Læreplan og vejledning

Kommunikation og it’s læreplan og vejledning på A-niveau sætter rammerne for arbejdet med den skriftlige rapport.


I læreplanen for kommunikation og it på A-niveau (2017) står der bl.a. følgende om den skriftlige rapport:

Som afslutning på faget udarbejdes der et større projekt, som danner grundlag for projektprøven i faget. Arbejdet med det afsluttende projekt har et omfang på ca. 30 timers undervisningstid og ca. 10 timers fordybelsestid. Projektet gennemføres som gruppearbejde, med mindre særlige faglige hensyn gør sig gældende. Der må højst være fire personer i hver gruppe.

På baggrund af et projektoplæg fra læreren, afgrænser, dokumenterer og vurderer gruppen, i samarbejde med læreren, en relevant problemstilling, der omhandler emner, der indgår i fagets kernestof eller supplerende stof. Projektet skal bestå af et eller flere kommunikationsprodukter samt en skriftlig rapport af et omfang svarende til 10-15 normalsider for en elev og et tillæg svarende til fem normalsider yderligere pr. elev i gruppen. En normalside har et omfang a 2400 anslag inklusiv mellemrum, eksklusive forside, resumé, figurer, tabeller, illustrationer, noter, litteraturliste og bilag. Op til 20 % af den skriftlige rapport kan afløses af multimodale rapportelementer. Projektet skal indeholde en forundersøgelse og produktionsfase samt en endelig test af kommunikationsproduktet/produkterne. Den skriftlige rapport skal dokumentere, i hvilken grad gruppen har nået de faglige mål, jf. pkt. 2.1. Afleveringstidspunktet for projektet er senest en uge inden eksamensperiodens begyndelse.

Gruppen har fælles ansvar for det afleverede. Elevens individuelle arbejde med det afsluttende projekt skal indgå i grundlaget for den afsluttende standpunktskarakter i faget – 3.2 Arbejdsformer


Og


Der afholdes en projektprøve med skriftlig rapport og kommunikationsprodukt(er), jf. pkt. 3.2. Den tilhørende mundtlige eksamination gennemføres som en individuel prøve. Før den mundtlige del af prøven sendes gruppernes rapporter til censor – 4.2 Prøveform



Dette er uddybet i vejledningen (side 16ff):


I rapporten anvender eleverne teori til at forklare valg og fravalg i forbindelse med udformningen af kommunikationsprodukterne.


Eksempel på rapportskabelon

For at sikre en nogenlunde ensartet eksamensafvikling i hele landet er herunder et eksempel på, hvordan en rapportskabelon for Kommunikation og it A kunne se ud. Det er vigtigt, at eleverne ikke bruger rapportskabelonen slavisk, men lærer at tilpasse rapportskabelonen til deres særlige problemstilling og problemløsningsproces. I løbet af de tre år må eleverne desuden opbygge forståelse for, at en rapport udvikler sig dynamisk i forhold til de nye erkendelser, gruppen gør sig undervejs i projektforløbet. Disse erkendelser afspejler sig i den endelig rapport. Det er også en fordel, at eleverne lærer at forholde sig informationsøkonomisk til rapportgenren og kan vurdere, hvilke dele af rapporten som med fordel kan afløses af multimodale rapportelementer, da ”op til 20 % af den skriftlige rapport kan afløses af multimodale rapportelementer” (se uddybning i 3.2. Arbejdsformer, Skriftlighed og mundtlighed i faget).