Punt 1

18 Septemberplein - Woenselse Poort

De eerste bewoners van Noord-Brabant en omgeving woonden meestal op een hoger gelegen deel van het landschap nabij een beek. In Eindhoven is dat niet anders: de Dommel en de Gender zijn twee beken die het aantrekkelijk maken om hier te vertoeven. In het midden van dit plein is de oorspronkelijke loop van de Gender zichtbaar gemaakt met lichtgevende tegels. In de middeleeuwen bevond zich hier een houten brug en een bakstenen stadspoort. Deze stadspoort wordt in 1437 voor het eerst vermeld, maar is waarschijnlijk ongeveer een halve eeuw ouder. Omdat de poort richting het dorp Woensel (tegenwoordig een stadswijk) gaat, kreeg de poort de naam ‘Woenselse Poort’. In de bouwput van de huidige fietsenkelder is in 2007 een uitgebreid archeologisch onderzoek uitgevoerd. Daarbij zijn ook funderingen van bruggen en van de stadspoort gevonden. Deze zijn in de fietsenstalling onder het plein weer zichtbaar gemaakt.

In 1866 kreeg Eindhoven haar eerste treinstation. De spoorweg liep destijds precies over het plein. Na de Tweede Wereldoorlog is het spoor noordelijker opgeschoven, waarna de Bijenkorf en de Piazza in 1969 zijn gebouwd en de brede straat, waarover tot die tijd auto’s reden, haar huidige vorm als een plein kreeg. Als herinnering van de dag van de bevrijding van Eindhoven heeft het plein de naam ‘18 Septemberplein’ gekregen.

Op het plein ligt tevens een gedenksteen van de 101ste Airborne divisie die het noorden van Eindhoven van de Duitse bezetting heeft bevrijd. De gedenksteen ligt nu midden op het 18 Septemberplein, richting de Piazza. Het 18 septemberplein wordt tegenwoordig gebruikt voor de wekelijkse markt en evenementen als koningsdag, speciale nationale voetbalwedstrijden en zang- en dansoptredens. Het plein geeft al eeuwen toegang tot de oude stad en is een bijzonder stuk erfgoed van Eindhoven.

U verlaat het 18 Septemberplein en loopt langs C&A naar Demer 19. Dit is punt 2.