Punt 2

Demer 19- wederopbouw architectuur

Oorlogsschade in centrum van Eindhoven

Op de oudste kaart van Eindhoven uit ca. 1560 wordt de straat de Demer al aangegeven. Vermoedelijk is de Demer nog ouder dan de kort na 1200 gestichte stad Eindhoven. De stadsbranden van 1486 en 1554 verwoestten het grootste deel van de toen nog overwegend houten bebouwing van Eindhoven. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd de Demer verwoest: dat gebeurde tijdens het zogenoemde Sinterklaas-bombardement van zondag 6 december 1942. Britse vliegtuigen bombardeerden de bij de oude stadskern gelegen Philips fabrieken.

het RAF ‘sinterklaas-bombardement’ van 6 december 1942 sloeg diepe wonden

De bombardementen werden uitgevoerd op een zondag zodat er geen onschuldige arbeiders zouden omkomen. Veel bommen vielen echter in het hart van de stad. Er kwamen bij deze 'Operation Oyster' meer dan 140 personen om het leven en bijna alle gebouwen langs de Demer werden verwoest.

De wederopbouw begon in oktober 1949. De bouwgrond was duur en werd geleidelijk uitgegeven aan particulieren die, met bepaalde regels, door een eigen architect hun huis lieten bouwen. Een aantal van die particulieren was al winkeleigenaar in 1942. De Demer is sinds de volledige herbouw omstreeks 1955 een symbool voor de wederopbouw van Eindhoven.

U loopt de Demer uit tot de eerstvolgende kruising. Daar slaat u linksaf. Op de Markt gaat u direct rechtsaf. Punt 3 is op de Markt voor de Kentucky Fried Chicken.