XVIII Jornades d'estudis locals de Sóller i Fornalutx (2023)

Documents i imatges  de la publicació de les Jornades

PRESENTACIÓ . 2 nov. '23. Biblioteca de Fornalutx

Estol de Tramuntana Presentació.pptx

Escola de Balls del Port

Setmanari Sóller

Setmanari Sóller

 6 de juny 1981

Setmanari Sóller 

13 de Juny 1981

Setmanari Sóller 

22 d'agost de 1982

Setmanari Sóller 

22 d'agost de 1982

ACTA FUNDACIONAL. 5 de desembre de 1982

Primeres activitats

Deplega aquí.

Ja des de l'inici l’Estol s'implica en molts de projectes i activitats destacant, entre moltes d’altres la participació en les festes de Sant Antoni i les de la Beata l’any 1982 (Palma); la participació en les VII i VIII trobades de balls mallorquins a Esporles i Artà (1893); la participació en el congrés internacional D.R.V. o en el congrés mundial de Turisme A.B.T.A. o actuar com a representant de les Balears en el II festival internacional d’Aragó, a Castelló, l’any 1983. Sens dubte la joventut, aleshores, de l’agrupació no era cap impediment per a ells.

Aquells primers anys varen estar ben plegats d’activitats i d’entre totes destacar la recuperació del ball dels Cossiers. Aquest ball el representà l’Estol de l’any 1981 al 1986.



Sortim per l'illa

Ballam pel president de la Xina . Última Hora. 12 novembre 1984. 

Viatge a Rússia

Novembre 1989

L’altre esdeveniment important per a l’agrupació fou l’organització i viatge a la República Soviètica. Un viatge per a recordar però a l’hora complex de gestionar. De fet, aquest viatge motivà la primera crisi de l’agrupació.


Abans del viatge a Rússia l’estol també havia actuat a, Dijon (1985), Oxford (1986), Alemanya (1987) i Almeria (agost 1989). Doncs, precisament,  fou aquell mateix 1989, quan l’estol es capbussa de ple en el qual per ara ha estat el viatge més lluny (i llarg) on ha anat mai l’Estol. Del 13 al 24 de novembre de 1989 l’agrupació del Port de Sóller viatja i actua a les ciutats russes de Moscou i Leningrad; fent també una visita a Praga.



Fotografies fetes pels membres de l’agrupació. 

Fotografies fetes pels membres de l’agrupació. 

Intercanvi Grenada ( Moscú)

Abril 1990

El viatge va ser possible gràcies a les relacions de l’agrupació amb l’associació URSS- Espanya amb què l’estol tenia bona relació. El fred i les diferències culturals entre Espanya i Rússia varen marcar les impressions que relaten els integrants de l’estol a la tornada del viatge. Cal dir que l’estol també va fer ballar els seus “Dimonis”, essent una de les parts més aplaudides de les diverses actuacions.


L’any següent, i arran dels contactes fets durant el viatge a Rússia; el grup Rus Grenada visità la Vall de Sóller.



Post Russia

Primera crisis

L’estol de tramuntana hagué de sol·licitar un crèdit de 2,5 milions de pessetes per a cobrir les despeses del viatge a Rússia. I un parell de mesos després un altre de 350.000 pessetes per a acollir el grup Grenada. 

Aquests dos fets foren el motiu principal de la primera crisi de l’Estol. El crèdit s’havia de pagar i les lletres no es podíen cobrir. En aquesta època, i un cop retornats de les terres estepàries, l’Estol hi havia de fer actuacions a diversos hotels per a poder cobrir els deutes (Hotel la Residència, Es Molí, Eden, Monte Azul,etc). Al final els responsables de l’agrupació es cansen d’haver d’anar estrets i entre ells i altres membres de l’Estol s’acabà d’eixugar els deutes. I a partir d’aquí l’Estol visqué un temps d’hores baixes (1992-1994).  Fins que en Joan Bernat i en Pep Ripoll reprengueren les activitats començant els assajos a la capella de les Escolàpies i posteriorment al Teatre Victòria. Es pot dir que refundaren l’agrupació.  



