באיזה אופן ניתן למתן את תרבות הצריכה?

תלמידים יקרים,

בדף זה נלמד כיצד ניתן למתן את תרבות הצריכה.


איך לומדים כאן?

(1) קראו דרכים למיתון תרבות הצריכה ונזקיה.

(2) צפו בסרטון "הישראלים שנגמלים מתרבות הצריכה" והשיבו על השאלון שאחריו.

(3) הכינו שקף במצגת השיתופית "פתרונות יצירתיים להפחתת תרבות הצריכה".

(1) דרכים למיתון תרבות הצריכה ונזקיה

תופעת תרבות הצריכה הינה בעלת השלכות הרסניות. קיימים ניסיונות שונים להעלות את המודעות לכך ולנסות למתן את צריכת היתר. לפניכם מספר דוגמאות:

יום ללא קניות- יום בינלאומי המצוין החל משנת 1933, בכ55 מדינות בעולם וגם בישראל בשנים האחרונות. בקנדה, ארה"ב ובישראל מצוין ב- 25 בנובמבר ובאירופה ב- 26 בנובמבר. ביום זה נמנעים לגמרי מקניות למשך יום אחד, במטרה למחות נגד תרבות הצריכה ולהעלות את המודעות למחיר הסביבתי שהיא גובה (בן מנחם, 2004).


מהפכת האופנה- תנועה עולמית שהוקמה במטרה להעלאת המודעות לנזקים הסביבתיים של תעשיית האופנה ולהביא לשינוי משמעותי בדרך שבה מיוצרים ונצרכים הבגדים שלנו. תנועה זו הוקמה בעקבות אסון התמוטטות בניין "רנה פלאזה" בבנגלדש ב24 באפריל 2013, בו נהרגו 1138 אנשים ו2500 נפצעו. הקורבנות היו בעיקר נשים צעירות שתפרו בגדים בתנאי עבדות. הן הגיעו לעבודה למרות האזהרות ששוגרו, בשל איומים שלא יקבלו את משכורותיהן (Green Lifestyle IL, 2019). לקריאה נוספת על אסון הבניין בבנגלדש לחצו כאן.


יד שנייה- סחורה המוצעת למכירה על ידי אדם או גוף, לאחר שקנה אותה במטרה לעשות בה שימוש בעצמו ולרוב גם לאחר שנעשה שימוש. ישנן סחורות שמקובל לקנות בדרך זו (מכוניות) ואחרות שפחות מקובל. סחורה משומשת, יד שנייה, זולה משמעותית מסחורה חדשה. מכירות יד שנייה מצמצמות את כמות האשפה ובכך משפרות את איכות הסביבה (ויקיפדיה).


מיחזור- תהליך בו פסולת מפורקת לחומרי גלם. חומרי הגלם ישמשו לייצור מוצרים חדשים. ניתן למחזר נייר, אלקטרוניקה, פלסטיק, מתכת, טקסטיל ועוד. תהליך זה בעל חשיבות אקולוגית וכלכלית מאחר והוא תורם לחיסכון בחומרי גלם בתוליים ולצמצום הפסולת והזיהום (ויקיפדיה). לדוגמה, פסולת אלקטרונית מהווה רק כאחוז אחד מהאשפה הנוצרת בישראל כל שנה ממשקי הבית אבל היא אחראית על כשבעים אחוז מגורמי הזיהום הנובעים מפסולת ביתית ולכן מיחזור פסולת אלקטרונית הוא הכרחי בהחלט. מ.א.י- מיחזור אלקטרוניקה לישראל בע"מ, הינו תאגיד מיחזור ישראלי ליישום החוק לטיפול בציוד אלקטרוני, חשמלי ובסוללות מטעם יצרנים ויבואנים ומשווקים (מאי תאגיד מחזור אלקטרוניקה לישראל).


צרכנות אתית (צרכנות ירוקה)- גישת הצרכנות האתית מבקשת לקחת בחשבון קריטריונים הנוגעים למוסר בעת הצריכה ולא רק קריטריונים הקשורים לעלות הכספית של המוצר או השירות. חלק מתומכי גישה זו מאמינים כי האופן בו אנו מוציאים את כספנו מעיד על ההיבטים המוסריים שלנו. גישה זו מיושמת באמצעות "רכישה חיובית"- העדפה של רכישת מוצרים המוגדרים אתיים או הימנעות מרכישת מוצרים המוגדרים כלא אתיים. אגודת המחקר של הצרכנים האתיים אוספת מידע על חברות, המרכיב את הדירוג האתי שלהן לפי ביצועיהן בחמישה תחומים עיקריים: סביבה (פליטת זיהום ורעלים, השפעה על שינויי האקלים..), אנשים (זכויות אדם, זכויות עובדים..), בעלי חיים (ניסויים בבעלי חיים..), פוליטיקה וסוגיות פוליטיות (אמצעי מימון אנטי-חברתיים..) ומידת הקיימות של המוצר (האם המוצר אורגני..) (ויקיפדיה).

שאלון על הסרטון "הישראלים שנגמלים מתרבות הצריכה"

(2) "הישראלים שנגמלים מתרבות הצריכה"

צפו בסרטון והשיבו על השאלון שאחריו.

(3) מצגת שיתופית "פתרונות יצירתיים להפחתת תרבות הצריכה"

הכנסו למצגת ובצעו את הפעילות על פי ההנחיות. שתפו פתרון יצירתי שחשבתם עליו להפחתת תרבות הצריכה.

פתרונות יצירתיים להפחתת תרבות הצריכה

מקורות:

בן מנחם, ע' (2004). יום ללא קניות. מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית.

מאי תאגיד מחזור אלקטרוניקה לישראל.

מיחזור- ויקיפדיה.

סחורה משומשת- ויקיפדיה.

צרכנות אתית- ויקיפדיה.

Green Lifestyle IL (2019) - מהפכת האופנה.


מקורות להרחבה ולהעשרה:

לאתר simpleliving- מינימליזם- צריכה אחרת לחצו כאן.

לקריאת טיפים לצרכנות ירוקה ואחראית באתר מסע אחר לחצו כאן.