השלכות תרבות הצריכה

תלמידים יקרים,

בדף זה נלמד מהן ההשלכות של תרבות הצריכה עלינו ועל סביבתנו.


איך לומדים כאן?

(1) קראו מהן ההשלכות של תרבות הצריכה, התבוננו בתרשים ובתמונות.

(2) השתתפו בגיליון נתונים השיתופי "הוצאות מול הכנסות".

(3) השיבו על הבוחן בנושא השלכות תרבות הצריכה.

(1) השלכות תרבות הצריכה

לתרבות הצריכה ישנן השלכות רבות על סביבתנו ועל איכות חיינו. לפניכם מספר דוגמאות:

תרבות הצריכה גורמת לנזקים סביבתיים רבים. ביניהם: התחממות כדור הארץ, הגדלת כמות הפסולת, זיהום מקורות המים, זיהום אוויר וכדומה (גודמן וברק, 2011; חיימוביץ, 2017). הנזק הסביבתי בא לידי ביטוי בשני מישורים: בתהליך הייצור ולאחר מכן בסיום השימוש "בזריקה". תרבות הצריכה פוגעת בסביבה בה אנו חיים וגורמת לבעיות בריאותיות. לפניכם תרשים הדגמה כיצד נזקים אלו מתרחשים בתעשיית הטקסטיל (מבוסס על חיימוביץ, 2017- הסרט המחיר היקר של האופנה הזולה):

נזק נוסף שנוצר כתוצאה מתרבות הצריכה הוא פגיעה בעובדים ובזכויותיהם: בימנו, בעקבות תהליכי הגלובליזציה הכלכלית, התאגידים הגדולים יכולים לפצל את השלבים השונים של ייצור המוצר שלהם בין מספר מדינות. מיקום הייצור נקבע על פי הכדאיות הכלכלית, כלומר, המקום שבו ישיגו את הרווח הכלכלי הגבוה ביותר. לכן, הם מקימים מפעלים במדינות המתפתחות, בהן כוח העבודה זול יותר. מדינות אלה רובן אינן דמוקרטיות, אין בהן הגנה על זכויות עובדים. במדינות אלה שכר העבודה המקובל נמוך, לרוב אין חובה להעניק לעובדים זכויות סוציאליות והתוצאה היא ניצול מחפיר של העובדים שכולל העסקה בשכר נמוך ביותר, תנאי עבודה פיזיים קשים וללא תנאים סוציאליים, העסקת ילדים וכדומה. יש לציין כי הקמת המפעלים במדינות המתפתחות פוגעת גם בעובדים במדינות המפותחות, מכיוון שגורמת לאבטלה במדינות אלה (אקוי אקוי; גודמן וברק, 2011; חיימוביץ, 2017).

בנוסף, תרבות הצריכה בעלת השפעות נפשיות: תרבות הצריכה גורמת לתחושה של חוסר סיפוק תמידי וחוסר שביעות רצון מעצמנו. הפרסום מעודד אותנו לצרוך עוד ועוד. למרבית האנשים אין אפשרות לצרוך את כל המוצרים וגם כאשר צורכים, תמיד יש מוצרים נוספים. מצב זה גורם לאנשים לחוש בלתי מסופקים, בלתי מרוצים ובספק לגבי עצמם. בנוסף, "המרדף" אחרי הצריכה יוצר מתח נפשי שעלול להוביל לדיכאון (אקוי אקוי).

השפעה נוספת של תרבות הצריכה על בני האדם היא גרימת קשיים כלכליים: אנשים מבזבזים כסף רב על צריכת יתר, כתוצאה מכך נקלעים לפשיטות רגל והחסכונות שלהם קטנים. בנוסף, תרבות הצריכה גורמת לאי השוויון הכלכלי לגדול. זאת מכיוון שהעניים משקיעים כסף בסימני סטטוס כדי לקבל הזדמנויות חברתיות (אקוי אקוי).

מומלץ מאוד לצפות בסרט המחיר היקר של האופנה הזולה להרחבה.

(2) הוצאות מול הכנסות

אחת הביקורות על תרבות הצריכה היא שאנשים לא לוקחים בחשבון את היכולת הכלכלית שלהם בשיקולי הצריכה.

בחנו זאת בעצמכם/ן במשימה "הוצאות מול הכנסות":

א. עליכם/ן לפנות לקרוב משפחה/חבר/מכר שמוכן לשתף אתכם/ן בהוצאות וההכנסות החודשיות שלו (שימו לב אינכם/ן משתפים/ות בשמו).

ב. אספו ממנו את הנתונים הבאים: משכורת חודשית, הוצאות חודשיות בכל אחד מהפרמטרים הבאים: ביגוד והנעלה, מזון, מסעדות ובתי קפה ומכשירי חשמל.

ג. הזינו את הנתונים בשורה חדשה בגיליון הנתונים השיתופי "הוצאות מול הכנסות".
שימו לב עליכם/ן לכתוב את שמכם/ן ולא את שם המרואיין.

נקודה למחשבה - הביטו בעמודת "הפרש הכנסות מול הוצאות" (בשורה שלכם/ן ובנתונים שאספו חבריכם), האם אנשים צורכים על פי יכולתם הכלכלית? האם תרבות הצריכה עלולה לגרום לקשיים כלכליים?

(3) בוחן בנושא השלכות תרבות הצריכה

לנוכח ההשלכות הרבות של תרבות הצריכה על חיינו וסביבתנו, אתם/ן בוודאי שואלים/ות את עצמכם/ן כיצד ניתן למתן את תרבות הצריכה ולהקטין את נזקיה

בואו לגלות

מקורות:

גודמן, ש' וברק, מ' (2011). אתגר הרווחה במדינה הדמוקרטית מדיניות חברתית כלכלית בישראל. ספר לימוד באזרחות ליחידת ההגבר. ירושלים: משרד החינוך.

חיימוביץ, מ' (2017). המחיר היקר של האופנה הזולה. המערכת.

תרבות הצריכה- אקוי אקוי.

TheMarker- מניין ההרוגים מקריסת בניין מפעלי הבגדים בבנגלדש עלה ל-1,000.


מקורות להרחבה ולהעשרה:

לסרט המלא- המחיר היקר של האופנה הזולה (2017) של מיקי חיימוביץ שפורסם ברשת 13 לחצו כאן.

לקריאה על ההשפעות הסביבתיות של תרבות הצריכה באתר אקוי אקוי לחצו כאן.

שאלון- מהי טביעת הרגל האקולוגית שלך? של מרכז השל. אם ברצונכם לבדוק כמה "עולה" אורח החיים שלכם, כמה "טבע" נדרש כדי לקיים את רמת חייכם לחצו כאן.