Punt 5

Augustijnendreef 15 - Mariënhage

Mariënhage is één van de oudste plekken in Eindhoven. Die geschiedenis van deze plek gaat terug tot omstreeks 1100. Omstreeks dat jaar werd op deze plaats op een opgehoogd eilandje in het beekdal van de Dommel een kasteeltoren gebouwd. De heren van Cranendonck waren tot 1421 eigenaar van dat kasteel. Zij bouwden echter een nieuw kasteel binnen de wallen van de stad, op de plaats waar tegenwoordig de villa Ravensdonck staat. Vervolgens gaven zij het oude kasteel cadeau aan zes kanunniken, die in het oude kasteel ‘die Haghe’ een klooster stichtten. Later werd het oude kasteel afgebroken en in 1443 werd er een klassiek vierkant kloostercomplex gebouwd met een kerk die veel groter was dan die in de nabije stad Eindhoven. Het klooster werd "Mariënhage" genoemd.

de kerk van Mariënhage was veel groter dan die van Eindhoven

De kloosterlingen vormden een gesloten gemeenschap; studie en gebed stonden hoog in het vaandel. Zo werd bijvoorbeeld in het klooster het "Florarium Temporum" uit 1472 geschreven, een prachtig geschiedenisboek over de periode vanaf het jaar nul, de Schepping en het begin van het Aards Paradijs, tot de verwoesting van de stad Luik door de Bourgondiërs in 1468. De Eindhovenaren zullen maar weinig contact met het klooster hebben gehad .

archeologisch onderzoek - fundamenten kloostergang noordvleugel

U loopt de Augustijnendreef uit tot het voetpad langs de Dommel. Dit voetpad loopt u in en vervolgt dit tot de 3e brug.

Hier slaat u linksaf over de brug naar de andere kant van de Dommel, naar de Stratumsedijk. U loopt langs het parkeerterreintje naar de linker toegangsweg. Loop die in tot de muur. Kijk naar benden. Hier ziet u de overblijfselen van het Stenen Huis. Dat is punt 6.