Fragment acta sol·licitud préstec Rússia (3.10.89) 

Fragment acta sol·licitud  2n préstec Rússia (7.5.90)



Les seus de l’Estol de Tramuntana. 

Local Parroquial  (Port de Sóller)

Santa Catarina d’Alexandria

(Port de Sóller)

Teatre Victòria

(Sóller)

Les Escolàpies ( Sóller)

Col.legi Sant Vicenç de Paul

Segona etapa

Reneix l'Estol

L’any 1994 i després de més d’un any amb un Estol en hores baixes Pep Ripoll i Joan Bernat agafen el timó de l’agrupació i es reestructura la directiva, es reprenen els assajos i l’Estol comença a agafar embranzida. 


Les activitats amb la nova junta directiva s’iniciaren amb classes de ball a les Escolàpies, amb més de 50 participants. Cal dir també que l’Estol també oferia classes de ball a Fornalutx i Deià.


Una de les primeres activitats d’aquest “nou” Estol fou l'organització d’un viatge de Múrcia l’any 1994. Activitat que repetirien també, curiosament, deu anys després (2004) i també al 

2013.

La participació en aquest festival folklòric a Múrcia (1995), va esdevenir-se la confirmació real que l’estol recuperava la forma.



VII Festival Nonduermas 1995, Múrcia 

L’Estol poc a poc s’anava recuperant, no obstant cal a dir que en aquella època la part musical era la que patia més. Per solucionar això es comptava amb la col·laboració de membres del grup Carumbau. 

DIMONIS

Música i lletres

Desplega aquí.

Són dos els enregistraments que en formen part. La primera gravació que recordam amb molta nostàlgia, fou un cassete que va editar en Xesc Pastor (Mariaina) i que es va gravar íntegrament al malaurat Teatre Defensora, abans de tancar-lo. Segons en Xesc, el teatre a les hores era el lloc amb millor acústica per tal fi.


L’altre fou un format més modern, fou CD anomenat un Ventall de Cançons (2003). Rebé aquest nom, ja que per a poder-lo editar organitzarem una subhasta de ventalls en el decurs dels actes del 20 aniversari. 


Cançons enregistrades


Cassete : 


Cara A: Himne, Bolero Mallorquí, Jota marinera, Bolero Vell, Copeo d’es gallet Jove, Jota de Pagesia, Jota dels Enamorats, Bolero d'en Toni Moreno, Mateixa de na Maria Balla i Bota, Tipicas Boleres, Jota de sa Potada,Bolero de s’Escandelari.


Cara B: Parado de Valldemossa, Jota de s’Oliva, Copeo Matancer, Copeo de Muntanya, Bolero de Palma, Copeo Brot de Taronger, L’oferta, Bolero del Sen Pere. Mateixa una rosa en cada galta, Jota Mallorquina,Ses Panades, Bolero de s'hort d'en Boira.


CD. Un Ventall de Cançons.(2003). Ona Folk. Edicions. 


Sa Revetlla, Jota de S’olla (peça original), Jota des Collir Olives, Fandango de Tramuntana (peça original), Jota de Cas Sabater (peça original), Mateixes des Ventall (peça original), Jota marinera, Jota de llevant, Fandango de l’amor, Jota des peu esquerra (peça original), Bolero den Toni Moreno, Jota de Sant joan, Bolero del Sen Pere, Ses panades, Na Maria ball i bota, Copeo de muntanya, Bolero de Palma, So de Pastera i Jota ferosa (peça original).



Veu de Sóller 16 de maig 2003 

S’Estol més enllà de la música i el ball. 

Karate Estol De Tramuntana ( 1987)

Font 

Karate Estol De Tramuntana ( 1987)

Font 

Ses cosidores i cosidors i sa paradeta

Logos i identificatius de l'Estol

DOCUMENTACIÓ HISTÒRICA

Aqui trobareu documents i info usada per a l'eboració de la comunicació