Costa, ens va dir que ells tenien un programari de bases lliures. A partir d’aquí, ens vam dividir en dos subgrups; uns quants es van quedar practicant la lletra amb els joves i uns altres van anar a escoltar diverses bases per escollir una. Un cop escollida la base vam anar gravant la falca tros a tros

Vam estar fent unes quantes repeticions d’estrofes, fins que finalment vam acabar tota la cançó. I, finalment, vam convidar a la Mina, perquè gravés una frase en amazigh, aquella mateixa frase també la vam dir en català, anglès i en Twi (una llengua de Ghana). 

El que podriem millorar en aquesta sessió és haver trobat una base sense drets d’autor abans per tal de no haver de passar la mala estona del principi de la sessió.

Sessió 10: 07/05/24

En aquesta sessió vem fer buidatge de què ens va semblar la sessió passada i com ens vam sentir en relació al projecte. Finalment, vam continuar amb la redacció del projecte. 

Sessió 11: 09/05/24

En aquesta sessió vam tornar a anar a la sala de música per revisar la falca i acabar de fer els últims ajustaments. L’Arnau Costa, de l’estudi de ràdio, ens va ajudar a acabar de donar-li sentit i deixar-la finalitzada. Finalment, varem fer un tancament amb les educadores de la Fera Ferotge i vam decidir què farem pel tancament de la següent sessió amb els joves. 

Sessió 12:  14/05/24

En aquesta sessió hem aprofitat per avançar el treball escrit al blog. També vam comentar amb la Mar com estava el treball i vam aprofitar per resoldre dubtes; a més, ella ens va mostrar la seva preocupació pels terminis d’entrega. Finalment vam decidir que el dia 21/05/2024 portariem el blog més avançat per a que ella ens pogués fer una devolució. 

Sessió 13: 16/05/24

Aquesta última sessió de dijous dia 16 va ser el nostre acomiadament amb els joves i el tancament del projecte. Vàrem organitzar en un coworking un pica-pica per ells, per tal d'agrair-los el seu acompanyament durant el nostre projecte. Després, per fer una avaluació més dinàmica vam gravar a cada un de nosaltres explicant alguna cosa bona i dolenta i, finalment, una paraula que defineix tot el procés.

Per acabar, vam acabar de passar la tarda; ens vam fer fotos, vam estar una bona estona parlant amb ells sobre tota mena de temes per tal que ens expliquessin com han viscut aquest procés amb nosaltres. 

El que creiem que podríem millorar d’aquesta sessió és haver planificat el qüestionari pels joves abans; per tal que ens donés temps a passar-lo aquest mateix dia.