Στο Unity μπορούμε να φτιάξουμε 2D και 3D παιχνίδια. Η επιλογή γίνεται όταν ξεκινάμε ένα νέο project, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε mode οποιαδήποτε στιγμή. Η επιλογή του mode καθορίζει κάποιες από τις ρυθμίσεις στον Unity Editor, όπως, για παράδειγμα, το αν οι εικόνες εισάγονται ως textures ή sprites. 

Full 3D games 

Χρησιμοποιούν 3-διάστατη γεωμετρία, με υλικά (materials) materials) και υφές (materials) textures) στις επιφάνειες των GameObjects. Η κάμερα μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στη σκηνή, ενώ ο φωτισμός και οι σκιάσεις δημιουργούν ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Τα 3D παιχνίδια συνήθως κάνουν render τις σκηνές από το perspective view, έτσι τα αντικείμενα φαίνονται μεγαλύτερα όσο πλησιάζουν την κάμερα. 

Orthographic 3D games 

Χρησιμοποιούν ορθογραφική κάμερα αντί για προοπτική (materials) perspective). Είναι μια συνήθης τεχνική, που μας δίνει μια bird’s eye view, και μερικές φορές ονομάζεται 2.5D. Για να φτιάξουμε ένα τέτοιο παιχνίδι, θα πρέπει να ανοίξουμε τον Editor σε 3D mode, αλλά να “γυρίσουμε” την κάμερα και τη σκηνή (materials) scene) σε orthographic. 

Full 2D games 

Πολλά 2D παιχνίδια χρησιμοποιούν flat γραφικά (materials) συνήθως ονομάζονται sprites), τα οποία έχουν αποκλειστικά δισδιάστατη γεωμετρία. Η κάμερα του παιχνιδιού δεν έχει προοπτική. 

2D games με 3D graphics 

Μερικά 2D παιχνίδια χρησιμοποιούν 3D γεωμετρία για το περιβάλλον και τους χαρακτήρες, αλλά περιορίζουν το gameplay σε 2 διαστάσεις. Για παράδειγμα, η κάμερα μπορεί να δείχνει ένα side-scrolling view και ο παίκτης να κινείται σε 2 διαστάσεις, αλλά η προοπτική της κάμερας και τα αντικείμενα είναι τρισδιάστατα. Τα παιχνίδια αυτά λέγονται 2.5D. 

2D gameplay & graphics με perspective κάμερα 

Είναι δημοφιλές στυλ 2D παιχνιδιού, που χρησιμοποιεί 2D γραφικά, αλλά με προοπτική (materials) perspective) κάμερα, ώστε να έχουμε παράλληλα scrolling effects. Προκύπτει μια “cardboard theater” - style σκηνή, όπου τα γραφικά είναι flat, αλλά σε διαφορετικές αποστάσεις από την κάμερα. Το scene view θα πρέπει να είναι 3D και η κάμερα Perspective. 

Creating Gameplay 

Στο Unity, δεν χρειάζεται μεγάλη εμπειρία στη συγγραφή κώδικα ή στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό για να δημιουργήσουμε διασκεδαστικά παιχνίδια. Αρκεί να κατανοηθούν οι βασικές έννοιες που αφορούν τη ροή των εργασιών (materials) basic workflow concepts) στο Unity. Η πλειοψηφία των εννοιών αυτών σχετίζονται με Scripts τα οποία θα πρέπει να γράψουμε. 

GAMING SAMPLES ΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ UNITY

Number Wizard (console & UI)

2D Shooter Game

Block Breaker

Candy Catch

Glitch Garden

ZigZag

Zombie Crasher

Project Boost

UFO Shooter

Awsome Platformer

Funky Bomberman

First Person Shooter (FPS)