Diagnòstic

En aquest apartat es troba tota la informació recollida un cop començat el projecte; els destinataris, les necessitats que plantegen i el repte digital que planteja l'entitat. Aquesta informació va estar recollida per les estudiants en diverses trobades inicials amb educadores de la Fera Ferotge, tant a l'entorn universitari com a la mateixa entitat. Cal destacar que aquesta informació ens hauria de servir per justificar la proposta sociodigital. 

A la primera sessió les estudiants vam plantejar una quinzena de preguntes (veure llistat al final de la pàgina) per tal de saber les necessitats dels i les joves destinatàries/s participants del projecte de co-creació. A més, en aquesta llista de preguntes es van incloure qüestions envers els següents aspectes: destinataris, necessitats, repte digital, impacte, eines i altres... 

Una de les primeres qüestions que vam plantejar a l'educadora de la Fera Ferotge va ser informació general de les i els joves que participarien en aquest projecte. El punt de partida en el que ens vam trobar va ser no saber si participarien joves en la creació d'aquesta. És per aquest motiu què no vam poder preguntar als joves participants envers quines eren les seves visions i perspectives sobre les violències masclistes, els seus gustos en música, etc.

Degut a aquesta incertesa, aquesta segona sessió va anar dedicada a respondre altres qüestions conjuntament amb l'educadora. Vam parlar envers els destinataris de la falca i vam cercar referents en aquestes. L'informació recollida va estar que aquesta falca anava destinada a tota la població oient de les diverses festes majors d'Osona i que havia de ser una falca adaptada als contextos socials nocturns. Per altra banda, vam cercar referents de diverses zones de Catalunya per veure com voliem fer aquesta falca. 

Les necessitats detectades van ser les següents. Envers la pregunta "Quin objectiu es vol cobrir amb la falca?" La resposta obtinguda va ser que l'objectiu que es pretèn cobrir amb la falca és prevenir les violències masclistes i LGBTIQ+fòbiques i informar la població de la presència del Punt Lila. Envers les preguntes "Com imagineu aquesta falca?" i "Com és el missatge que es vol donar? Informatiu? Preventiu?..."; les respostes obtingudes i que es van debatre a aquesta mateixa sessió van ser les següents: La falca ens la imaginàvem amb ritme i "moguda"; i seguint les línies del feminisme radical. Afegint així un parell de frases en diversos idiomes. Així com els estils musicals per la base de la falca que es van plantejar van ser els següents: regguetón, hip-hop, pop... Per últim, el missatge ens l'imaginàvem de caire preventiu i que remarqués la comarca d'Osona. 

Altrament, el repte digital proposat consisteix en la creació d'una falca feminista en perspectiva interseccional amb els joves de la Fera Ferotge. Com hem esmentat a l'apartat anterior; aquest repte està justificat amb la línia de perspectiva de gènere que esmenta la web de la Fera Ferotge (https://www.laferaferotge.cat/). Per tal de poder assolir aquest repte, les integrants del grup ens vam fer les següents preguntes: "Quins recursos té Fera Ferotge? Quins recursos disposem nosaltres?", "Dispositius/espais? On ho gravarem?" i "Quina és la disponibilitat dels joves?". D'aquestes tres qüestions, en aquesta primera sessió ens vam fixar en els recursos. Ja que, la disponibilitat dels joves encara estava per veure envers quins joves assistissin. El que vam treure en clau és que utilitzarem l'estudi de ràdio de la UVic per gravar la falca i que, a més, disposem de la possibilitat de demanar ajuda a diversos membres del professorat que tenen nocions de música. 

Tanmateix, la perspectiva interseccional del repte digital va estar abordat des de l'"impacte" conformat per els punts de debat/ qüestions següents: 

Aquestes qüestions van ser debatudes entrellaçades amb com ens imaginàvem/volíem la falca; l'impacte per a nosaltres podia partir de temes troncals, exemples i experiències de totes; els joves, les educadores i nosaltres. Així com, es van debatre diferents estils musicals i es va arribar a la conclusió que, fos quin fos, les persones o persona autora de la cançó no havia de tenir indicis masclistes ni LGBTIQ+fòbics; així com la lletra tampoc. 

Per acabar, les estudiants ens vam plantejar altres preguntes què crèiem rellevants per al començament d'aquest projecte. Aquestes altres preguntes son: 

En aquest cas, el que més va ser objecte de debat, va estar la primera de les preguntes. Les respostes recollides van estar que la falca sona al llarg de la festa major, malgrat que aquesta havia d'estar enfocada en l'oci nocturn; ja que és allà on més sonarà. Quant a la duració de la falca, aquesta havia de ser curta; és a dir, no sobrepassar els 2 minuts. En aquest punt, va sorgir la idea de fer una proposta dinàmica; alguna cosa que interpel·les el públic per tal que les persones escoltéssin la falca. I, finalment, vam rumiar molt envers si primer escolliem la base i després pensàvem la lletra o si ho fèiem al revés. 

Finalment, ens agradaria recalcar que a les primeres sessions en què estava planificat el diagnòstic no ens va ser possible detectar les necessitats dels i les joves; però aquestes les hem anat trobant al llarg del procés. 

Llistat de preguntes:


Participants: 


Destinataris:


Necessitats:


Repte digital:


Impacte:


Q +:


Eines: