Η Python είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ευρέως χρησιμοποιούμενη: 

Η σχεδίασή της δίνει έμφαση στην αναγνωσιμότητα κώδικα (readability). Η σύνταξή της επιτρέπει στους προγραμματιστές να εκφράζουν τις ιδέες τους γράφοντας λιγότερες γραμμές κώδικα (lines of code) σε σχέση με γλώσσες όπως η C++ ή Java. Η Python υποστηρίζει πολλαπλά “παραδείγματα” (τεχνικές, υποδείγματα, στυλ) προγραμματισμού (programming paradigm): 


 Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά: 

Η ανάπτυξη της Python ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1989 . Η έκδοση 2.0 εμφανίστηκε το 2000. Η έκδοση 3.0 εμφανίστηκε το 2008.

 Δημιουργός: Guido van Rossum στο ερευνητικό κέντρο CWI της Ολλανδίας.  Ο GvR εξακολουθεί να παίζει ένα κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της γλώσσας. Σε αναγνώριση της συνεισφοράς του η κοινότητα Python του έχει απονείμει τον τίτλο διάκριση ‘BDFL’  (benevolent dictator for life). Το όνομα της γλώσσας προέρχεται από τους Monty Python - Monty Python's Flying Circus, και το λογότυπο είναι το …φιδάκι. 

H Python δημιουργήθηκε αρχικά ως ‘scripting’ γλώσσα (μια γλώσσα για γράψιμο κώδικα ειδικού σκοπού σε συγκεκριμένες συνθήκες, π.χ. κώδικας για εργασίες διαχείρισης αρχείων σε συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα ). Λόγω του ευσύνοπτου κώδικά της έγινε γρήγορα δημοφιλής και εξελίχθηκε ώστε σήμερα να περιγράφεται ως: 

Η Python είναι Open Source Project

 https://www.python.org/

Γιατί είναι δημοφιλής σήμερα

Η Python χρησιμοποιείται παντού όπου υπάρχουν ψηφιακές τεχνολογίες… 

       Πλεονεκτεί σε κάτι η Python; 

Python 2.x & 3.x 

 Ο κόσμος της Python είναι …χωρισμένος στα δύο! 

Η 2.x έχειακόμη και σήμερα πολλές βιβλιοθήκες (libraries) για διάφορες εφαρμογές. Η 3.x είναι η εξέλιξη με περισσότερα ενσωματωμένα καινοτόμα χαρακτηριστικά. Όμως η μεταγραφή του κώδικα από τη 2 στην 3 (ή αντίστροφα) μπορεί να γίνει αυτόματα με κατάλληλα προγράμματα και όλο και περισσότερες βιβλιοθήκες προσφέρονται σε εκδόσεις συμβατές με την 3. 


Python & Βιβλιοθήκες

Ένα χαρακτηριστικό της ισχύος της Python είναι πως έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμες βιβλιοθήκες για κάθε είδους προγραμματιστική εργασία. Έτσι ο προγραμματιστής της Python για να κάνει μια συγκεκριμένη εργασία επιλέγει και εγκαθιστά και την αντίστοιχη βιβλιοθήκη (για την έκδοση της γλώσσας με την οποία εργάζεται). Π.χ.για τη διαχείριση της οθόνης, διαχείριση πολυμέσων και ανάπτυξη παιχνιδιών μια «κλασσική» βιβλιοθήκη είναι η Pygame. 

A Byte of Python (ελληνική έκδοση)

A_Byte_of_Python-el.pdf