Una iniciativa sensible, profunda.

L'artista Teresa Lanceta i el MACBA preparen una exposició i pensen en els adolescents del barri.

Quan un porta molts anys treballant a l'ensenyament, especialment al secundari, aprèn una cosa: tothom en parla, tothom en sap, però pocs s'hi acosten. Per això, algunes iniciatives ens emocionen tant als professionals.

Fem història: al primer trimestre del curs 19-20 vam rebre un correu a la direcció de l'institut del servei educatiu MACBA. Ens oferia, ni més ni menys, que treballar durant un curs amb l'artista Teresa Lanceta i els professionals del museu i, en la mesura de la feina que anéssim fent, participar en l'exposició que preparaven per al 2021. Res concret, ni estricte ni pautat, tot ben obert per tal que el projecte fos comú i que des del centre veiéssim com podíem encaixar, de quina manera es podien adaptar a les nostres necessitats... Un somni.

Tres mirades, tres eixos, un focus.

Una artista, un museu i un institut públic treballant plegats per la formació dels adolescents.

El primer que va quedar clar és que l'objectiu principal del projecte havia de ser la formació global de l'alumnat. L'ensenyament secundari és una etapa fonamental de la vida, on s'adquireixen i es desenvolupen estratègies que ens definiran i ens acompanyaran al llarg de la vida.

Calia centrar allò que volíem estimular, sense tancar-nos camins, per tenir una via d'arrencada.

Currículum lingüístic

Com que havíem encabit el projecte com al part del TIL (Tractament Integrat de les llengües) la part acadèmica del currículum s'havia de centrar en les competències lingüístiques.

De fa anys treballem a partir dels textos, tant la llengua oral com l'escrita, i anem concretant els aspectes morfosintàctics i lèxics a mesura que ens són de menester.

Així, hem anat desenvolupant la descripció, la narració, la notícia i l'entrevista com a textos, tant orals com escrits; les categories gramàticals i les funcions sintàctiques bàsiques, i la sinonímia, la polisèmia, l'antonímia.

Currículum transversal

És molt difícil resumir les estratègies que s'estan desenvolupant amb aquest programa, per el seu nombre i perquè anem descobrint de noves a cada pas.

D'entrada, el diàleg amb professionals i artistes ha estimulat l'ús de la conversa formal. També l'exposició en públic de les seves descripcions i narracions ha fet millorar el discurs oral monogestionat.

Amb la pandèmia, i la impossibilitat que la Teresa vingués al centre, ens hem hagut d'acostumar a les videoconferències, als correus electrònics, etc.

A més, hem seguit estimulant el treball en grup, dins i fora de l'aula, com ja fèiem habitualment a l'institut.

D'altra banda, la relació amb l'entorn, el descobriment de noves maneres de fer, de pensar i de viure han esdevingut protagonistes a cada activitat que incorporàvem.